Пушене, алкохол... Авиокомпаниите се борят с агресивни пътници

Инцидентите в самолетите са се увеличили
16 юли 2023 08:38, Александър Попов
37
Пушене, алкохол... Авиокомпаниите се борят с агресивни пътници
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Клипове с вулгарни, нетрезви и агресивни пътници в самолетите станаха често срещани, но това не е просто тенденция в социалните мрежи, тъй като статистиката потвърждава, че случаите се увеличават, предаде АФП.

Рязкото увеличение на инцидентите идва в момент, когато авиационната индустрия се възстановява от пандемията от Ковид-19, а авиокомпаниите очакват тази година да превозят почти рекордните 4,35 милиарда пътници.

По данни на търговската група на авиоиндустрията IATA през 2022 г. при един от всеки 568 полета е имало инцидент, свързан с недисциплиниран пътник, в сравнение с един на 835 полета през 2021 г.

"Въпреки че инцидентите с неспазване на правилата първоначално намаляха след премахването на задължителното носене на маска при повечето полети, честотата им започна отново да се увеличава през цялата 2022 г. и завърши годината с около 37% повече в сравнение с 2021 г.", заяви наскоро IATA.

Най-често срещаните инциденти са свързани с пушене на цигари или вейп в салона или тоалетната, отказ от слагане на предпазния колан, неспазване на ограниченията и инструкциите за съхранение на багажа и консумация на собствен алкохол на борда.

Въпреки че инцидентите с физическа агресия остават рядкост (само един полет на 17 200 през 2022 г.) това представлява 61% скок спрямо предходната година.

В Съединените щати се наблюдава десетократно увеличение на инцидентите с насилие от 2017 г. до 2021 г. до 6000, като политизирането на носенето на маски по време на пандемията е причина за много конфронтации.

"Това беше лудо време, хората правеха много странни неща", каза главният изпълнителен директор на JetBlue Робин Хейс.

Данните на Федералната авиационна администрация (ФАА) обаче показват, че през първата половина на тази година инцидентите са били почти два пъти повече в сравнение с периода преди пандемията. И това е така въпреки политиката на "нулева толерантност" на ФАА към недисциплинираните пътници, наложила миналата година глоби на стойност 8,4 млн. долара на пътниците, които понякога рискуват и наказателна отговорност.

Според Европейската агенция за авиационна безопасност броят на инцидентите е намалял след пика по време на пандемията, но сериозността на проблемите "изглежда се е увеличила значително".

Най-често посочваните причини са стресът от пътуването, по-малкото лично пространство в самолетите, забраната за пушене и злоупотребата с алкохол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: агресияавиокомпании
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 9 месеца
Това не е единственият случай. Потърсете например Dana Holcomb removed from plane и ще видите за какво става въпрос.
23
0
 
1
 
! Отговори
идиокрация преди 9 месеца
Хората стават все по-нетърпими по принцип, така че и пътуванията не са изключение. Просто когато се случи каквото и да е нередно в самолет или на летище, се обръща много повече внимание.
22
2
 
2
 
! Отговори
Врътка преди 9 месеца
Пътници също се борят срещу агресивните авиокомпании !
21
0
 
11
 
! Отговори
Shark преди 9 месеца
Значи решението е много лесно. На агресивните пътъници и такива, които не спазват правилата имената им се вкарват в черен списък и оттам нататък им се отказва резервация за 5 или 10 г, в зависимост от провинението. Това при първо нарушение, при второ - доживот ще гледат самолетите само от земята и ще викат "самолет, самолет...."!!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бонго Бонго"Защо са варненска престъпна групировка и няма кой да им каже нищо, защото са над закона, колкото и Радев е над закона. " - В офиса на Радев влезе прокуратура.
19
0
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Този с очилата журналист постояно ме трие под неговите публикации..голямо его има..а горкият само в Днес може да пише..
18
1
 
2
 
! Отговори
Виновни са клиентите преди 9 месеца
Днесбг на барикадата бранят варненска престъпна групировка. Щом веете жълто синьото флагче може всичко нали така. Тия *** клиентите ще искат права а?
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 14 - Платил си за до София със самолет, ще стигнеш до София със самолет.
16
3
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 9 месеца
Те им са предложи транспорт до София за където си купили билет,а те искат в София да пристигнат със самолет.Таквиз неща се случават и губят и пътниците време и авиокомпаниите финансови средства и имидж.Само ви дай да се оплаквате ,а вие всичко ли правите как сте запланиранили?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
предлагам да се разреши и взимането на наркотици в самолетите! Иначе е дискриминация! Пушачите са дискриминирани горките :D
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Понякога и авиокомпаниите си имат вина за агресията на пътниците. Спомняте ли си в края на месец май 2023 самолет кацна във Варна вместо в София без предупреждение, част пътниците отказаха да слязат. Полета е Абу Даби -София. Хората са си платили билетите до София. През ноща самолета кацна във Варна. Никой не е предупреден за промяната. Пътниците нямат уговорен транспорт до София и изпаднаха в паника и се барикадираха в самолет на нискотарифна авиокомпания Wizz Air. Вие няма ли да реагирате?
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 11 Анонимен Не разбирам защо не дават да се пуши в самолетите, има си вентирация и тн. Дал си пари ще си пушиш айде оставете хората на мира. . . . . . . . ЗАВИСИ КАКВО!
12
7
 
16
 
! Отговори
х преди 9 месеца
Няма нищо по-нагло от пушач.
11
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбирам защо не дават да се пуши в самолетите, има си вентирация и тн. Дал си пари ще си пушиш айде оставете хората на мира
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лети самолет. Изведнъж в салона се появява мъж с пистолет в ръка и казва:- Дами и господа! Превзех самолета. Може да пушите!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Блондинка дълго гледа мигащата лампа на крилото на самолета и накрая казва на стюардесата:- Моля, кажете на пилота, че е забравил да изключи левия мигач!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 6 - Трябва да ти е гадно, видиш ли ...
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Агпесивен пътник 6 - Може! То доскоо, щото авиокомапниите летят по 30 години с един самолет, имаше и пепелници. Ама "ЕС не дава". Както не ми дават и да имам "офис за пушачи". - 7 парчета са, пшат като комини и ако не пушат, не могат да е съсредоточат. ОК - И зщо, да не са в стая за пушачи. Не сме 1980-а година. Климатичната инсталация сменя целия въздух в стаята за 2 минути. Ама нееее ... Някой, някъде, не дава!
6
13
 
6
 
! Отговори
Агпесивен пътник преди 9 месеца
В големите самолети е много лесно да се осигури помещения с вентилация, подходящо за пушене. Много от полетите са с продължителност повече от три часа, така че мерките срещу "пушачите" са си един вид дискриминация.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1 - А какво правим, когато СА върха на сладоледа?

Спонсорирани публикации