Ще има отлив от големите партии, 300 000 търсят алтернатива

Хората очакват нещо ново и различно, но го няма
22 апр 2024 08:42, Александър Попов
173
Ще има отлив от големите партии, 300 000 търсят алтернатива
Снимка: БГНЕС

Разочарованието у хората е много голямо и е възможно в рамките на предизборната кампания да станат значителни промени. Хората очакват нещо ново и различно. А на хоризонта няма нищо ново, заяви пред БНР Васил Тончев от социологическа агенция "Сова Харис".

Според неговите прогнози това ще доведе до скептицизъм и до отказ от гласуване на значителна част от хората и до урните ще отидат между 2 и 2,5 млн. избиратели.

"При по-ниска активност, ще се отзоват само твърдите ядра, което значи, че партиите с развити структури ще получат значително предимство", заяви Тончев.

Според него евентуално обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова е нещо ново и различно, но не е явление, което ще може да предизвика огромна вълна към себе си. По думите му обаче такова обединение би имало потенциал да влезе в следващия парламент.

Социологът изказа мнение, че не можем да очакваме обединение около Корнелия Нинова. Левите избиратели бяха около милион преди 5 години, а сега са под 250 хил., подчерта той и обясни, че голяма част от тези хора ще търсят различно представителство.

Васил Тончев очаква движение от парламентарно представените партии към парламентарно непредставените. За момента няма субект нито в ляво, нито в дясно, който да успява да привлича в голяма степен интереса на гласоподавателите, отбеляза той.

"Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките партии. Хората търсят нещо различно".

Според него вероятно ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята Тончев.

Той е категоричен, че ГЕРБ и ДПС няма да направят сами правителство, категоричен е Тончев.

Президентът ще излезе на политическата сцена, когато международната обстановка предразполага, каза още социологът. Според него сега ситуацията е твърде неподходяща за него. Неговите тези след година може би ще станат водещи в международен план, подчерта социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: избориВасил Тончев
Още от Избори 2024
"Левицата" и партията на Божков близо до влизане в парламента?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
Шегобиец преди 3 седмици
Ще има, ще имааа...
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Унгария е получила същите пари за същия перод от време от Европа . Погледнете как изглежда Унгария по всички показатели и как изглеждаме ние .
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Повече си мисля за революция , отколкото за избори , ама съм дърт вече .
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей оФчици, не разбрахте ли за последните 35г., че вие сте просто калта под обувките на едрия капитал? Разходен материал, който вече не е необходим, защото всичко масово се роботизира. Най- много да отидете като мръвка за кайма в някоя от империалистическите войни, които ще ни съпровождат поне до 2030г.! Кой каквото и да ви говори, чуете ли ЕС и/или НАТО, бягайте далеч! Това включва и т.н. "патриоти"!
115
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никого не са предали ППДБ. Все едно дариха 9 месеца живот на тежко болен. Правителството беше предимно тяхно, което си беше истинско чудо - да си в малцинство, а да имаш правителство. Опитаха се да променят правилата към добро и на регулатори и комисии, но оачквано не стана. Кой ще се съгласи на собствената си смърт без съпротива. А явно доста хора искат тежко болният да загине. Без даси дават сметка, че това сме самите ние. Човек не можеш да го спасиш от самия него си.
114
0
 
0
 
! Отговори
Недко преди 3 седмици
С тях и без тях статуквото е ясно, уредено е.
113
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/97 "Тези от уж промяната разиграваха театри и излъгаха най-нагло надеждите на свестните българи" - нормално е неграмотните про'с'таци да се самонаричат свестни. Но ПАК си оставате про'с'таци! ПП. Тиквата каза ли ви преди 2 години, че само за мачкане ставате? Каза ви. Разбрахте ли го? Не. Защото СТЕ про'с'таци! Факт.
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Готова работа беше социализма , само трябваше да запазят хубавите неща и да махнат лошите , както направиха в Унгария ,Чехия и др.
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е цивилизация ! Запада е жендър , дрога , кредити , упадък !
110
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
300000 са малко - нищо не могат да променят... освен това огромната част от тях са про'с'таците дет гласуваха първо за Костов, сетне за дедо Симо, сетне за Борисов, после за ПП, търсейки нов месия да ги ОПРАВИ за пореден път.
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 111 Защо просто не заминеш за русия щом толкова искаш да си крепостник? Какво добро може да ти предложи русия?
108
8
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
само ВЪЗРАЖДАНЕ! вън евроатлантическите продажници! винаги с БРАТСКА РУСИЯ!...там е и хляба, и ножа!
107
2
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 3 седмици
Все по - нищожен процент гласуващи за предатели не се гласува!
106
0
 
5
 
! Отговори
Правило преди 3 седмици
Винаги олигархът арантира политическите назначения.Всичко другго-избори,мизбори нямат значение.А на олиарха му дърпат рогата великите сили.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДПС на агента в Държавна сигурност Доган и шефа на Доганчо Пеевски, най-малко може да се обаждат :))) Ама простолюдието е толкова зле, че само мята гюбеци :)))
104
1
 
5
 
! Отговори
коментар преди 3 седмици
То е ясно, че ще има отлив, дори ще бъде повече от 300 000 отлива, но по-важното е къде ще се влеят? Защото според мен това с алтернативата е трудна работа.
103
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
единствения начин шумкарите да се самоизбият, е масово да се гласува за дпс. тогава докато разделят баницата, глави ще се търкалят. буквално и преносно. що знамето на нащо дпс и на руското дпс са еднакви , е отделен въпрос
102
1
 
1
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 седмици
До Боко с дупето широко Кой българин не краде бе,шап шал!?:))))
101
3
 
7
 
! Отговори
Защо преди 3 седмици
За СГЛОБКАТА няма да гласувам тоава е ясно . Гласоподавателите на ГЕРБ и ДПС занм защо гласуват за тях . Незнам обаче защо гласуват хората за ППДБ (освен от мазохизъм). Нима не занете че след изборите пак ще се прегърнат с Борисов и Пеевски
100
4
 
0
 
! Отговори
Хасан преди 3 седмици
МЕЧ