Недостиг на вода, изчезващи видове... Човечеството е опасно близо до ръба

Вървим към необратими животозастрашаващи последици
63
Недостиг на вода, изчезващи видове... Човечеството е опасно близо до ръба
Снимка: Pixabay

Недостигът на вода и изчезването на видове могат да доведат до необратими и животозастрашаващи последици, ако човечеството не промени курса, по който е поело, се казва в нов доклад на базирания в Бон Университет на ООН, цитиран от ДПА.

"Тъй като безразборно извличаме водните си ресурси, увреждаме природата и биоразнообразието, замърсяваме както Земята, така и космоса, ние се приближаваме опасно близо до ръба на множество критични точки, които могат да унищожат самите системи, от които зависи животът ни", казва водещият автор Зита Зебесвари пред ДПА.
Такава критична точка е достигната, когато една система вече не може да смекчава рисковете и да изпълнява очакваните си функции, пишат авторите.

"Нашите действия застрашават тези важни буферни способности, от които зависим", допълва Зебесвари.
Тежките суши, наводнения и урагани от последните години ясно показаха това, каза тя.

Докладът "Взаимосвързани рискове от бедствия" определя шест области, предизвикващи безпокойство: ускорено изчезване на видове, изчерпване на подпочвените води, топене на планинските ледници, космически отпадъци, непоносима жега и несигурно бъдеще.

Според него решенията, които се прилагат в момента, са насочени към забавяне на критичните точки, а не към реално  справяне с първопричините.

"Действията ни са насочени към настоящето", отбелязва Зебесвари.  

В случая с екстремните горещини например глобалното затопляне причинява по-чести и по-интензивни горещи вълни, при които човешкият организъм вече не може да оцелее, пишат авторите.

Пример за решение, което отлага този риск, е поставянето на климатици. От друга страна, мярка, която е насочена към първопричината, би имала за цел да спре емисиите парникови газове, за да може да се избегне критичната точка, се посочва още в доклада, цитиран от ДПА.

Базираният в Бон университет е академично звено на Организацията на обединените нации (ООН), като мисията му е да помага за решаването на глобални проблеми, свързани с човешкото развитие и благосъстоянието. /БТА, Теодора Славянова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: водаклиматпромени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Мда, 2019 година Урсулата се пъчеше, как ЕС щели да посеят 1 милиард дървета... ама дърветата се виждат и не може да се краде. Затова ЕС не пося дървета, а слънчеви панели. Основната ценност на ЕС е измамата, а целта - кражбата.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Живеещите в бетонираните градове трудно могат да видят как се променя природата.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ясно става ... решили са да вдигат ограбването на света!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Чичо - ти на кой бустер си вече, овчомозъчен? Има ли някоя пропагандичка, която да не си хапваш с голяма лъжица и с наслада?
41
4
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 6 месеца
Съжалявам за младежите, които не са и може би ням да изпитат никога да де събудяд навръх Коледа и вън да има 50 санта сняг. Има си глобално затопляне, има и суша. А ония *** дето ще пие морска вода - халал да му е, да си пие колко ще, после може да пробва да отгледа един зеленчук с нея и ще яде камъни.
40
2
 
4
 
! Отговори
За 42 преди 6 месеца
Тоя рай не е бащиния на Урсула, нито на шолц,нито на европейската номенклатура! Те трябва да си заминават. А теб кой те излъга, че имаш капацитета да мислиш и да ръсиш акъл?
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Джизгиев-- Да Китай е велика империя и ще види сметката на *** израстъци, дано не те намерят.
38
5
 
3
 
! Отговори
Притчев преди 6 месеца
Птичето месо в русия поскъпнало с повече от 27% от началото на годианта. Думи на пуйлото, друзя. Всичко е цветя и рози в расиюшка най-ниски цени най-виско заплати.
37
4
 
3
 
! Отговори
Джизгиев преди 6 месеца
Китай ще помогне на русия да си усвои територията. Разбира се на хартия сибир ще е руска територия още някоя и друга година, но след като окончателно бъде имплантирано 99% китайско население там, рушките закони просто няма да важат. Ще стане като в чечня - кадиров само дои пари от мацква, а прави каквото се реши и пуйлото не сме е копче да му каже.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
еми в ловеч и плевен сме на режим на водата .... на тоя под мен ... да вникне в идеята че се има предвид питейна вода .... морска много - ама нито може да я пиеш нито да поливаш ..
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прочетох източник ООН и това ми беше достатъчно. Какъв недостиг на вода бе, uдuoтu? Ние сме водна планета. 70 % вода. Аман от пропаганди. Пландемията не ви се получи сега си измислихте нещо друго да плашите хората. И дори да е така какво е решението? Да пъхнете хората в 30 минутни затвори да бъдат наблюдавани и изследвани като мишки?? Знаем ви какви са ви мокрите сънища, ама сте си направили сметката без кръчмаря. По добре да пукнеш, отколкото да живееш като скот и да ядеш буболечки!
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Недостиг на вода , а някои от нашето правителство искат да правят инсталация за производство на водород. Продажници.
33
7
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
До Зелен Либерал === Споко, сега е още ВТОРИЯТ ДЕН на путинопитешкото нашествие в Украйна с 60 километровата танкова колона. На ТРЕТИЯ ден като завладеят Киев започва и контранастъплението :))))
32
4
 
4
 
! Отговори
Споко, преди 6 месеца
ся идва и ядрена война, та да се затрием съвсем.
31
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е сме близо до ръба а сме вече скочили в бездната ама не го знаем още.Не си правете планове защото всичко ще свърши в рамките на 20 години. Всички ще умрат. Само им се чудя на тоя с децата колко са глупави та да раждат и да си скапват живота.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ау еко *** пак плямпат
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе Христов, що не заминаваш за руския или китайския рай? Що стоиш при Урсула и европростаците?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Wall Street Journal проведе глобално проучване на цената на всички природни ресурси по страни. Русия 75$ трилиона, САЩ 45 трилиона, Саудитска Арабия 34.4 трилиона, Канада 33.2 трилиона, Иран 27.3 трилиона, Кирай 23 трилиона, Бразиля - 21.8, Австралия 19.9, Ирак 15.9, Венецуела 14.3 трилиона. Няма нито една западно европейска страна. А Норвегия притежава само 1% от световните запаси на газ и вече привършват.
27
4
 
8
 
! Отговори
До журналистите преди 6 месеца
Моля ви, не притеснявайте стадото! Вижте го как уютно си е завряло главата в пясъка, убедено, че нищо лошо няма да му се случи. Защо го стресирате така?
26
2
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 6 месеца
Най-големият замърсител е комунистически Китай между другото.

Спонсорирани публикации