Месец преди вота: ГЕРБ с 23.9%, ПП-ДБ и "Възраждане" в битка за второто място

Каква е ситуацията в разцепеното ДПС?
Обновена: 26 сеп 2024 10:58 | 26 сеп 2024 10:14, Александър Попов
353
Месец преди вота: ГЕРБ с 23.9%, ПП-ДБ и "Възраждане" в битка за второто място
Снимка: Алфа Рисърч

Алфа Рисърч представи традиционното проучване на старта на седмите предсрочни избори. То очертава сложна, тревожна за избирателите и в много отношения, непредвидима за политиците картина, в която сблъсъци и обрати няма да са изключени до преброяването на последната бюлетина. То е проведено в периода 18 – 24 септември 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

Електоралните нагласи

30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи заявяват готовност да участват в предсрочните избори през октомври, което е спад с около 3 процентни пункта спрямо юнските избори – логична тенденция предвид все по-голямото разочарование от партиите и все по-силните съмнения, че ще бъде съставено правителство.

В условията на ниска избирателна активност, висока тревожност, желание за протестен вот срещу настоящите политически сили и висок емоционален градус между привържениците на двете крила в ДПС, е изключително трудно да се проследяват устойчиви тенденции. Много малка промяна в абсолютния брой на гласовете, може да предизвика пренареждане на политическата конфигурация, влизане във или изпадане от парламента, както и постигането на символни победи или загуби.

Още по темата
На старта на кампанията ГЕРБ отново се позиционира като първа политическа сила (23.9%) с незначително по-нисък резултат от този на последните парламентарни избори. След разпада на ДПС в битката за второто място влизат ПП-ДБ (14.4%) и Възраждане (14.2%). Макар да запазват относително най-висок дял твърди симпатизанти, и при трите политически сили е налице своеобразен стъклен таван, който не могат да пробият. Ако кампанията не доведе до рязка активизация, висока е вероятността всяка една от тях да отбележи загуба на гласове в абсолютен брой, респ. по-слабо доверие и подкрепа в обществото.

Една от най-интересните битки е безспорно между крилата в ДПС. На старта на кампанията, отчитайки всички трудности в измерването на този специфичен вот, Алфа Рисърч регистрира следните резултати – 7.9% за Алианс за права и свободи (Ахмед Доган), 6.1% за ДПС – Ново начало (Делян Пеевски). Няколко процеса „зад кадър“ правят впечатление – 1) по-силна институционална и организационна мобилизация на привържениците на ДПС-Ново начало, отколкото на Алианс за права и свободи; 2) недостатъчна разпознаваемост на крилото около А. Доган с новото име –дистанцията между подкрепата за всяка от двете формации варира с около 3 пункта в зависимост от това, дали се използва само името по регистрация, или се отбелязва и името на лидера; много силно изразено географско разпределение на вота за двете крила. Успоредно с това, на редица места се очакват много оспорвани битки, тъй като се оформят силни ядра в полза и на едната и другата фракция, които до последно ще спорят за надмощие. На старта на кампанията може да се очаква, че ако няма извънредни обстоятелства, и двете ДПС-та ще влязат в парламента, като съотношението на силите между тях тепърва ще се изяснява. Общият сбор и от процентите, и от гласовете им обаче, ще е под постигнатия в 50-то Народно събрание, поради изразеното нежелание на не малка част от турския етнос за участие в тези избори.

Широкото ляво обединение около БСП не успява да постигне мобилизация и да противодейства на негативния тренд в левицата. С резултат от 6.3% БСП бележи едни от най-ниските си стартови стойности. Близък е резултатът и за ИТН (5.4%), но към момента може да се очаква, че и двете формации ще прескочат изборната бариера.

Около чертата гравитират няколко партии, но не е изключено протестният вот да изтласка нагоре и други екзотични образувания. След величествения разпад на Величие, партията върви надолу, но както тя, така и други партии, могат да съберат отломки от протестен вот и при ниска избирателна активност да прескочат изборната бариера.

На старта на кампанията се очертават 7 партии и коалиции с потенциал за присъствие в новия парламент. Още една или две политически сили могат да акумулират полезен вот, който в значителна степен ще дойде не от привличането на нови избиратели, колкото от периферията на настоящите „големи“ политически сили.

Настоящото изследване е проведено в периода 18 – 24 септември 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Социологическият инструментариум отразява доброволно споделените оценки, нагласи и намерения за участие във вота на 27-ми октомври, но делът на купен, контролиран или принудителен вот остава извън неговия обхват. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от Избори 2024
Димо Гяуров: Има въпросителни около Калин Стоянов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
В България кражби и корупция, а извън България безусловно подчинени на САЩ. Разпознавате ли ги? АКо САЩ са за избиването на деца в Палестина и Ливан и те са затова. АКо в България има къде да се крадне и те са затова. Това са лоши и лицемерни хора, които си купуват правото да ни крадат и да слугуват на САЩ.
243
4
 
2
 
! Отговори
Зел да мисли преди 14 часа
Я да видим за коя партия на ЗАДКУЛИСИЕТО/ДЪЛБОКАТА ДЪЍРЖАВА да гласувам.След дълго мислене го измислих,ще гласувам за ПП/Продължаваме Правенето
242
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Пп-ДБ втори? майтап нали?
241
9
 
7
 
! Отговори
Копейкин преди 14 часа
Да гласуваш означава да легитимираш кражбите на хайдутите от десетилетия насам. Разбира се, че няма да гласувам-съучастник на шайката няма да ставам. Виж ако намажа нещо - да, ама те се сещат за мен само по избори. Е тогава избирате се, гласувайте си, и си краде те на спокойствие. Ще ми се да питам "още колко бе господа? Не се ли наядохте? Ама няма да питам.
240
7
 
3
 
! Отговори
Ватник преди 14 часа
"Със собствено финансиране" аз казвам, че партията на Киро Брейка ще е номер 1.
239
13
 
7
 
! Отговори
anon преди 14 часа
Герб ви треснаха в земята - пак са първи със двойна разлика, евала! С патерица от ПП-ДБ има надежда за българия (и на Пеевски хората).
238
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
През февруари отново на избори! След Коледните празници има надежди двете прасета да са извън политиката!
237
14
 
6
 
! Отговори
Избирател преди 14 часа
Тоя път ще гласувам с моите приятели, както и цялото ми семейство за МЕЧ!!! Единствено те останаха да се борят срещу ГЕРБ и ДПС!!!
236
2
 
11
 
! Отговори
Копейкин преди 14 часа
Алфа рисърч, със собствено финансиран. Нали се сещате как става напомпването, със собствено финансиране.
235
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Лъжи, лъжи и пак лъжи!
234
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Щом изям един домат, аз готов съм за дебат. Щом изям един картоф, аз за битка съм готов. Народе .... отиди по пазарите, магазините и провери, кои са по-ефтини.... доматите или картофите? Ако доматите са по-ефтини отивай на избори по пазарите и магазините да си избереш вкусни домати. Ако картофите са по-ефтини готви се за битка по пазарите и магазините да си избетреш по-бойни картофи!
233
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Някой знае ли за кого ще гласува Мара Отварачката? Ако някой знае да напише! Ще купим тротинетка за Мара Отварачката да започне да обикаля с нея планините, реките, селата, градовете, за да гласуваме всички за нея. Тя - Мара Отварачката е умна и поне знае как да се затварят и отварят буркани за да може населението да си направи Кисело, Зеле, кисели Домати, кисели Краставици... за партиите които не знаят как се правят консерви няма да гласуваме! Напред с Мара Отварачката! Напред!
232
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Мутрите не са спасители, а ***, чалгари и копейки са? Така ли? Всяка партия ще ви говори каквото искате докато не спечели. Тогава фокусът и политиките й се изместват само към ДЪЛГОВЕ И ХАРЧЕНЕ! Вие си бълнувайте за русофили и русофоби постоянно. Тук и за откриването на детска градина се опира до спор между русофили и русофоби. Партиите това го ползват за инструмент и нищо повече. Важното е да се окопават и превземат процент по процент всяка сфера на живота ни.
231
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
НОВОТО СВИНЧАЛО НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА
230
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Мутрите не са спасители, не са патриоти. Те са продажници, разбойници, предатели, из-роди.
229
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
До 211ПРОСТИТЕ ХОРА СА ОБСЕБЕНИ ОТ ИДЕЯТА ЗА СПАСИТЕЛНИТЕ МУТРАЦИ НА МУТРАТА! УБИЙЦИТЕ С ПИСТОЛЕТИ И БУХАЛКИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ КАТО ГЕРОИ И ПАТРИОТИ. НО ВЕЧЕ НЕ МИНАВА НОМЕРА.
228
3
 
0
 
! Отговори
211 преди 15 часа
До 217. Точно така. Всички сте еднакви. Обсебени от идеята за спасител леваци. Ако утре партия Х прокара закон държавата да се ангажира с бърсането на задниците ви след 6 месеца ще ревете "И ако я нямаше държавата/партия Х сега кой щеше да ни трие задниците?! Добре че беше Х да не ходим посрани!". Вие си избирате собственик, всичките си го избирате. Въпросът е кой собственик ти е най комфортен на теб и кой на съседа. Етатисти до последния.
227
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
ГЕРБ 23% ЩЕ ИМА САМО В СЪНИЩАТА СИ
226
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
БКП забременява всяка година и все нови партии сътворява.
225
17
 
6
 
! Отговори
Протестираща преди 15 часа
Хора много ви се моля гласувайте за Кирил, Асен и Ники, само те могат да оправят България, да станем Шенген и да въведем еврото. Всички ги обвиняват че са шарлатани но те са умни добри и усмихнати.