Месец преди вота: ГЕРБ с 23.9%, ПП-ДБ и "Възраждане" в битка за второто място

Каква е ситуацията в разцепеното ДПС?
Обновена: 26 сеп 2024 10:58 | 26 сеп 2024 10:14, Александър Попов
353
Месец преди вота: ГЕРБ с 23.9%, ПП-ДБ и "Възраждане" в битка за второто място
Снимка: Алфа Рисърч

Алфа Рисърч представи традиционното проучване на старта на седмите предсрочни избори. То очертава сложна, тревожна за избирателите и в много отношения, непредвидима за политиците картина, в която сблъсъци и обрати няма да са изключени до преброяването на последната бюлетина. То е проведено в периода 18 – 24 септември 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

Електоралните нагласи

30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи заявяват готовност да участват в предсрочните избори през октомври, което е спад с около 3 процентни пункта спрямо юнските избори – логична тенденция предвид все по-голямото разочарование от партиите и все по-силните съмнения, че ще бъде съставено правителство.

В условията на ниска избирателна активност, висока тревожност, желание за протестен вот срещу настоящите политически сили и висок емоционален градус между привържениците на двете крила в ДПС, е изключително трудно да се проследяват устойчиви тенденции. Много малка промяна в абсолютния брой на гласовете, може да предизвика пренареждане на политическата конфигурация, влизане във или изпадане от парламента, както и постигането на символни победи или загуби.

Още по темата
На старта на кампанията ГЕРБ отново се позиционира като първа политическа сила (23.9%) с незначително по-нисък резултат от този на последните парламентарни избори. След разпада на ДПС в битката за второто място влизат ПП-ДБ (14.4%) и Възраждане (14.2%). Макар да запазват относително най-висок дял твърди симпатизанти, и при трите политически сили е налице своеобразен стъклен таван, който не могат да пробият. Ако кампанията не доведе до рязка активизация, висока е вероятността всяка една от тях да отбележи загуба на гласове в абсолютен брой, респ. по-слабо доверие и подкрепа в обществото.

Една от най-интересните битки е безспорно между крилата в ДПС. На старта на кампанията, отчитайки всички трудности в измерването на този специфичен вот, Алфа Рисърч регистрира следните резултати – 7.9% за Алианс за права и свободи (Ахмед Доган), 6.1% за ДПС – Ново начало (Делян Пеевски). Няколко процеса „зад кадър“ правят впечатление – 1) по-силна институционална и организационна мобилизация на привържениците на ДПС-Ново начало, отколкото на Алианс за права и свободи; 2) недостатъчна разпознаваемост на крилото около А. Доган с новото име –дистанцията между подкрепата за всяка от двете формации варира с около 3 пункта в зависимост от това, дали се използва само името по регистрация, или се отбелязва и името на лидера; много силно изразено географско разпределение на вота за двете крила. Успоредно с това, на редица места се очакват много оспорвани битки, тъй като се оформят силни ядра в полза и на едната и другата фракция, които до последно ще спорят за надмощие. На старта на кампанията може да се очаква, че ако няма извънредни обстоятелства, и двете ДПС-та ще влязат в парламента, като съотношението на силите между тях тепърва ще се изяснява. Общият сбор и от процентите, и от гласовете им обаче, ще е под постигнатия в 50-то Народно събрание, поради изразеното нежелание на не малка част от турския етнос за участие в тези избори.

Широкото ляво обединение около БСП не успява да постигне мобилизация и да противодейства на негативния тренд в левицата. С резултат от 6.3% БСП бележи едни от най-ниските си стартови стойности. Близък е резултатът и за ИТН (5.4%), но към момента може да се очаква, че и двете формации ще прескочат изборната бариера.

Около чертата гравитират няколко партии, но не е изключено протестният вот да изтласка нагоре и други екзотични образувания. След величествения разпад на Величие, партията върви надолу, но както тя, така и други партии, могат да съберат отломки от протестен вот и при ниска избирателна активност да прескочат изборната бариера.

На старта на кампанията се очертават 7 партии и коалиции с потенциал за присъствие в новия парламент. Още една или две политически сили могат да акумулират полезен вот, който в значителна степен ще дойде не от привличането на нови избиратели, колкото от периферията на настоящите „големи“ политически сили.

Настоящото изследване е проведено в периода 18 – 24 септември 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Социологическият инструментариум отразява доброволно споделените оценки, нагласи и намерения за участие във вота на 27-ми октомври, но делът на купен, контролиран или принудителен вот остава извън неговия обхват. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от Избори 2024
Димо Гяуров: Има въпросителни около Калин Стоянов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
3
 
8
 
! Отговори
Нено преди 10 часа
Не мога да повярвам че още има българи да гласуват за Крадците и Предателите от Боко, Тончев и Атанасова.
283
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
До Нено За кого трябвало да гласуват българите? за сига ни ли? те и сега си управляват.
282
11
 
15
 
! Отговори
Нено преди 11 часа
Не мога да повярвам че още има българи да гласуват за Крадците и Предателите от Киро ,кокорчо и академик Мишка
281
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Ако небето е от коприна, както беше преди 1944 година.... всички щяхме да сме си в нашата Родина!
280
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
За да не умреш от глад стани депутат. На работа отиваш за да си почиваш!
279
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Едни си търкат подметките. Други си оправят сметките!
278
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Политиците от всички партии и раси, оказаха сеПедераси. Затуй демокрацията родна, толкова години е безплодна.
277
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Е? Това е то. Бандити и нац. предатели. Също и корумпирани крадци. Това се предлага, и в хор викат: "Важно е да гласувате". Ми няма за кого да гласувам. За когото и да гласуваме от тези, все БКП заедно с верните им другари от ДС ще са на власт. Айде без мен!
276
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Едва ли... като гледам ГЕРБ няма шанс да прехвърли 26%.
275
1
 
3
 
! Отговори
Рюхо преди 11 часа
Нещо не виждам барче за тези дето са казали, че всички партии, партийки и малки партийченченченца могат да одат науй и да не занимават хората с техните тъпотии.
274
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Гениално стана , от едно ДПС , сега ще вкараме в парламента две ДПС . Ако сме умни , сега е момента да не влезе нито едно .
273
13
 
9
 
! Отговори
С отвращение преди 12 часа
ще гласувам ЗА Възраждане! Не ми харесват, но са цвете в сравнение с останалата.....
272
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
..... след 9-ти 1944 г. - национализираха, след 10-ти 1989 г. - приватизираха. Комyняги. Не са един, много са. "Силни" са.
271
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Всичко на този свят е възможно. Невъзможно е само да видиш еврей да ходи по улицата и хвърля пари, а арменец да върви след него, да му ги събира и да му ги връща.
270
4
 
6
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 12 часа
Кой гласува за крадливите ПиПита?
269
0
 
9
 
! Отговори
Малее преди 12 часа
това изследване само в София ли е правено?
268
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
До ДЪРЖАВАТА ПЕЧЕЛИ... абе ти толкова ли имаш нас българите за бедни, че да ти ходят за 50 лева да гласуват? Ако предложиш на всеки Български гражданин по 10 хиляди лева ... може да се позамислим... струва ли си или не да гласуваме.... Тия твоите 50 лева за гласуване не са за Българите а за клошарите.... Аре у гьола.... Ние истинските Българи не сме ОВЦЕзаДОЙНОмляко!
267
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Това което посееш в един МОЗЪК.... Това ще ЖЪНЕШ... И по времето на така наречения "Развит Социализъм" така посяха от "Петилетка на Петилетка: в мозъците на хората "Комунизма", че сега отново българина не може да се отърве от "Османизма"! А то се оказало, че Османизмът и Комунизъм е да държи в окови ума на Българина, за да е вечен Роб!
266
2
 
5
 
! Отговори
ДЪРЖАВАТА ПЕЧЕЛИ преди 12 часа
КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ГЛОБА 50 ЛВ. КОЙТО ГЛАСУВА БОНУС 50 ЛВ. НЕ ГЛАСУВАЩИТЕ ЩЕ СТИМУЛИРАТ ГЛАСУВАНЕТО И ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ. КУПЕНИЯ ВОТ ЩЕ СЕ ОБЕЗМИСЛИ. ГЛАСУВАШ, ВЗЕМАШ СИ 50 ЛВ. И ХАРЧИШ В МАГАЗИНА. ОТ ТАМ 20% ДДС И 30 МИЛИОНА ОБРАТНО В БЮДЖЕТА.
265
7
 
1
 
! Отговори
Шиши преди 12 часа
Айде, бездомния авантаджия Доган ефeнди да отива в учебника по история на прехода. Да живее новия повелител на обръчите от фирми Шoпap eфенди. Сичкото анaдoл калабалък, УРА!