След 17 години съдебна сага Гърция си върна над 300 артефакта

Те са открити у крупен търговец на антики през 2006 година
Обновена: 21 май 2023 07:23 | 20 май 2023 22:15, Стела Стоянова
37
След 17 години съдебна сага Гърция си върна над 300 артефакта
БНР

След 17 години съдебна битка гръцката държава си е върнала стотици откраднати артефакти от неолита до Византийската империя. Това съобщи гръцкият министър на културата Лина Мендони, информира БНР.

Битката за връщането в Гърция на 351 исторически артефакта започна през 2006 г. след разследване на гръцките и чужди власти на британеца Робин Саймс - един от най-крупните търговци на антики и ключова фигура в незаконната търговия с исторически предмети.

Обширната колекция, върната на Гърция, включва статуетка от епохата на неолита, издълбана от бял камък, датираща от четвърти век преди Христа.

Сред историческите предмети е и бронзова статуя на Александър Македонски от втори век след Христа, която последно е била притежание на известен британски търговец на антики.

Други значими находки са също раннокикладска фигура, датирана между 3200 и 2700 г. пр. Хр., повредена мраморна статуя на архаична кора от 550-500 г. пр. Хр.

Развръзката днес е резултатът от поредната битка на гръцката държава за връщане на плячкосани през годините артефакти, свързани с нейната история, намиращи се в частни колекции по целия свят.

По-рано тази година се появиха съобщения, че гръцкото правителство и Британският музей са в напреднали преговори за връщането на мраморите Елгин от Партенона в Атина. Древните скулптури са били взети от гръцката столица в началото на 19 век от британския дипломат лорд Елгин и оттогава се съхраняват в Британския музей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Гърцияартефакти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
А ние кога ще си върнем от гърците останките на цар Самуил които са в чекмеджетата на техния БАН.те си искат някаква плоча с надписи ами защо още не се прави размяната
29
4
 
17
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
Остров САМОТРАКИ, ДНЕС ГРЪЦКИ, А ТАМ - САМО ТРАКИ!!!!!! ТРАКИЙЦИ СА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДРЕВНИТЕ ЕЛИНИ. ПОСЛЕ ИДВАТ ПЛЕМЕНА ОТ СЕВЕРНА АФРИКА. СЪЩО КАТО ДНЕС.:))))
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До z-rock Чети за рода Уиндзор от Великобритания от къде произхожда и защо е с това име.
27
3
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
История Славянобългарска е върната Почтено на Зографския манастир в СВЕТА ГОРА, ТАМ КЪДЕТО Е НАПИСАНА ОТ ОТЕЦ ПАИСИЙ.
26
4
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Твоето е СУБЕКТИВНО мнение. Няма защо да питам когото и да е, след като има ДНК проучвания. Етруските също са към тракийските племена.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британците са големи длъжници не само на Гърция но и на Египет. Откраднали са много предмети от двете държави. Не знам как не ги е срам да показват по музеите какво са откраднали.
24
5
 
5
 
! Отговори
Арменец преди 1 година
Какво днк общо бълнувате с Гърците,промити мозъци,питай някой Грък Българите за тях сте варвари,както и да питаш някой Арабин за турците,ще ти кажат че са най-дол.пл. от мюсулманите.
23
7
 
8
 
! Отговори
Отец Паисий преди 1 година
А История Славянобългарска кога ще бъде върната на държавата си?!
22
7
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Предимно Северна Гърция СА ТРАКИ КАТО НАС. ДНК - ОБЩО.
21
5
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
НЯМА ГРЪЦКА ИСТОРИЯ. ИМА ЕЛИНСКА ИСТОРИЯ. ЕЛИНИ - ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ, БЛИЗКО С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ТРАКИЙСКИ ПЛЕМЕНА ПО НАШИТЕ ЗЕМИ. ДОРИ РИСУНКИТЕ ПО ГРОБНИЦИТЕ ОТ СЪЩОТО ВРЕМЕ СА НИ ЕДНАКВИ.
20
4
 
5
 
! Отговори
иБан преди 1 година
Да в БАН все още има едни феодални старчета, които са до гроб там. По лошото е че голяма част от техните протежета ще продължат тяхното ,,свято" за БГ науката дело след смърта им. Много от младите и опитни учени със съвременно мислене и методи са мачкани от тези същите старчоци и копоите им.
19
5
 
2
 
! Отговори
До Едва през 2016 г. преди 1 година
и До Анонимен 21 - Всичко, което пишете е вярно, но да ни защитят пред света е работа на нашите "учЕни", които хрантутим с нашите пари на данъкоплатци. Само че те са назначавани в БАН не въз основа на знанията си, а благодарение на връзките си и никога не казват нищо, ако преди това не им е било продиктувано от Кремъл. През последните 33 години някои се опитват да се кланят и на новия ни Голям брат, но не са забравили и респекта пред Кремъл. Затова са толкова смешни, некомпетентни, но и нахални
18
4
 
5
 
! Отговори
Мишоците от БАН преди 1 година
не казват и как участват в незаконната търговия с антики. Нали са все нечии роднини и колкото по-висока е научната му степен, толкова по-силен е значи покровителят му. Отдавна не са вече сред живите някогашните наши достойни археолози от царско време, съумели веднага след Втората световна война да скрият ценни предмети, които са щели да бъдат плячкосани от победителите или дадени на онези държави, в чиито граници вследствие на Берлинския и Ньойския договор са останали български територии.
17
5
 
6
 
! Отговори
Некадърниците от БАН преди 1 година
дискретно си траят. Те гръмко ни съобщават за някои археологически разкопки, но си премълчават за некомпетентността на кадрите в БАН, например за зетя на бившия партиен секретар на СУ, който преди няколко години огласи по медиите, че е открил първата по рода си прабългарска скулптура, глава на воин. После замълчаха и не съобщиха, че връщайки се в София са разбрали, че това "откритие" е дело на скулптор от 60-те години на 20-и век и е било забравено в Плиска след снимане на филм. Траят си и как
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а брадата на Сфинкса в Египет - кога ? ЮНЕСКО предупреждава, че без нея главата може да се срине
15
25
 
12
 
! Отговори
Оди сей преди 1 година
И какво общо има Гърция с византийската империя?!? Константинопол е в Турция, Троя - също.
14
2
 
4
 
! Отговори
Грък преди 1 година
До 9 Тезата за 70% се оказва вярна!!Нали знаеш,че история се учи от книги,а не от Yuo tube.............
13
7
 
3
 
! Отговори
Грък преди 1 година
До 10. Гръцката история...А Българската на 10.11.1989......
12
11
 
9
 
! Отговори
Хм преди 1 година
А то Русия не е колониална държава , само баламите русофиле верват че всички влезли в състава на Руската федерация е било по желание !
11
4
 
24
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Гърците, за разлика от българите, си бранят както своето, така и заграбеното! Не вдигнаха ветото на Бившата Югославска във Вардарско, докато не си смениха името! За разлика от нашите жалки национални предатели, които по нареждане на Макрон и сатаните в Брюксел вдигнаха ветото и сега югославските к0пелдаци край Вардар безчинстват и поругават всичко българско! Бъди като гърците!