Коя е диетата, която намалява риска от хронични проблеми

Хранителен режим, който не забранява въглехидратите
19 май 2024 21:10, Дарена Найденова
4
 Коя е диетата, която намалява риска от хронични проблеми
Снимка: iStock

Може би най-известен с виното и морските си дарове, географският регион близо до Испания и Португалия е приветстван за предлагането на здравословен начин на хранене, известен като Атлантическа диета. Според последните проучвания, тя се свързва със значително по-нисък риск от хронични здравословни проблеми в сравнение с други части на света.

Какво представлява Атлантическата диета

Атлантическата диета се отнася до традиционните диетични модели на хората, живеещи в северозападна Испания и северна Португалия. Този хранителен модел набляга на зеленчуци, плодове, зърнени храни, боб, зехтин, ядки, морски дарове и малки количества вино и млечни продукти.

Още по-добрата новина е за любителите на месо, картофи и всякакви въглехидрати. Атлантическата диета, известна още като Южноевропейската атлантическа диета, съдържа много от тях. Основната група тук включва хляб, ориз, тестени изделия и картофи, като практикуващите ядат по шест до осем дневни порции. След нишестето, ядките са с приоритет, а именно кестени, орехи, бадеми и лешници, след това зехтин, млечни продукти, риба и морски дарове, постно месо и яйца. Друга важна характеристика на Атлантическата диета са използваните техники за готвене – задушаване, варене, скара и печене, които са по-здравословната алтернатива на пърженето.

Цялата статия четете в Тialoto.bg

Източник:  Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: диета
Още от Русия
Спойката на руско-китайското приятелство - противопоставянето със Запада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ядеш храни по БДС, а не ееропро'с'тотии със запазена място на произход.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не става само с л.апане трябва и мотика :)))
1
4
 
3
 
! Отговори
Бacи пpocтaкa преди 1 седмица
Аз плюскам черен хайвер с шепите. Директно бъркам в купата с две ръце и после мажа по лицето. Половината влиза в устата, половината се маже по бузите и брадата, влиза в носа, пада по дрехите ми и на земята. Устата ми е препълнена с черен хайвер, вече не мога да дъвча, директно гълтам и продължавам да бъркам с шепите и да се тъпча, тъпча. Ето така плюскам аз черен хайвер, от сутрин до вечер и всеки ден.