Свидетел срещу Boeing получава смъртни заплахи, а друг предупреждава: Всички на борда са в риск

Компанията продължава да отрича, че самолетите й са опасни
21 апр 2024 23:00, Нели Христова
54
Свидетел срещу Boeing получава смъртни заплахи, а друг предупреждава: Всички на борда са в риск
Снимка: БГНЕС

Свидетел срещу Boeing заяви, че е изправен пред заплахи за отмъщение заради това, че е изразил загриженост относно "дефектните самолети" на компанията.

Boeing беше обект на две последователни изслушвания в Конгреса на САЩ в сряда, второто от които включваше показания на инженера Сам Салехпур пред постоянната подкомисия по разследванията на Сената.

Салехпур, който е работил в самолетостроителния гигант в продължение на десетилетие, каза, че се е опитвал да предупреди ръководството за сериозни опасения относно начина, по който се сглобяват самолетите 787 през последните три години. Той каза, че оплакванията му са били игнорирани и че е бил отстранен от проекти в резултат на свидетелствата му.

"Не съм тук днес, защото искам да съм тук. Тук съм, защото чувствам, че трябва да предупредя хората, защото не искам да видя да пада 787 или да се сбучи друга катастрофа със 777", каза Салехпур. "Бях игнориран, казаха ми да не създавам забавяния, казаха ми, честно казано, да млъкна... Шефът ми каза: "Бих убил някой, който казва това, което ти каза, по време на среща."

Салехпур каза, че за първи път е разбрал за проблеми с производството на 787, след като е забелязал, че служителите са използвали прекомерна сила, за да "смачкат" частите на самолета по време на сглобяването. "Буквално видях хора да скачат върху парчета от самолета, за да ги накарат да се подравнят", каза той. "Многократно изготвях доклади за моя ръководител и ръководството на Boeing, че пролуките на 787 не са били правилно измерени или подредени в две основни фуги на 787."

Салехпур свидетелства, че след като е анализирал данните от 29 проверени самолета, той е открил, че в 98,7% от времето проблемите с пропуските не са били адресирани. В 80% от случаите отломките са намерили пътя си в пролуки, които не са били добре затворени, каза той.

Свидетелят твърди, че ръководството е отговорило на оплакванията му, като го е прехвърлило към програмата за самолети 777, където той е продължил да вижда още производствени недостатъци и да ги адресира. В резлутат на това е отстранен от срещите и изпратен да работи по други проекти. Накрая дори получил смъртни заплахи, твърди той.

Салехпур обвини ръководството на Boeing, че е направило живота му "мизерен" и е насърчило култура на тормоз, при която колегите му се страхували да изкажат опасения за безопасността. "Страх ме е... но съм спокоен. Ако нещо се случи с мен, аз съм спокоен", каза той. "Имам чувството, че като говоря, спасявам много животи."

Твърденията на Салехпур сега са обект на широкообхватно разследване от Федералната авиационна администрация.

Ед Пиърсън, бивш старши мениджър на Boeing и изпълнителен директор на Фондацията за авиационна безопасност, също свидетелства пред комисията на Сената в сряда. Пиърсън обвини правителствените власти, че не са успели да се справят превантивно с производството на Boeing и са подпомогнали "престъпно прикриване".

"Нищо не се промени след двете катастрофи, нямаше отговорност", каза Пиърсън, споменавайки катастрофата на Lion Air през 2018 г. и катастрофата на Ethiopian Airlines година по-късно. "Нито един човек от Boeing не влезе в затвора. Стотици хора загинаха и нямаше справедливост. Освен ако не се предприемат действия и лидерите не бъдат подведени под отговорност, всеки човек, качил се на борда на самолет Boeing, е изложен на риск."

Оттогава регулаторът е заземил реактивния самолет 737 Max, самолетът, участващ и в двете катастрофи.

Рон Джонсън, републикански сенатор от Уисконсин, призова за "пълномасштабно" разследване на твърденията, представени по време на изслушването. Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, каза, че планира да проведе допълнителни изслушвания и да разпита Дейвид Калхун, изпълнителен директор на Boeing.

Boeing по-рано заяви, че си сътрудничи с Конгреса, като същевременно поддържа тезата, че техните 787 и 777 са безопасни за летене. На брифинг за медиите в понеделник инженерите на Boeing отхвърлиха твърденията на Салехпур, като казаха, че повърхността на самолета е устойчива на умора на метала.

Boeing каза, че след анализ на повече от 165 000 полета не са открити признаци на умора.

По-рано тази година членовете на Конгреса притиснаха Boeing за отговори след взривяване на щепсела на вратата във въздуха по време на полет на Alaska Airlines през януари. По-късно същия месец Калхун, който трябва да се оттегли в края на годината, се срещна с няколко сенатори на Капитолийския хълм.

Регулаторът каза в изявление от 4 март, че шестседмичен одит, произтичащ от инцидента от януари, е открил "многобройни случаи, при които Boeing предполагаемо не е спазил изискванията за контрол на качеството на производството".

Boeing каза в изявление след изслушванията в сряда: "Ние приемаме присърце подробната оценка на групата за преглед на FAA и ще действаме въз основа на техните констатации и обратна връзка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
7
 
! Отговори
Бихме преди 1 месец
Атишли до Мацква до невменяемия отдолу. Ама такива като вас са спрели полетите. Вие атидете до Сан Франциско, разходете се през нощта и елате да разкажете с колко дупки осъмнахте. Тъпизми само...
27
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Когато една врата се затваря, друга се отваря" -- Боинг
26
10
 
3
 
! Отговори
русофил - логик преди 1 месец
Путин е добър, защото избива опонентите си и окупира украинските земи. Логиката ми е супер. Верно че чвучи, все едно съм в мюсюлманска секта, но не съм. Дори съм влизал в църква. И имам книга на бизнесмена. Мога и да се боксирам. Аз не съм глупав!!!
25
7
 
3
 
! Отговори
Цомчо пичката преди 1 месец
Готов съм да посрещна с цветенца 5 до 10 руски войничета.
24
10
 
6
 
! Отговори
Костадин Кайенкин преди 1 месец
Бесен съм на Европа. Ще си продам Кайена в знак на бурен протест. Или бартер за Лада Нива, с доплащане от моя страна.
23
8
 
7
 
! Отговори
Цончо Гела (Garnier) преди 1 месец
Искаме руски начин на живот. Стига с тази демокрация.
22
2
 
2
 
! Отговори
Гастербайтер преди 1 месец
В Русия заплатата започва от 10 хиляди.
21
4
 
7
 
! Отговори
Бях в Германия преди 1 месец
В Германия е лошо и гадно. Избрах по-добро. Цялата фамилия заминаваме да работим в Русия, там заплатите са 5 цифрени суми.
20
12
 
4
 
! Отговори
Време е за разум преди 1 месец
В русия е хубаво. Летувайте в Сочи - на хубавото. В Гърция е лошо и гадно. В Барселона - тотална гнус. Най-хубаво си е в Сочи. Там при узбекистанците.
19
9
 
3
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Извода? Летете само на изток със сигурните самолети, строени по времето на СССР. Това са здравите самолети, всички русофили ще летуваме във Виетнам и Северна Корея - на хубавото, на уреденото. Там дето няма ***.
18
8
 
2
 
! Отговори
Станислав назад и преди 1 месец
надолу - аз летя само с РОСФЛОТАТОМ
17
0
 
9
 
! Отговори
долу сащ преди 1 месец
всичко е ясно, акционера и уолстриит убиват, за даживеят охолно... ценности
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Чакаме ГЕРМАНИЯ да се събуди" ------------ ще почакаш... в момента имат по-важни неща за правене.. като дали да може да си смениш пола само веднъж в годината или по-често.
15
6
 
3
 
! Отговори
Киро Брейка преди 1 месец
Биткойна умре. Инвестирайте в рубли. Там се очаква голям ръст. Аз съм вложил 10000 лева в рубли и 10000 в Историческия Паркинг. Не ви давам финансов съвет, но аз така правя.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Застраховка Живот + "Това ако беше в Русия, този дето се оплаква срещу компанията вече щеше да е паднал нелепо от шестия етаж." ----------- къде къде по-демократично е да се самоубие.. като бившият служител дето щеше да свидетелства срещу боинг, нали така бе сентаджия?
13
8
 
0
 
! Отговори
СПЕШНО Е! преди 1 месец
Одменете си левовете в Рубли. Те сега са много ниски, но само ще растат нагоре. Аз и тъста ми си ипотекирахме апартамента и инвестирахме. Чакаме да станем милионери, когато рублата стане 1 рубла 3 долара. Рублата е новия биткойн според мен. Но не ви давам финансов съвет. Всеки сам си преценя. Обаче аз за мене си знам.
12
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакаме ГЕРМАНИЯ да се събуди и да направи Европа велика отново. България е с Германия. Всеки българин, който не обича Германия, който не кара немска кола, който не пазарува в немските вериги, той е РУСОФИЛСКА УТAЙКА и трябва да бъде пратен на курорт в Сочи - с еднопосочен билет и едноседмичен пансион, платен от българската държава..
11
5
 
2
 
! Отговори
СеСеСеРеец преди 1 месец
Пътувайте само със СеСеСеРейски самальоти.
10
4
 
4
 
! Отговори
Русофил аутист преди 1 месец
Киро Брейка да стане спортен министър, когато доктор Костадинов вземе властта с 200.
9
7
 
0
 
! Отговори
Малкия от Германия преди 1 месец
Русофилите в САЩ упорито си упражняват правата и свободите. Ако го направят в Русия, уви, ще ги турнат в Сибир, като Навални.