Пеевски или Доган? Кое от крилата на ДПС води на старта на кампанията?

С кого от двамата хората свързват ДПС?
26 сеп 2024 10:38, Александър Попов
100
Пеевски или Доган? Кое от крилата на ДПС води на старта на кампанията?
Графика: Алфа Рисърч

Неочакваното разцепление в ДПС продължава да предизвиква каскада от политически, съдебни и институционални реакции, но изборите са тези, които ще покажат къде стои центърът на електоралната тежест и доколко стабилен е той. Това сочи проучването на "Алфа Рисърч", проведено в периода 18 – 24 септември 2024г. То е публикувано на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

В този процес не е без значение какви са обществените оценки по ключови събития в доскоро монолитната партия. С оглед на съдебните битки около регистрацията на париите в ЦИК, Алфа Рисърч зададе въпроса: „През последните месеци групите около Делян Пеевски и Ахмед Доган спорят кой представлява автентичното ДПС и има право да носи името. Според вас, коя от тях има по-големи основания да запази марката/името?“.

53% смятат, че по-големи основания да запази името ДПС има крилото около Ахмед Доган, а 14.9% - това около Делян Пеевски. Сред българските мюсюлмани това съотношение е 43%:27% в полза на фракцията на Доган.

Същевременно, процесите в ДПС не допринасят за изчистване на образа и приемливостта им като участници в управлението на нито една от двете фракции. Въпреки желанието на хората за сформиране на широка коалиция в следващия парламент, по отношение на „ДПС-тата“, мненията са доста критични. 51.8% смятат, че нито едно от двете  крила не трябва да участва в бъдещо управление. 16.2% отдават това право на фракцията „Доган“, 10.6% - на фракцията „Пеевски“. Едва 9% са склонни да допуснат мирно съжителство между двете крила в едно бъдещо управление.

Сред категорично гласуващите Алианса на Доган печели 7,9% от вота на старта на предизборната кампания, а ДПС-Ново начало - 6,1%.

Обществените нагласи на старта на кампанията

Българските избиратели влизат в кампанията изморени и демотивирани от безплодността на юнските избори и от все по-голямата неспособност на партийните елити да носят отговорност и да овладяват сложни политически ситуации.

За политическата ситуация и мотивацията за гласуване: 61.6% от анкетираните от Алфа Рисърч пълнолетни граждани определят настоящата ситуация като „изключително тревожна, с дестабилизация и неработещи институции“. Това мнение доминира във всички социални и електорални групи, като малко по-слабо критични са единствено част от жителите на големите градове и симпатизантите на ГЕРБ.

На този фон 53.8% от българите вече не очакват да се състави правителство и след изборите на 27 октомври. Алфа Рисърч регистрира рязко обръщане в нагласите спрямо предишните два избора, когато мнозинството от хората все пак очакваше излъчването на редовен кабинет. Нарастващата убеденост, че и този път политиците няма да се справят с основната си парламентарна задача, е мощен фактор за намаляване на избирателната активност. Само най-горещите партийни привърженици, които са и най-мотивирани да гласуват, вярват, че този път правителство ще има. Мнозинството са на мнение, че няма да се състави кабинет, като тази нагласа е толкова по-силна, колкото по-слаба е мотивацията за гласуване. Кампанията тепърва започва, но предвид устойчивостта на тези нагласи, е много малка вероятността партиите да привлекат вот извън твърдите си ядра и така рязко да увеличат избирателната активност.

За поведението на партиите и евентуалния модел на правителство в 51то Народно събрание: След като моделите на остро противопоставяне, „червени линии“, „изчегъртване“ и ротация не сработиха, очакванията на избирателите еволюират в посока „отстъпки и компромиси от страна на партиите в парламента, за да се състави коалиция, въпреки различията“ (61.8%).

Над два пъти е по-малък делът на хората, които не са склонни на подобни компромиси (26.3%). По-поляризирани са обществените нагласи относно това, дали трябва да се сформира коалиция между широк кръг от партии (51.7%) или с една водеща политическа сила (43.5%). Аргументи „за и против“ има и при двата сценария. В първия случай има риск от изключително нестабилна коалиция, във втория – от обезличаване на по-малките партньори. Допълнителна бариера срещу приемането на иначе нормалната политическа теза за доминиращата партия (която на всички последни избори е ГЕРБ) е убеждението на над две трети от избирателите, че „партията на Борисов е показала, че може да печели избори, но не и да сформира правителства“. Тази нагласа възпрепятства привличането на по-широка периферия към ГЕРБ. Кампанията ще покаже, дали тактиката с включването на успешни кметове в депутатските листи ще промени тази оценка, или обратното, ще бъде разчетена като отслабване и на местната власт.

Настоящото изследване е проведено в периода 18 – 24 септември 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Социологическият инструментариум отразява доброволно споделените оценки, нагласи и намерения за участие във вота на 27-ми октомври, но делът на купен, контролиран или принудителен вот остава извън неговия обхват. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Ако Черепа и Цветан Василев имаха партии в народното събрание никой нямаше да ги закача! Няма осъден на затвор лидер на партия в парламента
23
1
 
3
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 16 часа
Всъщност и двете са за котешката т о алетна
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
На Пеевски му трябва парламентарно представена партия с 7-8%, нищо повече! Така ще стане "златен пръст" в парламента, ще продължи да си назначава хора в държавната бухалка и да постигне крайната си цел - да си запази откраднатото и да не го вкарат в затвора!!!!
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Искам Доган и Пеевски да влязат в следващото НС и след това да се сдобрят и коалират . Онези ПП и ДБ да им паднат още гласовете да им омекне под краката .
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Големият проблем на Пеевски е извън България, дори това са няколко големи проблема. В действителност Пеевски няма къде да бяга извън България. Доган няма такива проблеми
19
1
 
16
 
! Отговори
Bai Dun преди 16 часа
На Грух листа с депутати само метреси и мутри,незнам кой ще гласува за тях,май само тия дет са взели парички !!!
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
На Дебелия ще му го намагнитят в скоро време.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Абе и двамата са едни г...дини, ама сега ще "викам" за пеевски. Ще го ругаем след като смачка хидроинженера.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анна преди 16 часа
То на изборите ще се разбере най-добре.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Пеевски е пътник
14
7
 
6
 
! Отговори
1280 преди 16 часа
Момчето е непробиваемо
13
2
 
15
 
! Отговори
ТТ преди 16 часа
ДПС никога не е била партия, защото е съставена 99% на етнически принцип - нещо абсолютно забранено и неприемливо. За това са движение. Но истината лъсна - това, което се събира около Доган вече ЯВНО е на етнически принцип. И няма как да се скрие. "Българчетата" там вече ги няма за замазват положението.
12
15
 
8
 
! Отговори
За Доган! преди 16 часа
Бъдещето на България е в ръцете на доктор Ахмед Доган! Всички трябва масово да го поткрепим като глссуваме за него на изборите!
11
5
 
11
 
! Отговори
Абе.. преди 16 часа
Как изобщо господин Cвинckи-Магнитски има право да се явява на избори? И за най-дребните кандидатствания се изисква свидетелство за съдимост, а тук става въпрос за кой да ръководи държавата. Кога най-после България ще се вземе в ръце и ще започне да изпълнява най-елементарните неща свързани с реда?
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Корумпиран,по-корумпиран,най-корумпиран,Доган,ПЕЕВСКИ...това според мен е степенуването....но по-голямо зло за България в най-новата ни история освен Баце и Шиши и групичките около тях НЯМА...
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Не ме вълнува
8
9
 
4
 
! Отговори
Шиши преди 16 часа
Няма крила в ДПС, има шайка отцепници-дерибеи, които ще се сблускат с цялата тежест на закона в Република България!
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Грешка е подценяването на Пеевски, тъй като той има ресурсите да изкара доста голям брой хора пред урните... И не, не става въпрос само за ромски електорат, въпреки че той ще е водещ! Има и много българи, които ще гласуват така както им нареди работодателя, особено в малките населени места - тъй наречения корпоративен вот
6
3
 
15
 
! Отговори
гост преди 16 часа
И Доган и Пеевски са компрометирани личности. И двамата са замесени в схеми и пране на пари. Струва ми се, че Пеевски иска да изчисти името си! Доган живееше в чужди имоти на поставени лица, които явно перат парите му. Пеевски е бил в същата сметка на Доган. Предполагам му е писнало да го манипулират, видял е, че по тази схема ще затъне и ще бъде съден за чужди далавери..., иска да се откъсне! Направи го доста публично и се надява да оцелее, но може и да има изстрели
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Трябва да се изчагъртат Слави и ПП ДБ, те ни докараха до тук, плюс бащицата им Радев.