Слагат край на самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах

Над половината от арменците в областта вече са отишли в Армения
28 сеп 2023 13:10, Елка Василева
184
Слагат край на самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Провъзгласената от арменските сепаратисти в областта Нагорни Карабах Република Арцах ще спре да съществува, считано от 1 януари 2024 г., обявиха днес нейните ръководители. С указ те разпуснаха всички създадени от тях институции.

Ръководителят на непризнатата от международната общност република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването й. „Решението за ликвидиране на републиката е взето във връзка със създалата се трудна военна и политическа ситуация, въз основа на приоритета за гарантиране на физическата сигурност и жизнените интереси на народа на Арцах",се казва в изявление.

Още по темата
Това стана след обявената от азербайджанския президент Илхам Алиев "антитерористична операция" в Нагорни Карабах, след края на която Баку обяви плановете си да интегрира арменците в региона в Азербайджан.

Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху областта Нагорни Карабах, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци.

Азербайджанският президент Илхам Алиев посети Нагорни Карабах за първи път, откакто страната му си върна изцяло контрола върху областта след мълниеносна военна операция миналата седмица, предаде Ройтерс.

Алиев е инспектирал строителен обект в град Джабраил, съобщиха днес от пресслужбата му. В комюникето не се уточнява кога точно е била осъществена визитата.

През последните дни повече от половината от 120-те хиляди арменски жители на Нагорни Карабах са отишли в Армения. Над 68 300 бежанци вече са пристигнали в страната по най-нови данни на арменското правителство, цитирани от Ройтерс.

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да остане арменско население.  "Анализите показват, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да останат повече арменци. Това е пряка акция на етническо прочистване и депортация, за която отдавна предупреждаваме международната общност", заяви Никол Пашинян на правителствено заседание, цитиран от ТАСС.

Вчера Азербайджан каза, че при мълниеносната офанзива са били убити 193 негови граждани, а по-рано арменските сепаратисти в областта съобщиха за 213 загинали.

Повече от 100 души остават в неизвестност в Нагорни Карабах след експлозията в склад за гориво, щурмуван от местни жители в понеделник вечерта в разгара на изселването към Армения, посочва АФП, цитирана от БТА. До момента е потвърдена гибелта на 68 човека. Ранени бяха 290 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
След появата на демократична Америка следва крах на държавността
141
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така свършват народите,които се доверяват на Русия
140
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин е китайското менте на Хитлер
139
5
 
9
 
! Отговори
(не)умнокрасиви преди 7 месеца
Тази ситуация с Нагорни Карабах прилича страшно много на това, което се случва със Северна Добруджа, Одринска Тракия и Беломорска Тракия. Не разбирам екстаза от случилото се на кратуните тука, наистина сме народ с много къса памет.
138
7
 
5
 
! Отговори
Сребролюб Мангизлиев преди 7 месеца
Поредното доказателство за АБСОЛЮТНАТА НЕКАДЪРНОСТ на любимите ви руснаци. Не могат да защитят НИКОЙ
137
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А нещо знаете ли за изгонените от тия земи 1 милион азери голи и боси през зимата пеша без дрехи и превоз.Има и по драматични неща ...
136
14
 
9
 
! Отговори
боби преди 7 месеца
Арменския Кирчо , ето до къде доведе държавата си ? Сега пак Пътин му е виновен ! И с България ще стане така , ако ядосаме султана , и той реши да си вземе гдето си иска !
135
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Арменците се заиграха с американците и резултатът не закъсня. Очаквайте скоро и в България.
134
3
 
3
 
! Отговори
баща ти преди 7 месеца
До Анонимен..... Много си прав , ... натам отиват нещата !
133
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Което ме навежда на мисълта, че и България в известен смисъл се е само-провъзгласила. Като не смятаме 3-ти март, остава голо самохвалство.
132
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо Русия да Армения /или на нас в бъдеще/?Армения е уведомява Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), че Ереван смята за нецелесъобразно провеждането на учения на организацията - 10.01.2023Армения подкрепя и се включва в санкциите срешу Русия.Армения и САЩ започнаха съвместни военни учения, те ще продължат до 20.09.23.Предателството на Арменските политици срешу Русия тази година. Е сега Армения от кого да иска помощ? САЩ я разузнаха септември и и ***$$а мамата сега!
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дали жива здрава Русия!
130
1
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 7 месеца
Супер.ИщУтре, ще сложат край и на скапаната ви алчна държава
129
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така свърщват народите които се довериха на САЩ..първо Армения излезе от организацията за подкрепа на Русия, после подкрепи санциите срешу нея, пролетта направи военно учение със САЩ и след като връзките и с Русия бяха компрометирани като нашите сега Азербейджан нахлу и дотам! Политиците на Армения предадоха народа си както нашите предават Българиясега. Питам се ако Сърбия нахлуе в Косово пак ли Европедерунгелите ше я подкрепят както Азербейджан сега!
128
14
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Така постъпиха и с българите в Тракия и Македония.Русия ни направи на парчета,който се опитвахме много пъти да сглобим.
127
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така свършават вековните мечти на народите избрали Русия за свой покровител. Колкото по-нещастни и унизени са те, толкова по-добре за Русия, според шизофреничната и имперска политика.
126
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А кървавият кремълски малчуган, мълчи като н----н.
125
16
 
17
 
! Отговори
Путин съсипа Русия преди 7 месеца
Цяла Азия ще му се стовари на главата ,всички атамани видяха ,че армията му е слаба ,никой няма да иска да е със Кремъл ,съвсем скоро ще започне бъркотията във задния му двор !
124
8
 
9
 
! Отговори
Тракиец преди 7 месеца
До EL TURQO Турция да си върне земитев Азия - няма място в Европа. Нракийските земи са си Български - от Солун до Одрин.
123
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-сетне руската измишльотина Нагорни Карабах създадена от Русия с единствената цел да държи в зависимост и подчинение Армения и Азербайджан е ликвидирана. Така че Русия може да си обира крушите от Армения и Азербайджан. Русия се опита да направи същото в Косово и Босна но там удари на камък.

Спонсорирани публикации