Какво ни каза Фон дер Лайен и защо Украйна не бе в центъра на речта й?

Какви са приоритетите на ЕС?
13 сеп 2023 18:30, Александър Попов
124
Какво ни каза Фон дер Лайен и защо Украйна не бе в центъра на речта й?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Девет месеца преди изборите за Европейски парламент, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен защити днес като справедлив и равнопоставен Зеления пакт, който поражда сдържани реакции и позиции, и призова за подготовка на разширяването на ЕС, без да се чака промяна на европейските договори, пишат в свой анализ Антоан Полез и Жулиен Жиро от Франс прес.

В годишната си реч за Състоянието на ЕС, произнесена пред евродепутатите, събрали се в Страсбург, германската председателка на ЕК защити енергично свършеното от нея, уверявайки, че е превърнала в действия над 90 процента от насоките и намеренията, представени при нейното идване на поста. Тя обаче не даде никаква индикация за политическото си бъдеще.

Но във впечатляващ контраст с миналата година Украйна не беше централна тема в речта й този път, която Фон дер Лайен произнесе, преминавайки от английски, на френски и на немски.

Още по темата

Въпреки че приветства големия напредък, постигнат от Киев по пътя към неговото членство в ЕС и потвърди подкрепата на европейците за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо пред руската офанзива, тя също така се спря преди всичко на амбициозния Зелен пакт, целящ да намали драстично въглеродните емисии на континента.

Като доказателство за нейното желание да даде повече гаранции на европейската индустрия, Фон дер Лайен подчерта, че зеленият преход трябва да се извърши в рамките на справедлива конкуренция. Тя обяви началото на разследване на китайските държавни субсидии за електромобилите, за да защити европейската индустрия от изкуствено поддържаните им ниски цени.

Законодателството в областта на околната среда поражда все по-нарастващо недоволство у някои страни членки и у някои евродепутати от собствения лагер на Фон дер Лайен – дясната Европейска народна партия – които призовават за регламентирана пауза и критикуват административното бреме за компаниите и земеделците.

Зеленият пакт остава до голяма степен незавършен с 37 текста, по които все още преговаря (сред тях и някои много спорни – този за възстановяването на природата и двата за нормативната рамка за пестицидите), но Фон дер Лайен обяви желанието си да запази курса и амбициите във връзка с него. Както и да гарантира справедлив и равнопоставен преход, обещавайки тържествено, че никой няма да бъде оставен настрана и че ще има диалог с индустриалците и по-малко поляризация със земеделците.

По същия начин, пред безпрецедентните трудности за отрасъла на вятърната енергия, европейската ръководителка предвижда още по-голямо ускоряване на издаването на разрешителни – вече улеснено със законодателство за възобновяемите енергии, което е на път да бъде прието.

Относно разширяването на ЕС думите на Фон дер Лайен бяха следени с особено внимание. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова ЕС да се подготви да интегрира новите членове до 2030 г. "Ако искаме да запазим авторитета си и да продължим да пораждаме доверие, трябва да говорим за график", каза той.

Брюксел трябва да представи до есента препоръки за започване на преговори за членство с Украйна и Молдова. Пет страни от Западните Балкани са също кандидатки за членство, като с някои от тях преговорите продължават вече десетилетие.

"Ние не можем –  и не трябва – да чакаме да променим договорите, за да напредваме по пътя на разширяването", подчерта Фон дер Лайен, призовавайки ЕС, неговите институции и неговият бюджет, да се адаптира по-бързо. Но тя също така се въздържа да фиксира какъвто и да е график за разширяването.

Сред досиетата, които се обсъждат сега, деликатната реформа на европейските бюджетни правила е предмет на разпалени преговори, също като и щекотливата реформа на миграционната политика на фона на възможностите на ЕС за прием на мигранти, подложени на натиск заради увеличаване на молбите за предоставяне на убежище.

Европейската ръководителка призова страните членки да засилят усилията за финализиране на този текст, който предоставя баланс между защитата на границите и защитата на хората, суверенитета и солидарността и похвали сключеното през юли с Тунис стратегическо партньорство. "Сега искаме да работим по сходни споразумения с други страни", заяви тя.

Накрая на председателката на Европейската комисия  изтъкна силните насрещни ветрове, които влошават икономическата ситуация – недостигът на работна ръка, пречките, задушаващи конкурентоспособността и преди всичко високата инфлация, която през август в еврозоната възлизаше на 5,3 процента и във връзка с която Фон дер Лайен предупреди, че свеждането й до 2 ще отнеме време.

Речта на Фон дер Лайен беше произнесена в момент, в който започнаха политическите маневри с оглед на европейските избори, които ще се проведат през юни 2024 г. и в момент, в който се правят спекулации относно желанието й да бъде преизбрана начело на ЕК за още пет години.

ЕК неотдавна се раздели с две емблематични фигури – Франс Тимерманс, архитект на Зеления пакт, който сега е кандидат за премиер на Нидерландия, и Магрете Вестагер, която се бори да оглави Европейската банка за инвестиции./БТА (Превод от френски: Габриела Големанска)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: ЕСУрсула фон дер Лайен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
6
 
! Отговори
какво какво преди 8 месеца
11 година, поредна лъжа!
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Премина от английски, на френски и немски, но каза, че няма да учи украински, защото бил мъртъв език
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Китайците нарекоха Акушерката американски пyдeл, водещ ЕС към катастрофа.
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре прави. Предлагам да не гледаме в къщичката на Русия, Китай, САЩ и други държави, а да гледаме своята къщичка в Европа и България, а Русия, също е Европа и съсед, ние имаме нужда от тях и те от нас и не можем да я ритаме!
82
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баба ви Яга май почна да усеща накъде духа вятърът, и че ще ги издуха извън Слънчевата система, всичките евроатлантици, *** и вся остальная.
81
3
 
11
 
! Отговори
Баба Ванга преди 8 месеца
Шенген и Евро ке видите през на Макрон кривия. Така да знаете!
80
1
 
14
 
! Отговори
ANALIZ преди 8 месеца
Всеки Журналист или Политанализатор пише за какво са му платили от НПО .Иначе аз схванах по друг начин речта на Шефката на ЕС - България и Румъния ще се приемат в Шенген , Украйна и някой уж Държави от Балканите имат още път .
79
11
 
1
 
! Отговори
Z гнида преди 8 месеца
Герасимоов, Шойгуу, а где наше ПВО?
78
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес най-малко 27 руски войници в Донецк, опитващи се да се оттеглят от позициите си, са убити от приятелски огън от техните другари,една част от руските сили са предположили, че техните войски са украинци, които се опитват да си върнат територия близо до летището в Донецк. Ранените са почти 2 пъти повече. Бързото оттегляне подложило войниците на приятелски огън от собствената си артилерия...
77
2
 
7
 
! Отговори
А Фъксинки? преди 8 месеца
Нещо за Фъксинки и конфликт на интереси спомена ли?
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Току що гледах видео как един Корнет избомби едно бър-ме на урките. Не знам за вас, аз чакам от март месец да им свършат ракетите па то глей какво става.
75
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Накратко, говорила е само глупости.
74
1
 
12
 
! Отговори
Горноница преди 8 месеца
Трябва да се приемат нови членове в ЕС ,те са донори за запазването на ЕС и няма да се учудя,като се свършат европейските държави ,то да се прехавълят на азиатские страни.
73
0
 
12
 
! Отговори
България преди 8 месеца
Никъде в историята слуги на други държави не са просперирали.Добре,че Киро и другите около тях са слабо информирани откъм история.Скоро им се вижда края както и на тяхната кака Урси.Скоро ще я емнат за корупцията около ваксините.Само да минат Евро изборите.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За чист арийски Райх! Зиг Зиг викинги Кирчо и Тапирчо и Хайл чист ариец Мишо Шамара! Зиг Зеленски юбер алес, юбер алес Сър Сунак!
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бре тая е ненормална.Като ходи в Киев вместо за мирни преговори говореха за Глобалното затопляне.Грета Тумберг пък като отиде каза на Зелето,че прекалено много газ потребяват укрите.Та сега ги пращат на фронта,за да не потребяват газ,а като им съкращават броя и няма да замърсяват като така щели да охраничат климатичните промени.Откачили са тотално.
70
3
 
11
 
! Отговори
Скоро преди 8 месеца
След срещата и декларацията на Г-20,е ясна съдбата на Украйна и нейните поддръжници.А тя ще е тежка и болезнена.
69
3
 
16
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Окупацията от САЩ и Украйна унищожават Европа,,тази жена предаде Европа.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да дойдат фасулев, за тебе ще дойде Дракула с един дълъг добре подострен кол.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Окрайна все по малко ще бъде в центъра на каквото и да е било. Дори помоща на 50 страни целия колективен Запад, ЕС и сащ не бяха в състояние да и помогнат. Сега след като изгубиха над 500К войника и на 70К осакатени положението и е още по тежко. Най лошото за Окраинците е, че не знаят какво значи за Русия победа. Според мен те ще продължат да утилизират мъжкото население и в близките 200 години да не си помислят да се изправят срещу Русия.

Спонсорирани публикации