Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело

Второто място е неясно
Обновена: 27 сеп 2024 08:53 | 27 сеп 2024 08:45, Стела Стоянова
212
Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело
Снимка БГНЕС, архив

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи на българите по поръчка на "24 часа".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването е направено в периода 17 - 24 септември. Използвани са 1003 стандартизирани интервюта "лице в лице". Възложител на изследването е "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от Избори 2024
МВР представя мерките за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Въртят, сучат, тоя пръв, оня втори и пак се не види как ще има редовно правителство
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Колкото повече гласуващи, толкова по - малко ДПС-та
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Не е нормално Пеевски да е шефа! Всички без Доган са подчинени на Пеевски! Само Доган се опълчва на мафията, въпреки че и той май е част от някаква подобна формация! На България и е нужен пълен колапс и разпадане , за да започне от нулата! Тук са изградени сериозни мафиотски структури, които никой е може да ги разруши! Как ще стане като имаш структура мафия-политици-прокурарура-полиция- съд , които работят заедно! Те са склонни да започнат война само за да останат на власт!
13
0
 
12
 
! Отговори
Тратанци преди 6 часа
Особено в Хасково вота ще е купен !!! Затова Делян ще е тук...
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
След 13 год. тoтaлитapизъм хората пак гласуват за ГЕРБ. Смятайте колко хора са зависими от тая партия! Преди 89 год. всички бяха членове на БКП, след 89г. всички гласуваха за БСП, щото бяха обвързани кариерно с нея. Сега същото стана с тoтaлитapизмa на ГЕРБ. Затова всяка управляваща партия трябва да има право на 3 мандата. Както президентът има право на 2 мандата. За да не се стига до диктaтypa, тoтaлитapизъм.
11
2
 
19
 
! Отговори
За Бога хора преди 6 часа
Гласувайте!!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
15 ГОДИНИ герб рекетираха бизнеса и бизнесмените държаха работниците с ниски заплати за да могат да плащат рекета си на банкянския бандит.
9
7
 
14
 
! Отговори
Уеs преди 6 часа
Възраждан втори! На следващите избори първи :))
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Нещата вървяха добре до 2009 когато ГЕРБ узурпираха властта и България затъна в блатото. Добре, че народът макар и бавно се осъзна и ги изрита. Никога повече ГЕРБ !
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Докато Борисов и шайката му не бъдат вкарани в затвора, Промяна няма да има. Ще продължат да саботират София и България.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ясно е че става въпрос за предизборен театър разигран от ОПГерп Копейките и Чалгите в полза на последните две групи въпреки че е неразумно да се доверяваш на любимеца на бай Ставри Д.Добрев (назначен за председател на съответната комисия от ОПГерп и ДПС) както и на вечните шефове на двата профсъюза които по време на многогодишното управление на ОПГерп не направиха дори и един протест да не говорим за стачка въпреки че Борисов не работеше нито за вдигане на доходите нито за еврозоната нито за Шенген а само за крадене на няколко милиарда в края на годината голяма част от които според Гешев замин
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Само платени и зависими ще гласуват! Ако кажат едно нещо което да е наред или нещо да са направили кактомтрябва в последните 30 години ще гласувам! Ако някой говори смислено пак ще гласувам! Видимо политиците играят театър и са собственост на мафията! Не се интересуват от нас и децата ни! Интересуват се само те да са добре и нищо друго! Изпълняват поръчки! Пак няма да има правитество!
4
7
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 часа
До Свобода.... ППДБ-тата ако минат 10% да викат ура. :)))))) ППДБ умре.
3
14
 
7
 
! Отговори
Свобода преди 6 часа
Прогнозата не е хич добра, сега е момента, всички които не гласуват, или гласуват с "Не подкрепям никого", или гласуват за Синя България (без шанс да влезят), това ли искат за родинита, популисти, русофили и мутри. Моля всички тези дайте си гласа за ПП - ДБ. Ако имате малко останал патриотизъм.
2
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 6 часа
Два милиона гласа, а? :))))))))))) Начи Боко с 650000 гласа ще вземе 33% :))))))))))))
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ако гласуват 20% ще бъде успех! Във Влаковете има бълхи и дървеници те са на по 60 години, убиват децата ни по улиците надрусани и пияни хора на политиците!Полицаите ,прокурори и съд са изпълнители на политическата мафив, корупцията е безбожно висока, цените са най-високи в Европа на база доходи, нищо не е какото би трябвало да е! Само събарянето на парламента и въвеждане на професонално правитвлство наето от чужбина с конкурс може да ни оправи! Тук политиците само театър играят! Те са еднакви!