Замък от 19-ти век се оказа център на руски шпиони във Великобритания

Обединеното кралство му отне дипломатическия статут
10 май 2024 21:45, Нели Христова
94
Замък от 19-ти век се оказа център на руски шпиони във Великобритания
Снимка: Getty

Притежаван от Русия замък на границата между Кент и Съсекс, чийто дипломатически статут беше премахнат тази седмица, вероятно е използван от руското военно разузнаване за срещи и вербуване на британски агенти.

Източници от сигурността казаха, че Сийкокс Хийт, замък от 19-ти век, включен в списъка на степен II, е бил обект на последния кръг от санкции, след като е бил идентифициран като ключова база, от която ГРУ е управлявало британските си операции.

Става ясно, че къщата е била следена от години от британските разузнавателни агенции. Лица, за които се смята, че са били набелязани като потенциални агенти от ГРУ, включително британски и други неруски членове на престъпни групировки, са били забелязани да влизат и напускат имота.

Източници от сигурността казаха, че вярват, че ГРУ има за цел да изгради сложна шпионска база от Сийкокс Хийт, близо до Ticehurst, Източен Съсекс. Предполага се, че е бил използван като основа за различни методи за събиране на разузнавателна информация, пишат от The Times.

Въпреки това в сряда Джеймс Клевърли, министърът на вътрешните работи, обяви, че това е сред няколко руски имоти в Обединеното кралство, които губят дипломатическия си статут. Това беше част от редица нови санкции срещу Москва, които дойдоха в отговор на предполагаемия палеж на свързан с Украйна бизнес в източен Лондон през март, за който властите смятат, че е организиран от Кремъл.

Смята се, че Сийкокс Хийт не е бил използван при планирането на атаката, но е сред редица имоти, притежавани от Русия, които все още са се възползвали от дипломатически статут, към който правителството на Обединеното кралство реши да се насочи като наказание за Москва.

Във връзка с палежа Клевърли каза, че мерките "показват ясно на Русия, че няма да толерираме такива очевидни ескалации".

The Times разбира, че властите са били разтревожени от нивото на агресивно събиране на разузнавателна информация след нахлуването в Украйна. Известно е, че служители на разузнаването, работещи под дипломатическо прикритие за агенции, включително ГРУ, са се опитали да предприемат дейности, включително картографиране на инфраструктурата на Обединеното кралство и събиране на техническо разузнаване.

Санкциите, въведени срещу Русия в сряда, включват експулсирането на Максим Еловик, руски военен аташе в Лондон и полковник от руската армия. Бяха изразени опасения, че изключването му ще прекъсне каналите за взаимодействие с Москва.

Не се смята обаче, че експулсирането му има вредно въздействие върху отношенията между военните с Русия поради редица други форуми, включително връзки с аташета в трети страни, където могат да се провеждат дискусии.

Говори се, че Сийкокс Хийт е бил използван от руски дипломати и шпиони на ФСБ като убежище през уикенда и празниците в продължение на десетилетия. Смята се, че струва милиони лири и може да се похвали с готически кули, изсечени балкони и терасовидни морави на своите 30 акра площ. Имотът включва две самостоятелни вили, тенис кортове и футболно игрище. По време на Студената война офицери от КГБ бяха забелязани да изгарят нарязани секретни файлове в градината.

"Дачата" е била селска резиденция на руския посланик през 90-те години на миналия век, но не е ясно каква е официалната функция на къщата днес.

Построена във френски стил на замък през 1871 г., съществуващата структура е принадлежала на втория виконт на Гошен. Той го подарява на Съветския съюз през 1947 г., уж като подарък, след като руски моряци спасяват сина му по време на Втората световна война. Имението преди това е било използвано като убежище на лидера на банда Хоукхърст от 18-ти век Артър Грей.

През 1999 г. имотът беше в центъра на спор с местен овцевъд, който обвини руското посолство, че е пуснало глутница елзаски кучета, убили 50 овце. Говорител на посолството каза по това време:"Имението е наша собственост и всичко там е обхванато от дипломатически имунитет съгласно международната конвенция, така че да, кучетата имат имунитет, но кучетата не са дипломати."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от Русия
Богатите руснаци в безпътица: Западът не ги иска, а в Русия имат проблеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
3
 
! Отговори
Коко преди 1 седмица
Абе поне един русофил да ни осведоми реално как русия се е сдобила с тая голяма територия, та и Украйна да им е собственост.Руската стратегия е там където има заселени руснаци там е и РУСИЯ
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смята се, говори се, вероятно, вярват - все красиви думички, които валидират вероятната истинност на поредната неновина. С други думи едни крадци обират други крадци. Капитализъм, империализъм и милитаризъм, демокрацията е ***, сърове!
61
4
 
7
 
! Отговори
Западната пумия преди 1 седмица
Как лъже!!!
60
1
 
2
 
! Отговори
AK- 24 UK преди 1 седмица
Kamchia.....
59
14
 
13
 
! Отговори
Лорд Стамат преди 1 седмица
Може да живеят като лордове, но пак си остават пpoзтu мужици пияните колхозници!
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По време на студената в война забелязали руснаците "да изгарят секретни файлове в градината"!!!
57
2
 
13
 
! Отговори
Justice преди 1 седмица
Явно овчаря редовно си е пускал овците да пасат по добре постриганите ливади на двореца и в крайна сметка руснаците му спретнали набързо една специална операция хехе
56
3
 
21
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Да английските комедии са най добри...
55
18
 
14
 
! Отговори
путин преди 1 седмица
е УБИЕЦ
54
8
 
15
 
! Отговори
Мишок преди 1 седмица
Русите идат. Страшно става. леле, кой е виновен? Ау, леле.
53
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ако съм руски шпионин ще си избера за щаб квартира точно замък, който се вижда от птичи поглед . Тия британци съвсем изтрещяха. Рекламират си замъците или какво?
52
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Toтaлнo изn'pgявaнe нa akълa...
51
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
глупости! това ли е третата световна? запада краде у тях от русия, а пък русия краде у тях от запада!
50
4
 
17
 
! Отговори
Смешки разни преди 1 седмица
Вчера беше с въпросителна. Изглежда е доказано през нощта:))))
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Манипулатор, а защо в онова време хората са били много по-образовани от сега, здравеопазването и образованието са били безплатни, храна, ток, вода с достъпни цени за населението. Ако знаеш какви ръководители се назначават около 40 г. , които не осъзнават колко са зле, но с хъс да мачкат, мама и тати направили пари с далавери и пак така уредили детенцето на заплата. В държавните структури всичко е провинциалисти все уредени, а не знаещи. Няма разлика от 1945 г., даже е по-зле.
48
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вчера командващият сухопътните укро-войски Александр Павлюк заяви, че Часов Яр няма решаващо значение за Украйна. Аналогични заявления слушахме преди падането на Бахмут и Авдеевка.
47
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще го събарят ли сега рикшитата?
46
14
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Браво на руските шпиони, побъркаха наглетата ! Всички рашъни искат да емигрират на Запад, и всички искат да бъдат шпиони, за да работят за благото на Русия !
45
15
 
15
 
! Отговори
Обратна в блатная преди 1 седмица
да строят социализъмЪ.
44
14
 
12
 
! Отговори
монголоидите преди 1 седмица
вън от нормалните страни.

Спонсорирани публикации