Правят ДНК тест на кучетата в Южен Тирол, за да няма изпражнения по улиците

Събира се генетичната информация за всичките 40 000 кучета в района
27 яну 2024 11:33, Елка Василева
73
Правят ДНК тест на кучетата в Южен Тирол, за да няма изпражнения по улиците
Снимка: архив, БГНЕС

В Южен Тирол вече правят ДНК тест на кучетата, за да е ясно кой не е събрал изпражненията на своите домашни любимци от улицата. Стопаните им са задължени да се явят на теста по закон. Не всички са доволни, пише Дойче веле.

Всички стопани на кучета са задължени да заведат домашните си любимци на ДНК тест. След това генетичната информация за всички 40 000 кучета, които са регистрирани в тази част на Италия, ще бъде събрана в специална база данни за четириногите приятели. Така в бъдеще местните власти в италианската провинция ще могат да определят точно след кое куче е оставено непочистено и собствениците му ще трябва да плащат глоба.

Очаква се законът да има възпиращ ефект

Общинският съветник Арнолд Шулер, инициатор на новия закон, е убеден, че той ще има много голям възпиращ ефект. Когато всички знаят, че ако зарежат екскрементите на кучето си на улицата или просто захвърлят торбичката с тях в някоя градинка, ще понесат наказание, това ще промени ситуацията, пише АРД.

През последната година в град Болцано жителите са подали 400 жалби за непочистени от кучешки ексременти публични пространства. От общината, разбира се, се заеха с почистването, но стопаните на кучетата нарушители останаха анонимни. Отсега нататък от екскрементите ще се взимат проби, които да бъдат сравнени с генетичната база данни и така стопаните ще бъдат глобявани.

Според някои законът е безсмислен

Някои обаче протестират срещуновия закон, пише АРД. Активистката за правата на животните Соня Меранер, която също е стопанка на куче, отказва да подложи домашния си любимец на теста. По думите ѝ той е безсмислен, най-вече защото ще бъдат тествани само кучетата, които са регистрирани в Южен Тирол. В същото време кучетата на туристите или стопаните с адрес в други области не подлежат на тест.

Активистката дори е организирала онлайн петиция и иска да заведе колективен иск срещу новия закон. Според Меранер хората ще започнат да заобикалят закона, като регистрират животните си на друго място или фиктивно ги обявят за починали. Освен това Меранер се притеснява, че може да се увеличи броят на бездомните кучета в провинцията.

Едва една четвърт от кучетата са регистрирани

Местните власти засега са регистрирали в новата система около 10 000 кучета - около една четвърт от всички в региона. За въвеждането на този закон се знае от две години и някои навярно са се надявали, че той няма да влезе в сила наистина, казва общинският съветник Шулер пред АРД.

За да улеснят процеса за стопаните на кучета, на някои места са отворени и обществени центрове за ДНК тестове, с които да се подпомогне работата на ветеринарите. Според Шулер голямата част от кучетата ще влязат в регистъра в съвсем близко бъдеще.

Местните власти подчертават също, че този нов закон няма да струва нищо на данъкоплатците. Във вече съществуващата база данни с регистрирани кучета просто е добавен още един критерий. Стопаните на кучетата обаче ще трябва да платят за взимането на ДНК пробата - тя струва 65 евро, обяснява АРД. Ако откажат да тестват кучето си обаче, глобите достигат до 1064 евро.

Законът може да бъде полезен и за друго

Според Шулер вече има и други региони в Италия, които проявяват интерес към въвеждането на този нов модел. Правителството в Рим също следи развитието на ситуацията и вече добави графа "ДНК тест" към националната база данни за домашни любимци. В Южен Тирол много общини, включително в селските райони, настояват за ДНК тестове за кучетата.

С помощта на събраните генетични данни в бъдеще ще бъде по-лесно вече и друго - да се идентифицират собствениците, отговорни за агресивни кучета, които хапят хора или нападат добитък.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все още е проект, не познавам някой който да си е тествал кучето или да има намерение да го тества ,всички са на мнение че начинанието е наистина безсмислено защото в Южен Тирол има дисциплини и хората си почистват но кучетата, проблема идва от милионите посетители годишно които я си почистят я не. 40000 кучета регистрирани в Тирол са нищо пред минимум половин милион доведени от стопаните си на почивка
55
0
 
0
 
! Отговори
Питам се преди 3 месеца
Кога ще решат на направят задължителен ДНК тест и на хората.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Върви комплект ДНК на куче и собственик, и общ чип за разпознаване.:))
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези тотално из-ку-ка-ха.:))
52
2
 
4
 
! Отговори
един друг преди 3 месеца
Моментално да се приложи и тук !!! Не може вече да се ходи по тротоарите от кучешки ...... работи. Възмотително е !
51
1
 
7
 
! Отговори
дърт вейдър преди 3 месеца
Понеже има много кучета в квартала, направо улиците са станали - алей с късмети, ако някой си цъка на телефона и не гледа къде върви, гаранция ще нацели поне 4-5 късмета, от тея миризливите. Лятно време замирисва освен на море и на тоалетна. Ами общината какво чака, да хващам метлите и да почват, начело с кмета, да им направи показно
50
6
 
1
 
! Отговори
дърт вейдър преди 3 месеца
Моето куче като го изкарам навън задължително оцапва целия квартал, цвъка си на воля, нищо не събирам, нали плащам 25лв данък, значи някой трябва да ходи и да ги събира, кво ми дреме. После някой като настъпи някой късмет - викам му на пари е
49
0
 
0
 
! Отговори
Рамзес II-ри преди 3 месеца
До Анонимен 29,дай линк да видим къде и в кой немски град кършат вратове на гълъбчетата? Неещо не намирам инфо в нета...
48
1
 
0
 
! Отговори
Рамзес II-ри преди 3 месеца
Явно писалите текста са се скапали от бруталния инцест по върховете.....нормално за Мини Йостеррайх
47
3
 
1
 
! Отговори
). преди 3 месеца
А при нас има хора които ходят по улиците, влизат в Моловете, и спокойно си изпускат газовете (пръдня, казваше едно време дядо). А стова нещо как ще се борим? Ами по улиците като душкам цигарения дим на пушачите?
46
3
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 3 месеца
Във Варна , някои кучкари вразхождат женски разгоннени кучета, което събира около им много мъжки песове., създава опасност от нахапвне на граждани.
45
0
 
0
 
! Отговори
БОЙКО, ЧУВАШ ЛИ????? преди 3 месеца
"Правят ДНК", а не "не правят ДНК"... ти кога ще си направиш?
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е лоша и в България също да се въведе такъв закон, само, че в него да влизат и хората.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега на кучетата, а после и на мигрантите! Дето са минали австрийци е така
42
0
 
4
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 3 месеца
Сефте чувам, че в папулите има ДНК.
41
1
 
5
 
! Отговори
Мария Антоанета преди 3 месеца
Явно някои кучелюбци са големи принцеси и не могат да се наведат и да оберат папулите на четириногите си приятели, оставяйки на плебcа, тази тежка задача, непосилна за аристократите със синя кръв.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Събираш на кучето донгите в кофа и като се напълни пред кметството.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Елате в БГ. Тук домашния ви любимец ще може да се изхожда свободно дори и на жълтите павета (то и без това там л.*** много) и не само това, а ще може да се разхожда и без повод и без намордник, а когато не е в настроение ще похапва, гризка или разчленява я някое дете, я някой пенсионер и никой няма да ви потърси отговорност. Ако има проблем просто казвате, че кучето, което е било до вас не е било ваше и понеже няма задължителен паспорт - да ходят на ... да търсят собственика.
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тея са превъртели системата, у нас за убийство не може да се вредиш за днк тест, те на несъбрани купчинки ще правят..
37
4
 
4
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 месеца
Направете концетрационни лагери и ги пращайте там, за да се научат да не правят повече тъй.

Спонсорирани публикации