Не е драма, ако Калин Стоянов не е министър

Не е приемливо да правиш протести в своя защита
Обновена: 13 авг 2024 11:55 | 13 авг 2024 11:21, Инна Ангелова
54
Не е драма, ако Калин Стоянов не е министър
Снимка: Bulgaria ON AIR

Има опит да се запази някакво статукво от предишен кабинет или предишните кабинети, включително редовни такива. Това не е приемливо от политическа гледна точка. И това да правиш протест в своя защита е меко казано противоконституционно, особено в МВР.

Появата на Калин Стоянов сред полицаи с пистолети не е окей за демократичните основи на държавата, защото утре военният министър може да излезе с танкове в своя подкрепа. Транспортният министър може да спре движението на влаковете, ако реши.

Мнението е на политолога Георги Киряков, който в студиото на “България сутрин” сподели, че появата на Калин Стоянов сред полицаи с пистолети не е добре за демократичните основи на държавата ни. И даде пример, че утре военния министър може да излезе по улиците с танкове в своя защита.

Според политолога Яница Петкова нищо драматично няма, ако вътрешният министър бъде сменен.

"Това, което той показва, е една доста по-активна роля, която се очаква от човек, който изпълнява някаква временна позиция в една служебна власт. Напрежението е следствие от разговорите, които ние наблюдавахме за редовно правителство, тоест невъзможността да се формира такова правителство - конфликтите между съответните участници се пренесоха в разговорите за служебната власт, която боледува от тази болест, която боледува и редовната", добави тя за Bulgaria ON AIR.

Петкова допълни, че постът на Стоянов е обект на конфликт между две основни политически сили.

"В момента в протеста, който се случва, има нещо доста притеснително. Това е, че Калин Стоянов негласно и хората, които не са излезли да го подкрепят, протестират срещу политизирането на системата на МВР. А самият Калин Стоянов е един от най-ярките примери за политизиран министър на МВР, който още от времето на редовното правителство беше защитаван от ГЕРБ и ДПС. Когато говорим за политизиране, той е последният човек, който може спонтанно да се явява на такива протести", подчерта колегата им Емил Соколов.

Политологът смята, че Калин Стоянов обслужва определени политически интереси: "Оксиморон е да протестираш срещу нещо, което самият ти представляваш. Той стремглаво е тръгнал по пътя на Иван Гешев, който също беше конфликтна фигура в съдебната система. Организираше протести в своя защита и след това навлезе в политическата арена".

Киряков допълни, че МВР се използва не само за политически, но и за предизборни цели.

"МВР не носи отговорността за провеждането на честни избори. Те трябва да осигурят охраната и сигурността на изборите, но не и честните избори. Те се осъществяват от МС като цяло, разбира се, и от ЦИК, както и от партиите, които участват в този процес", поясни Киряков.

Яница Петкова смята, че информацията какво точно ще прави Горица Кожарева не е достатъчна.

"Едва ли тя някога е очаквала, че ще бъде в тази позиция, която е тя в момента. Изпълнявайки ролята на служебен министър-председател, тя има пълното право да подбере своя екип. Имам информация, че тя би оставила хора, които според оценката на своята работа, са я свършили качествено и могат да продължат да работят. Тя ще се опита да замени хората, които биха могли да предизвикат конфликт и за които има съмнения", коментира политологът.

Има вероятност Кожарева да търси неутралитет, защото за никого не е тайна, че последният служебен кабинет беше силно политизиран.

“Тази цел няма да бъде лесна, тъй като министри не се селектират лесно, особено когато някои хора натрупаха опит", допълни той.

Според Георги Киряков в момента партиите не знаят как да върнат избирателите към урните: "Ако в момента ПП-ДБ каже, че ще протегне ръка на ГЕРБ, това ще намали веднага резултата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
18
 
15
 
! Отговори
Шарлатаните преди 1 месец
реват, защото Стоянов им секна ала-балата и контрабатдата
29
12
 
14
 
! Отговори
Не е драма преди 1 месец
Не е драма ако Калин Стоянов остане вътрешен министър! Да се твърди от самозвани политолози, че е политизиран е нагло и цинично изказване Защото искам да припомня,че беше избран в правителството на Денков по препоръка на Кирил Петков, който вероятно си е въобразявал, че Калин Стоянов ще бъде кукла на конци като безусловно и без да законността им мисли ще изпълнява нарежданията на ПП-ДБ? Да, ама не!
28
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 24 ПП купуваха гласове и комисии даваха ги по нова и ги заловиха
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма случайни хора в ръководствата на българските институции, те обикновено са функция на партия или избор на кръгове, с които е свързана политическата сила.
26
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия полицаии нямат право да протестират , камоли да идват с сл.коли и да пускат буркани ,кой че и плати бензина )
25
3
 
15
 
! Отговори
Сега преди 1 месец
Не е драма но драматичният театър се пълни с артисти в защита на изпълняващият главната роля
24
4
 
14
 
! Отговори
До сега преди 1 месец
Някой чул ли е хванат за търговия с гласове да е казал за коя партия ги копува кой му се е обадил откъде са парите и тн.Полиция и служби си запушват ушите и викат ляляля когато човека иска да им каже.
23
3
 
11
 
! Отговори
The JOKER преди 1 месец
Шоуто в България взе да става тъ по.
22
8
 
13
 
! Отговори
хх преди 1 месец
Не е драма за нормалните,но за онези две ш-у-ш-у-миги-багдадския крадец от банкя и шиши д-е-б-еланов,е дтежка драма.Как така ги лишавате от верния им слуга?
21
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта е на новите избори Дебелян да не може да купува ромски гласове. Радев по поръка на Доган си е поставил за цел да го занули. Без гласовете от гетата Шиши е свършен, колкото и да крещи като обезумял - Мистър Кеш, Мистър Кеш!
20
9
 
14
 
! Отговори
До bob преди 1 месец
Много добре си върши работата.7годишно дете му избива кадрите.Защото Калин.ката Стоянов превърна МВР в забавачница.
19
12
 
17
 
! Отговори
Драма е преди 1 месец
Герб и ДПС няма да влезнат в парламента
18
7
 
9
 
! Отговори
ОРфи преди 1 месец
Пък ако вземат да върнат по кешова поръчка онзи човечец Демерджиев, ще я втасаме окончателно, един изкуствен интелект ще се спави по-добре.
17
3
 
13
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Абе, за Вас не е, но за гостите по другите телевизии е драма не, ами чак трагедия! Bulgaria ON AIR, защо ви спряха от безплатната Ефирна цифрова телевизия - защото не пригласяте като така наречените ,,водещи телевизии", може би...!? А Калин - какво!? Герберастите ще го вкарат в листите, ще го направят депутат и дай Бог, пак министър, щом без него не могат! Или Пеевски ще го постави! Младен Маринов и Терзийски, бившите министри как станаха депутати от Греб? Уж деполитизираното МВР!?
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще е много интересно върховният главнокомандващ да излезе да протестира с военните.
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалък човечец,шеф на силово министерство.Е това е трагедия,а не неговото освобождаване.
14
8
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
това момче не е за министър не можа да се справи с купуването на гласовете затоваследващият министър да се занимава само с това провеждането на честен вот не можедпс да печели в северозапада
13
9
 
6
 
! Отговори
Антонч Ехов преди 1 месец
Жълтопаветния хунвейбин много да не се радва, ако тази система се крепеше на един такъв като Калинчо, досега да беше се разпаднала, и нкой нямаше да я почни.
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ако не е той,кой ще си затваря очите при купуването на гласове от гуци и буци?
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2,изборите ,и цели комисии купуват ПП ,даваха по нова как стават нещата ))