Вицепрезидентът: Време е да се свалят всички маски

Промените в Конституцията бяха срещу определен човек
10 авг 2024 16:10, Инна Ангелова
117
Вицепрезидентът: Време е да се свалят всички маски
Снимка: БГНЕС

“След тези избори не виждам повече от три варианта”, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на БНТ.

Първият вариант е да има правителство на малцинството с определена програма, с неща, които да бъдат свършени и които да носят съгласието на мнозинство в Народното събрание, без да се влиза в реална коалиция, за определен период от време.

“Вторият вариант са разписани коалиции, защо не и в по-крайни варианти, има такива примери в Европа, отбеляза тя. Другият вариант, който донякъде беше сложен на дневен ред, е този, в който се прави едно правителство, което да има повече технически, експертен характер”, посочи Йотова.

Има различни варианти, върху които може да се говори, но има един голям дефицит - партиите като че ли се страхуват да кажат предварително с кого искат да управляват, което впрочем отправя мислите ми към известни пазарлъци и задкулисие, на които те са готови след изборите, отбеляза вицепрезидентът. Според нея няма нищо лошо в това да видим кой е претендентът на различните формации за министър-председател.

“По-скоро съм обнадеждена от последните разговори, които се проведоха за третия мандат, коментира още Йотова. Според нея първият извод, който се прави, е, че много малко са различията между водещите партии в страната по отношение на това, което трябва да се прави в България следващите месеци. Това беше част от подхранването на моя оптимизъм, че трябва да има правителство. В крайна сметка ние се явяваме на избори, гласуваме, за да има управление, а в България какво се получава в последните години – отиваме на избори, гласуваме, за да няма управление, сякаш всички се стремят към това да няма управление”, каза Йотова.

Тя изрази надежда новото предложение за служебен министър-председател да успокои терена, но допълни, че не е сигурна, защото предстоят избори и всяка партия ще се опита да извлече своя дивидент.  “Заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали, и сигналите в това отношение също не са спирали”, коментира Йотова.

“Този служебен кабинет, така, както постановиха поправките в Конституцията, е ничий, никой не носи отговорност за него, всяка политическа партия счита за своя първа задача да се откаже веднага от него, коментира вицепрезидентът. Определено този служебен кабинет не е на президента”, заяви Йотова и добави, че е време да се свалят всички маски и да се каже ясно и точно, че промените в Конституцията за служебния кабинет са били направени срещу един човек – президента Румен Радев.

"Това беше сделката в сглобката – едните казаха: „Ще ни помогнете  да си прокараме съдебната реформа, другите казаха:“Да, ще ви помогнем, но ще трябва да работите срещу президента“. Резултатите днес са нито съдебна реформа и все повече блокиране на изпълнителната власт“, заяви Илияна Йотова.

Във връзка с номинацията за български еврокомисар тя отбеляза необходимостта от публична дискусия и посочи, че се говори, че можем да получим и ресора енергетика.

Йотова коментира процесите в лявото пространство и каза, че са в положителна посока с обединителния процес.

“Особено при чести избори противопоставянето на различни формации е самоубийствено. Една част от екзотиката в политико-партийната система в България нямаше да бъде такава, нямаше да сме свидетели на много от загубеното време в последните години, ако в страната имаше сериозна лява партия“, каза вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЙДЕ ПЪРВО СВАЛЕТЕ МАСКИТЕ СИ ЗА БОТАШ И СЕ САМО РАЗКРИЙТЕ КОЙ, ЗАЩО, КОЛКО???
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЙДЕ, ДЕ, СВАЛЯЙТЕ! ПЪРВО ВАШИТЕ МАСКИ!!! РАЗХОДИТЕ ВИ НЕ ОТГОВАРЯТ НА ПРИХОДИТЕ ВИ. :))))
64
1
 
2
 
! Отговори
Митев преди 1 месец
До до Митев Имаш две грешки : 1. Разведен съм от 20 години и 2. Може да си ме виждал в затвор , но в Плевенския- Там работя в здравната служба. Напълно възможно е да съм те лекувал , но , извинявай, не мога да помня всички пандизчии, с които съм се разправял!
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Йотова просто отива в края на месеца да си вземе заплатата, никой не знае каква работа върши
62
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
с контранаступа кво става?
61
0
 
10
 
! Отговори
Колев преди 1 месец
като махнем балканските маргинални коментари,остава истината,а тя е,че докато не бъдат осъдени и вкарани в затвора няколко висши политически тариката от т,н, преход,няма да стане България нормална държава!
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със тези путински партии къде ги нароихте последните 20 години по заповед от Кремъл естествено България ще затъва все по дълбоко.
59
1
 
3
 
! Отговори
4 преди 1 месец
Абе гледам днес по бтв арменчето,димчето и пр.пак нещо в триъгълника дават интервюта!Гласят се май за нови имитационни протести!Ще свалят някой още неизбран-нероден петко!Кой ги опаричва да кажат! За да знаем накъде ще духа оня... Вече зная защо хората не гласуват!Защото нещата у нас се решават на площадчето в триъгълника на властта от 2-3- хиляди платени викачи-протестъри!Като в последните години на Римската империя-германски племена охранители са сваляли и издигали императорите!Ха дано и у на
58
1
 
5
 
! Отговори
ЕДНО ИНДИЙЧЕ НА 12 г преди 1 месец
КАТО РОДИ ЧХАВЕ ПОЧВА ДА ПОЛУЧАВА ПО СИЛАТА НА ЧЛЕН 9 ПП ЗСП 158 ЛЕВА ДЕТСКИ + 189 ЛЕВА МАЙЧИНСТВО = ОБЩО ПОЧТИ 350 ЛЕВА, ИЛИ 7 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ОНЕЗИ 50 ЛЕВЧЕТА НА БЕЛИТЕ ДЕЦА
57
5
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
ДНЕС ХОРОШУНДАТА РАДЕВ СТРАДА ОТ ПАРАЛИПСИЯ И МУ РАСТАТ КОСМИ МЕЖДУ ПРЪСТИТЕ.АКО ВИЕ ВМЕСТО ДА ГОВОРИ ПО НОВА ГОДИНА ОЗНАЧАВА КЕШОВИТЕ РЕСУРСИ ПРИ НЕГО.ТОЙ ВИЕ МНОГО УСПЕШНО.
56
2
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
КАК ДА СЕ ПАЗИТЕ ОТ ХОРОШУНДИ?КАТО ВИ ГОВОРЯТ НА РУСКИ, ВИЕ ИМ ГОВОРЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
55
1
 
8
 
! Отговори
ГЪЛЪБА ПРЕДИ ДА преди 1 месец
СДАДЕ ПОСТА УВЕЛИЧИ ДЕТСКИТЕ НА ИНДИЙЧЕТАТА НА 158 ЛЕВА МЕСЕЧНО
54
9
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
На България и трябва спешно едно решително евроатлантическо правителство, което да не се колебае да прати войници да помагат на Украйна в този важен момент. В момента Украинци и наемници завзеха пунктове по линията на Суворкин, за които да бъдат удържани е нужно изпращането на войски на НАТО. В България огромно мнозинство гласува за ЕС, НАТО и евроатлантизъм и предното правителство с министър Тагарев имаха мандат даден от народа да се включим във войната и да пратим евроатлантици. Факт.
53
3
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
ХОРОШУНДАТА РАДЕВ ОТСЛАВНАЛ С 20 КГ КАТО СИ ЕПИЛИРАЛ КОСМИТЕ ОТ ГЪРДИТЕ.РАСТАТ МУ КОСМИ МЕЖДУ ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ, СТРАДА ОТ ПАРАЛИПСИЯ.Жаден за кражби
52
2
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Вицепрезидентката да си свали първо своята. Крайното време е не само от президентството ,но във всички политически институции да излезнат с обръщения кратки,от които да научим защо всички институции в България са пълни със сефаради. За щастие в този свят има една Държава,която е исторически ,културен и политически дом на потомците на Авраам.Недостойно е да се иска всичко-хем Държава,хем и тези на другите. Моля,вървете си в Достойната Държава Израел и ни оставете на мира!
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ППДБ и ДПС са развяли знамето на дъгата без светло синия цвят. Там са най-продажните, кой им свирне и са с него.
50
3
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Хорошундата Радев
49
3
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Ха ха ха ха ха)))))
48
2
 
5
 
! Отговори
мутри вън ! преди 1 месец
...от вра ти телна болшевишка мутра...
47
4
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Адев хорошундата е освободил рецидивисти убийци с Йотова, за да имат безплатни оръжия да плащат и изнудват.