Това се превръща в шоу за тях: Уморява ли се Западът от войната в Украйна?

Наближава моментът, в който всички разбират, че се нуждаем от изход
8 ное 2023 07:00, Нели Христова
159
Това се превръща в шоу за тях: Уморява ли се Западът от войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Тези дни от Киев се чува съвсем различен тон. В разговор със сп. "Тайм" Володимир Зеленски току-що се е върнал от Вашингтон, след като не е успял да държи поредната си пламенна публична реч на Капитолийския хълм и дори не е успял да влезе в предаването на Опра. Украинският президент звучи ядосан. Изглежда, че постоянната борба за поддържане на международната подкрепа се отразява на положението. "Никой не вярва в нашата победа така, както аз. Никой", настоява той, но добавя, че увличането на съюзниците на Украйна със себе си "отнема цялата ти сила, цялата ти енергия... Отнема толкова много от всичко".

Междувременно в "Икономист" генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени сили и друга икона на националната устойчивост, признава, че войната е изпаднала в патова ситуация, "точно както през Първата световна война". Макар да твърди, че "Русия е загубила поне 150 000 души" - между другото, това е около три пъти повече от повечето оценки на западните правителства - той признава, че Москва не показва признаци на примирие и предупреждава, че ако Украйна не получи още по-модерни оръжия, конфликтът може да затъне в "окопна война", която "може да се проточи с години и да изтощи украинската държава".

Отчасти и на съвсем човешко ниво има резон и двамата мъже да са уморени, дори обезверени. Зеленски има натоварен график от пътувания в чужбина и публични изказвания в ролята си на главен поддръжник на Киев. Залужни ръководи своята част от най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 г. насам, в която възможностите на Украйна често се определят от това, доколко и колко бързо чуждестранните поддръжници искат да я въоръжат.

Междувременно признанието на Залужни, че "най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", може би е доста очевидно. Украинската лятна офанзива, макар и да нанесе несъразмерни щети на руските войски и способности, не успя да постигне очакваните териториални придобивки. Дните, в които най-верните поддръжници на Украйна с увереност очакваха, че нейните войски ще си върнат Мелитопол или ще си пробият път до брега на Азовско море, отдавна отминаха. Дори временната цел - пътният и железопътен възел Токмак - изглежда малко вероятно да бъде достигната, въпреки че е в обсега на украинската артилерия.

При тези обстоятелства изявленията на двамата "З" изглежда отразяват стратегия за балансиране на реалността с PR. Те трябва да признаят, че контраофанзивата е имала много по-малко впечатляващи резултати от изтъкваните и очакваните, като същевременно поддържат морала у дома. Проучванията на общественото мнение все още показват твърда подкрепа за Зеленски, както и за продължаване на войната до пълна победа. На практика обаче нещата не са толкова ясни. Със сигурност процесът на украинска военна повинност се налага да бъде все по-принудителен. Съществуват и опасения, че ако Москва успее отново да наруши значително енергийните доставки за Украйна тази зима, това може да доведе до политически отзвук.

В същото време двамата мъже преценяват как да запазят ангажираността и подкрепата на Запада, особено след като събитията в Близкия изток внезапно отнемат вниманието на медиите, обществеността и политиците. Един украински служител доста солипсистично измърмори, че "нито Хамас, нито Израел ни правят услуги".

Докато неотдавна линията на Киев беше "дайте ни повече и можем да спечелим бързо", сега тя се превръща в "дайте ни повече или това ще се проточи до безкрай". По този начин те се опитват да се възползват от опасенията, че конфликтът, който вече струва на Запада повече от 200 млрд. паунда само под формата на пряка помощ през първите 18 месеца, може да се превърне във "вечна война". (По ирония на съдбата това е и основна част от стратегията на Владимир Путин, който се опитва да пречупи волята и единството на Запада.)

В края на краищата, въпреки че Урсула фон дер Лайен може и да отхвърля твърдението, че на Запад има "умора от Украйна", италианският министър-председател Джорджия Мелони по-скоро пусна котката от торбата, когато, мислейки, че разговаря с представител на Африканския съюз, а не с двойка известни руски телефонни шегаджии, призна, че "има голяма умора... от всички страни", така че "наближава моментът, в който всички разбират, че се нуждаем от изход". Междувременно много официални лица в Съединените щати действат по "графика на Тръмп", опитвайки се да гарантират, че конфликтът ще бъде разрешен или че военната инерция ще бъде необратимо застъпена от Киев преди евентуална смяна на правителството там.

Използвайки идиома на своето минало в шоубизнеса, Зеленски признава риска: "виждаме, че веднага щом [хората на Запад] започнат да се уморяват, това става като шоу за тях: "Не мога да гледам това повторение за десети път". Неговата - и на Залужни - задача е да ни държи ангажирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Опаа, нали бяха ликвидирали 280 000 руснаци сега изведнъж станаха 150 000,знех си аз че руснаците възкръсват.
113
0
 
7
 
! Отговори
ПУТИН преди 6 месеца
ХАХАХАХАХ. Че военния сезон тепърва започна. Те мир искат. АХАХАХХАХА. Мир ще има напролет, сега е време за жътва !
112
6
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Най-доброто шоу - всяка вечер гледам записите от деня с денацифицираните руснаци по полето.
111
2
 
9
 
! Отговори
БИСМАРК преди 6 месеца
Има стотици начини да изкараш Руската мечка от бърлогата но за да я върнеш обратно там ,трябва да и дадеш своята бърлога. Така че ..... Укрите вече са много тежко прие бани !!
110
1
 
7
 
! Отговори
МАРИЯ преди 6 месеца
Сергей Лавров до последно. До септември месец търсеше всякакви възможности за преговори. Накрая на човека му писна и заяви ,че след като не искат мир всичко ще се решава на фронта.Забележете след като Дипломат номер 1 на Русия който е учен да решава всички спорове на масата , и иска война.Само си представете каква цена ще платят Укрите за мир. Със сигурност ще останат без излаз на море и ще се сбогуват и със втория по големина град в Урайна - Харков !!
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 120 Другаре, това го повтаряте от първия ден на войната и само претенциите ви от ден на ден стават все по малки.
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато осъзнаете, че Украйна не може да спечели нито бързо, нито бавно, ще седнете да преговаряте за мир. Колкото повече отлагат, толкова повече ще губят. Ако бяха спазвали Минските споразумения, щеше да имат и Донбас, вярно с повече автономия, но в Украйна. Сега да се готвят за загуба на Одеса и Харков, както и излаз на море.
107
2
 
6
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 6 месеца
Ще клекнат те, но незнам дали са разбрали че залога на Русия се е вдигнал неимуверно и ако вече искат мир трябва да предложат на Путин повече отколкото си е мечтал преди войната . Все пак са инвестирани доста пари и животи в тази война и те трябва да бъдат овъзмездени по някакъв начин.Русия няма да приеме нищо по малко от Одеска, Запорожка,Херсонска .ДНР ,ЛНР ,Харковска и Кримска области да бъдат признати от Украйна за Руски територии. Военен неутралитет за Украйна и премахване на санкциите
106
1
 
9
 
! Отговори
стига бе преди 6 месеца
Това "Украинската лятна офанзива, макар и да нанесе несъразмерни щети на руските войски и способности" е тотална лъжа. Защото всички военни са наясно, че няма как при атака на дълбоко ешелонирана отбрана, с минни полета отпред, с превъзходство във въздух и артилерия, защитника да понесе по-големи щети от атакуващият. Знам, че ви се иска, но това не е филм, а реален живот и война. Даже американски военни анализатори го казва, но вие такива не цитирате тук. Въпреки това реалността с друга.
105
0
 
2
 
! Отговори
До Осман и со преди 6 месеца
Къде ги срещате тези жени колега? Искам и аз да утешавам :) Сериозно питам.
104
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До Анонимен/105 "Насъскаха украинците сега лека полека ги изоставят, нали си свършиха работата." - украинците СИ заслужават да си патят за про'с'тотията. ВСИЧКИ в западните покрайнини да полегнат под знаменцата ПАК ще е справедливо.
103
2
 
1
 
! Отговори
По-правилно преди 6 месеца
Уморява ли се жертвата да се защитава от престъпника?
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Министр обороны Украины Умеров внес представление об увольнении главкома ВСУ Залужного. Об этом заявил депутат Рады Арьев.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Главнокомандващия дава интервю и пуска статия в Економист, която не е съгласувана с президента! В която признава провала на контранасуплението и успеха на отбранителната операция на противника. Това какво е? И това не е всичко, адютантът на Залужни - Частяков, се прибира в къщи да празнува рождения си ден, взима една граната да си поиграе да си жонглира, а гранатата да вземе да гръмне, а майорът от своя страна да вземе да умре. Думам ти дъще - сещай се снахо!
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фон дер Лайен обяви победата на Украйна на годишната среща на посланиците от ЕС в Брюксел. За 600 дни от началото на войната, Кремъл не е успя да изпълни основната си цел - смяна на властта в Киев, нито да заличи украинската националност. Киев приема реформи, "които не бяха възможни преди войната и се движи с амбиция и решимост към ЕС". От началото на войната руската армия е загубила половината от конвенционалното си оборудване и е "пожертвала над 100 хил. от младите си хора". Черноморският флот е оттеглил блокадата си на най-голямото украинско пристанище - Одеса.
99
7
 
3
 
! Отговори
Руска пропаганда преди 6 месеца
Украйна ще спечели войната и ще си върне земи. Това не подлежи на съмнение! Западът не се умори да поддържа военни контингенти в Близкия изток в продължение на близо 20 години, но видиш ли, бил се уморил за година и половина, заради Украйна.
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A какво става с контранастъплението?
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
УМОРЯВА СЕ ОТ ЦИРКОВЕТЕ НА ИЗРАЕЛ
96
11
 
2
 
! Отговори
До 102 преди 6 месеца
Смазваща загуба е в Газа, тука е две години агония на два братски народа! А и войната още не е приключила, пък и реално Русия е втората военна сила в света а се бие с 10 пъти по-слаба от нея! След 1 година лутане и огромни загуби, горе долу намериха тактиката в окопите!
95
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 105 С мустачки или не, 200 милиарда и камари западно оръжие отидоха на вятъра а зеля иска още и още, ама няма вече кой да дава и само ще му гледат сиира и ще му пляскат.

Спонсорирани публикации