Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело

Второто място е неясно
Обновена: 27 сеп 2024 08:53 | 27 сеп 2024 08:45, Стела Стоянова
176
Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело
Снимка БГНЕС, архив

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи на българите по поръчка на "24 часа".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването е направено в периода 17 - 24 септември. Използвани са 1003 стандартизирани интервюта "лице в лице". Възложител на изследването е "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от Избори 2024
МВР представя мерките за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Хмм ... преди 3 минути
И като е начело герб-а кво, да не би да си въобразява някой, че те ще съставят правителство? Ако това евентуално пък се случи, значи този заспал народ е бил излъган за незнам си кой пореден път! И тогава ще почнат дежурните манипулации и лъжи, че в името на България, народа и не знам си кво още се скалъпва нова сглобка със старите муцуни в нея. И до кога така бре, до кога, колко дълго ще издържи едно такова управление?
161
3
 
1
 
! Отговори
Възраждане преди 6 минути
Е единствената стабилна партия, която не е управлявала още!! За другите е ясно че са престъпници и чужди агенти под контрола на САЩ!
160
0
 
3
 
! Отговори
. преди 7 минути
До Възраждане......Трудно е фаши зоидно формирование като Възраждане да се определи като партия , а още по-трудно ( да не кажа абсурдно ) е да се нарече българска !!!
159
0
 
3
 
! Отговори
За Бога хора преди 8 минути
Който не гласува, гласува за Шиши!
158
0
 
2
 
! Отговори
Losho преди 8 минути
Обезличават ни като нация... Нямаме дух, нямаме респект към никой..оставили сме се на демократичното течение. Директивата е тази територия да бъде послушник на Запада и цената на това е уж демокрация,която ни съсипва, понеже е анархия.. През Преходът взехме най-лошото от Капа и Соца. Ние сме олигархична държава по руски модел със сравнително свободно право на глас като на Запад. Границите са отворени и всички талантливи и кадърни хора вече са всмукани да работят за Запада.
157
3
 
1
 
! Отговори
обикновен българин преди 8 минути
Най важното събитие ще е Ивелин от Величие че ще влезе в парламента-а това е много сериозен човек, умен и биткаджия.Единствен той направи честна кампания обиколи всички градове сам на собствени разноски създадоха структури всички там работят усилено.Кой друг го направи?След като влезе ще почне да им разваля далаверите.Сега с двама депутати Катинчарова и Матеева направиха комисия за кмета на Доспат - и го спряха да краде!Така стана нали? Някой чувал ли е друга партия да порицае крадците?
156
0
 
2
 
! Отговори
До "гъбаря" преди 11 минути
изборния ден! В тая суша да отидеш за гъби е със сигурност пропиляване на деня!:Д ,я си гласувай рано заран пък после прави каквото знаеш! Съвсем приятелски!
155
2
 
5
 
! Отговори
Или Герб или Възражд преди 11 минути
Герб са доказани престъпници и корупционери, Възраждане още не са управлявали!!
154
1
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 12 минути
До недоумявам защо: Не че само ГЕРБ и Делян Пеевски са лоши. Причината, заради която трябва да се гласува за да не се допусне пак те да управляват държавата е именно с това, че твърде дълго управляваха и к'радоха. Във всеки град, село и паланка, във всяка държавна организация са настанени техни хора, и всеки драпа да остане на мястото си, да к'раде и да се отчита нагоре. Ето това е завладяната държава. Трябва да се изчисти всичко (поне временно) иначе ще получаваме все от същото.
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Величие преди им даваха 0 процента. Ще видите сега. Ще им заличат поне 100К гласа затова трябва масово гласуване.
152
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Боко е платил Коцето да го промотират малко хаха жалка картинка
151
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
В България с висше образование не можеш да намериш работа - в България няма работа за висшисти. А при Тодор Живков когато бяхме с Русия българия имаше промишленост - металургия, химически заводи, машиностроене, електроуреди, електроника, висшистите и специалистите бяха на почит.
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
До Възраждане === то плитка няма, даже никаква няма, за каква дълбока става дума, България е васал, българите са нагъзвачи.
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Нека това да мотивира всеки който прочете това лъжливо проучване да излезе и да гласува за Величие!!! 2 ДПС ли искате ?
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Колеги, излезе новина за Костадинов. Моля насочете се на там. Кода е 1735
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
не е лошо и величие и меч да влязат в парламента да станат 9 партии поне като се смееме да се посмеем наистина от сърце с новия парламент.
146
4
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 18 минути
България трябва да стане европейски протекторат и да ни управляват комисари назначени от ЕС! Писна ми от тъпотиите на българския електорат, то не бяха Жорж Ганчевци, то не Бяха Копейковци! Кога ще разберете че ако искаме да станем като НА ЗАПАД трябва да правим като НА ЗАПАД! Неее, искаме нормален живот, ама без жендъри и мигранти! ***! Никога няма да се орпавим с това балканопитекско мислене!
145
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Хахахахаа смяххх къде е Величие бе ало? ВЕЛИЧИЕ ще има 8 процента.
144
4
 
4
 
! Отговори
обикновен българин преди 18 минути
Моята прогноза: Първо място-Герб но под 20% - второ място Величие около 15% , ПП/ДБ под 7-10% , Възраждане също 6-9% , ДПС-сетата са трудни за прогнозиране но пеевски заради купения вот ще е 5-9% , за турското на Доган едва ще прескочи 4-5% , БСП - между 4 и 7% - правителство няма да се състави но Величие ще влезе с Ивелин и той ще почне да мачка в парламента както той си знае- яко ще ги разбута и на следващите избори ще бъде първа сила и вече всичко ще тръгне нагоре...
143
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 20 минути
До гласоподавателите на чалгарите! Вижте добре братската прегръдка ан уроадливото туловище Пеевски и *** Хаджи Тошко Африкански Каруцарина с просташкия и селяндурски език, който не беше познат в нашия парламент до влизането на чалгарската сбирщина на сакатото нищожество от Учиндол! Добре им вижте братската прегръдка и пак "гласувайте" за *** Хаджи Тошко Африкански!"