Проучване: Оплакването пред приятели ни прави по-щастливи

От мрънкането се оказва, че има изненадващи ползи
14 май 2024 07:51, Елка Василева
13
Проучване: Оплакването пред приятели ни прави по-щастливи
Снимка: архив, БГНЕС

Много филмови герои - от Марлин в “Търсенето на Немо” до Стенещата Миртъл в “Хари Потър”, са известни с постоянното си мрънкане и оплакване. Обикновено това се възприема като нежелана черта. Ново проучване обаче хвърля светлина върху изненадващите ползи от мрънкането, пише Мейл онлайн.

Изследователи от Югозападния университет във Великобритания твърдят, че оплакването пред приятели ни прави по-щастливи.

“Нашето изследване подчертава важната роля на силните приятелства, които могат да смекчат негативните емоции и да укрепят междуличностните отношения чрез търсене на социална подкрепа”, казва Сюемей Ли, научен ръководител на изследването.

В своето проучване екипът си поставя за цел да разбере ефектите от прекомерното обсъждане на негативни въпроси между приятели.

“Мрънкането като форма на изповядване на лични проблеми се счита за вид комуникация с компромисни ефекти и привлича вниманието на много изследователи”, пише екипът в своето проучване, публикувано в сп. Personality and Individual Differences.

В първата част на изследването са анкетирани 2614 ученици от средните училища относно техните приятелски качества, удовлетвореност от живота и депресия.

След това екипът анализира връзката между удовлетвореността от живота и изповядването на проблеми пред приятелите, което е разделено на две категории - подкрепящи дискусии и натрапчиво мрънкане.

Резултатите разкриват, че изповядването, особено воденето на подкрепящи дискусии, е положително свързано с удовлетвореността от живота.

“Съвместното обсъждане е положително свързано с удовлетвореността от живота, което предполага, че “колкото повече се изповядваме пред приятели, толкова по-щастливи сме”, пишат изследователите.

В същото време натрапчивото хленчене се наблюдава предимно при момичетата, но не и при момчетата, и е установено, че е отрицателно свързано с удовлетвореността от живота.

Интересно е, че изследователите са установили, че качеството на приятелството смекчава негативния ефект от натрапчивото хленчене.

Това косвено подсказва, че колкото повече се изповядваме пред приятели проблемите си, толкова по-щастливи сме.

Изследователите се надяват, че констатациите биха могли да помогнат за формирането на целенасочени методи за интервенция.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
... априятелите ги прави по-нещастни и скоро се изгубват. След това плакачът си става такъв какъвто е - ***.
10
3
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
Аре да си фърля и аз едно менче в градската баня :))) Безработна съм, трайно, едвам успявам да си купя козметика, няма никакви пари за злато, обувки по 1000 лева чифта или пък маркови дрехи, толкова е несправедливо спрямо високоте ми стандарти. Не ми дават кредити за бизнес, понеже имам принципи :) Пари не връщам, само ми дайте. :)) Какво пък? Не искам фа съм мекотело. Човек трябва да им принципи!
9
1
 
0
 
! Отговори
Шефа преди 2 седмици
Не знам дали ви прави щастливи, но в разговор със служители разбирам на момент ,че всички оплаквачки сте финансово фалирали скъсняи чакащи авнс до аванс и на дъното и вечно ще останете там като роби за колкото ви преложи Шефа.Щастливи нещастници.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според американската практическа психология има най-основно 3 типа поведенеие: дете, възрастен и родител. Дете е с позиция 'аз съм лош - ти си добър",, т.е. разчита на помощ и подкрепа отвън и слуша. Позиция възрастен: аз съм добър и ти си добър, т.е. се преценяват обективно различни гледни точки и се избира подходящото. Позиция родител: "аз съм добър - ти си лош", т.е. мрънкане и недоволство, насочено към другите. При среща на двама с психика "мрънкащ, т.е. 'родител" двата са на една вълна.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нямам приятели и никой не признавам за такъв. Повярвайте, няма по-голямо щастие. Едно време въдех приятели, масовки, но е такъв лек живот без такива.
6
1
 
6
 
! Отговори
айде нЕма нуЖда преди 2 седмици
Един не можа да си изплаща кредита и банката му взе ипотекираното жилище. Сега театрално плаче! Ами той се разсипа от ядене и пиене, а също и проcтитутки. Каквото е търсил - намерил е.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знам. Ама се натоварвам аз като събеседник. Затуй някой като почне: *** аз такова ..., и му срязвам началото. Не ща да съм отдушник.
4
3
 
6
 
! Отговори
Българите умни ?! преди 2 седмици
Много грехове от кражби и предателства са натрупали българите. Затова са най-болни и с най-кратък живот в ЕС.
3
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Ами то това си ни е народопсихология. Аз вече съм свикнал на това и не обръщам никакво внимамние. Дори мои познато, които обичам и ме кефят ми мрънкат за неща, дето касаят мен, а тях не ги засягат. Примерно защо по цял ден лежа, пия скъпа водка, ходя по заведения, гледам филми или чета книги, eвa съседката, ами не работя като тях, за да съм пълноценен индивид на Республика Бугаристан. Ами как да им обясня, че това ме кефи което правя, а техния живот хич не ме кефи :)))
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
оплакването ни прави по-щастливи, а бачкането свободни и благородни, както е казвал великия Георги Димитров на манифестации на БПК
1
6
 
8
 
! Отговори
много ясно преди 2 седмици
Ами байГаньо не иска да е добре, а съседа да е зле.

Спонсорирани публикации