Ще останат ли двете коалиции на ДПС извън изборите заради разцеплението в партията?

Заседание на ЦИК е планирано за утре
8 сеп 2024 07:30, Анисия Иванова
112
Ще останат ли двете коалиции на ДПС извън изборите заради разцеплението в партията?
Снимка: БГНЕС

Всички очакват решението на ЦИК за регистрация или отказ на такава на двете коалиции "Движение за права и свободи - ново начало" и "Демокрация, права и сободи - ДПС".

Как ЦИК ще реши спора на ДПС предстои да разберем - заседание на комисията е планирано за понеделник, 9 септември.

Според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва на изборите само в една коалиция. И затова ЦИК поставиха условието коалициите да докажат, че ДПС като партия не е част от състава им. Но и коалициите не отстъпват.

Вчера от коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили Централната избирателна комисия, че възразяват срещу указанията, които получиха - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата враждуващи лагера в движението подадоха заявление за предсрочните парламентарни избори.

Жалбата ще бъде подадена днес във Върховния административен съд, според БНТ. В коалицията на лоялните на почетния председател Ахмед Доган участват още две партии - СБОР и Земеделски народен съюз.

От другата коалиция  - около председателя Делян Пеевски, също са отказали да се съобразят с препоръката на ЦИК. В "Движение за права и свободи - Ново начало" участват още две партии - "Новите лидери" и "Български глас".

 След като двете коалиции не изпълнят указанията на ЦИК - какво можем да очакваме?

"Можем да очакваме отказ от страна на ЦИК да бъдат регистрирани за участие в изборите в този формат", каза доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право.

Според Киселова при оспорване пред ВАС има две възможности. Първата: съдът да укаже на ЦИК да регистрира само едната коалиция. И втората: да не бъде дадена възможност за участие на нито една от двете коалиции в този формат.

"Предполагам, че и двете коалиции, тъй като се регистрира една и съща партия за участие, единствената разлика би трябвало да бъде кой представлява партията ДПС. Ако обаче има други различия, за които ние не знаем и ВАС изиска от Софийски градски съд съдействие относно печата или банковата сметка, която партията е ползвала или пък от ЦИК в други избори, то тогава и други фактори може да се окажат надделяващи при даване на зелена светлина за регистрация на коалиция с участието на партия ДПС", обясни Киселова пред БНТ.

До момента 9 партии и 4 коалици са подали документи за регистрация за участие в изборите на 27 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от Избори 2024
Президентът: Ако едно общество се снишава пред явните безобразия, то е обречено на разпад
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 50 бааа лигитимна лигитимна *** гат фаниме пушките и ги изпозастрелями какт си муй ридъ ша са упрай!
32
0
 
8
 
! Отговори
ХоХо преди 1 седмица
Стига с тази вкисната Кисельова ! Дайте други мнения !
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аман от *** ...
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затова трябва да се гласува, иначе легитимирате властта на престъпниците. Не забравяйте, че и само сто човека да гласуват, изборите са легитимни.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами а де! Без ДПС ще се отпуши работата и България ще тръгне напрвд! Пеевски и Доган са слугинна даволъъът!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То паметника е на антифашистите, но фашистите като теб даже и това не знаят.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЦИК прехвърли горещия картоф на съда. Може би така е по-добре, защото каквото и решение да вземе ЦИК, то то ще бъде атакувано в същия този съд
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като не гласувате, легитимиране престъпниците. Мислете!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те пияниците не подбират къде го правят, често и в дрехите си като теб
24
0
 
2
 
! Отговори
Мара общата преди 1 седмица
За ЦИК е ясно,че Пеевски със сигурност няма да го регистрират.То не бе призив на Доган,речи на Президента,искане на имунитета на Пеевски,а искащите имунитета му имат и те представители в ЦИК.Печатът си има образец,с който е вписана партията в регистъра,а не такъв който не фигурира там.Дали е учредена коалиция,след като решението на ЗНС е едва от 04.09 ще мисли съда,както и върху задължението на ЦИК да приема по електронен път документи,според Закона за Електронното Управление.
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
хахаха кой бе онези мишоци и шушумиги от ЦИК ли ще ги извадят. Заслужава си да се гласува за Шиши само за да видиш как територията и мат'ряла се гърчи!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3aлaraйтe, koй зa Шuшu (+), koй зa Meтko (-):
21
7
 
4
 
! Отговори
93359 преди 1 седмица
До Atmaca Osmanoglu Само след два месеца Твоят идол заминава за Алкатрас,Хамериканците си го прибират.И ти ще ядеш *** карабини на твоите комшии.О кадар!
20
6
 
11
 
! Отговори
Исторически шанс преди 1 седмица
Българи!!! Излезте и гласувайте. За който и да е. За най- големите маргинали които нямат шанс да влязат. Протестно. Как да е. Важното е да се вдигне процента гласували. Имаме исторически шанс да запратим етническата партия под чертата и извън централната власт.
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще гласуваме за - Реджеп Тайип Ердоган , той поне е Турчин
18
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
изтече времето на етн партия сега е 21 век това не е партия а мощна иконклика сега ще се избият за финансовите ресурси и всичко това на гърба наработливия но неграмотен електорат които сега е без вода и гори
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
11 защото Любчо те ни управляват и робството никога не си е тръгвало. От 33г след като разграбиха всичко сега властта е при тях и пак сме роби. Те имат сарай а ние панелки, и тв плампат денонощно за тях а за нашите проблеми тишина. БГ никога няма да се оправи с народ офце
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БГ ще даде 120 млн лева за тези избори. Пари на вятъра защото една шепа не могат да се разберат какво да откраднат, държавата никога не ги де интересувала.3 години и 6 избори, млн лева пропиляни
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Играта май е много по голяма отколкото изглежда.
14
1
 
23
 
! Отговори
Ами ... преди 1 седмица
Заличават се и двете коалиции от бившето ДПС и толкоз! То на практика такава партия вече няма! Прасето като се напъва да е евроатлантик да си основе нова партия! Доган и неговите хора ако искат да имат партия на мюсюлманите в България да си правят нова и толкоз! А на предстоящите избори и двете разцепени ДПС коалиции следва да бъдат лишени от право на участие в изборите!