Задава се топла зима със значително повече валежи между декември и февруари

Прогнозата на „Коперник“ е, че времето ще намали търсенето на горива
11 окт 2023 09:05, Екип на Investor.bg
42
Задава се топла зима със значително повече валежи между декември и февруари
Снимка: Pixabay

Възможно е голяма част от Северна, Централна и Южна Европа да регистрира значително повече валежи от средното ниво между декември и февруари.

Расте вероятността Европа да преживее значително по-топла зима от обикновено, а това може да намали търсенето на горива за отопление, пише Bloomberg.

Генерирани данни от Европейската служба за климатични промени „Коперник“ показват минимум 50% вероятност цяла Европа да преживее температури доста над средните между декември и февруари. Страните в ЕС и извън съюза имат 60-70% вероятност да надхвърлят средните исторически температури от последните три десетилетия.

Във вторник учените от „Коперник“ актуализираха сезонната си прогноза, използвана от фермери, застрахователни компании и компании за комунални услуги с цел да се приспособят към затоплящата се планета. Необичайно високите температури може да потиснат цените на природния газ с наближаването на зимата и да осигурят известно икономическо облекчение за европейците. Нашествието на Русия в Украйна тласна цените до рекордни върхове миналата година, допринасяйки за кризата с разходите за живот, с която Старият континент продължава да се бори.

Прогнозата следва предупреждение от Международната агенция за енергия (МАЕ), че мразовито време може да
породи колебания в цените на затегнатия газов пазар. Газохранилищата в Европа са почти пълни много по-рано от планираното, но „това не е гаранция за стабилни цени през целия сезон“, съобщи агенцията в пазарен доклад, публикуван във вторник. „Рискът от волатилност на цените, особено в случай на студена зима, е причина за безпокойство“, допълни тя.

Програмата „Коперник“ използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции в цял свят за месечните и сезонните си прогнози. Заедно с Европейската космическа агенция „Коперник“ играе централна роля в усилията на ЕС за 16 млрд. евро да изпревари климатичните промени чрез точно прогнозиране. Тя вече е най-големият доставчик на климатични данни в света.

Данните сочат още, че в голяма част от Северна, Централна и Южна Европа има вероятност между 40% и 50% за значително повече валежи между декември и февруари.

В САЩ североизточното и западното крайбрежие вероятно ще преживеят значително по-високи температури от обичайните. Във Флорида и югоизточните щати има вероятност между 60% и 70% за валежи много над средното равнище между декември и февруари.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: зимавремето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските фашисти пак няма да могат да си продадат газа
11
6
 
14
 
! Отговори
az преди 7 месеца
тия щом пишат ,че зимата ще е топла , означава ,че зимата ще е студена
10
0
 
17
 
! Отговори
Стан Котодоров преди 7 месеца
Видели сме много зими, и тази няма да предложи нещо, което не се е случвало.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На 11.10 ми правят прогноза за декември-февруари? Само лаик може да се върже. А на територията не е като да няма, след като има такива които се връзват на политици като ББ, Киро и сие.
8
9
 
7
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 7 месеца
Хич не им излизат газовите сметки на гоморашите :). За сметка на това пък могат да почнат да произвеждат метанол и етанол от излишъците метан, перфектна комбинация за евтина водка "пудендинка", "содомосковская", "пидербургская" etc. :).
7
1
 
6
 
! Отговори
Стига да няма преди 7 месеца
изненадващо замръзване през март няма лошо да е топла зимата и да вали дъжд.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прогнозата е 50 на 50. Супер. Или ще е по-топло и ще вали или няма.
5
7
 
14
 
! Отговори
Джужа преди 7 месеца
Ама аз тъкмо поръчах на Росфильм да направят новия клип как европейско семейство замръзва и си изяжда и втория хамстер (миналата година нали им показахме как изяждат първия). Сега какво ще правя?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
дъжд през деня и положиъелни температури вечер и суррин минусови значи едно -поледици
3
9
 
14
 
! Отговори
4000 лева преди 7 месеца
Баси и сега кка ще си пускаме опорката, че Европа ще замръзне без Русия?
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ура, ще караме ски и шейни
1
3
 
17
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Тая зима ще ни изненада, минали години сняг валеше юли - септември....

Спонсорирани публикации