Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело

Второто място е неясно
Обновена: 27 сеп 2024 08:53 | 27 сеп 2024 08:45, Стела Стоянова
207
Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело
Снимка БГНЕС, архив

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи на българите по поръчка на "24 часа".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването е направено в периода 17 - 24 септември. Използвани са 1003 стандартизирани интервюта "лице в лице". Възложител на изследването е "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от Избори 2024
МВР представя мерките за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В България с висше образование не можеш да намериш работа - в България няма работа за висшисти. А при Тодор Живков когато бяхме с Русия българия имаше промишленост - металургия, химически заводи, машиностроене, електроуреди, електроника, висшистите и специалистите бяха на почит.
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Възраждане === то плитка няма, даже никаква няма, за каква дълбока става дума, България е васал, българите са нагъзвачи.
149
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Нека това да мотивира всеки който прочете това лъжливо проучване да излезе и да гласува за Величие!!! 2 ДПС ли искате ?
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колеги, излезе новина за Костадинов. Моля насочете се на там. Кода е 1735
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
не е лошо и величие и меч да влязат в парламента да станат 9 партии поне като се смееме да се посмеем наистина от сърце с новия парламент.
146
4
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 2 часа
България трябва да стане европейски протекторат и да ни управляват комисари назначени от ЕС! Писна ми от тъпотиите на българския електорат, то не бяха Жорж Ганчевци, то не Бяха Копейковци! Кога ще разберете че ако искаме да станем като НА ЗАПАД трябва да правим като НА ЗАПАД! Неее, искаме нормален живот, ама без жендъри и мигранти! ***! Никога няма да се орпавим с това балканопитекско мислене!
145
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Хахахахаа смяххх къде е Величие бе ало? ВЕЛИЧИЕ ще има 8 процента.
144
7
 
4
 
! Отговори
обикновен българин преди 2 часа
Моята прогноза: Първо място-Герб но под 20% - второ място Величие около 15% , ПП/ДБ под 7-10% , Възраждане също 6-9% , ДПС-сетата са трудни за прогнозиране но пеевски заради купения вот ще е 5-9% , за турското на Доган едва ще прескочи 4-5% , БСП - между 4 и 7% - правителство няма да се състави но Величие ще влезе с Ивелин и той ще почне да мачка в парламента както той си знае- яко ще ги разбута и на следващите избори ще бъде първа сила и вече всичко ще тръгне нагоре...
143
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 2 часа
До гласоподавателите на чалгарите! Вижте добре братската прегръдка ан уроадливото туловище Пеевски и *** Хаджи Тошко Африкански Каруцарина с просташкия и селяндурски език, който не беше познат в нашия парламент до влизането на чалгарската сбирщина на сакатото нищожество от Учиндол! Добре им вижте братската прегръдка и пак "гласувайте" за *** Хаджи Тошко Африкански!"
142
4
 
4
 
! Отговори
Възраждане преди 2 часа
Е единствената българска партия, която Дълбоката държава не кантролира!
141
0
 
1
 
! Отговори
до 124 преди 2 часа
те може да са от нас - хората с лични карти от Република България - но не значи че са като нас - хора със сходни ценности. за партия ДЖОБ ли да гласувам, или за Продължаваме Подмяната? за тоя, дето ще ме изкарва от ЕС и ще ме прави наборник? за "Дай Пари и Слободия" - което и да е от крилата? за партията на милонерите "БСП", които искат да плащам още 25% подоходни данъци? или за псевдобизнесмена със записите на заповед? айде ясактър с тая псевдо-психология...
140
6
 
0
 
! Отговори
Възраждане преди 2 часа
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
139
9
 
2
 
! Отговори
Браво преди 2 часа
Възраждане втори! На следващите избори първи!
138
2
 
5
 
! Отговори
Един от 70% преди 2 часа
Айде всички гласуващи, този път се напънете повечко и ни изберете хубав парламент. А аз ще ида за гъби, че не ми се занимава с глупости в почивния ден.
137
2
 
2
 
! Отговори
Възраждане преди 2 часа
126 е напълно прав, само глупави хора плюят политиците или (бивша) половинка, защото е казано "вода при вода отива". Колкото и да са отвратителни, вие не сте по-добър, хулите може да са верни, но по-добре човек да си мълчи, защото пикае срещу вятъра. За разлика от Америка, където има само две партии и то пластмасови, тук разнообразие има. В България все още има някаква свобода, благодарение на седераската некадърност че не успяха да ни направят "нормална държава", не я пропилявайте
136
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 часа
Защо трябва да влязат в парламента доказани шарлатани, та нали заради тях нямаме нормално управление последните 4 години. Замислете се малко бе хора и не робувайте на внушения с които ви хващат като шарани на гола кука.
135
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До недоумявам защо Недоумяваш, ама е така. С китка, без китка, не само купените, но и корпоративните гласове са за ГЕРБ и ДПС. ППДБ просто нямат корпоративни гласове. Ама продължавай да търсиш под вола теле, а истината ще ти избоде очите.
134
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Всичко зависи от нас. Тия дето не гласувахте предният път - сега излезте и ги накажете. Ако резултатите са същите при по висока активност, ще е пределно ясно за всички, че всичко е нагласено.
133
4
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 часа
Индианците по нашите земи не са малко. Всеки четвърти е с Винету! Обаче ми прави впечатление, че и двете депесета влизат в парламента, което ме води до мисълта, че Сокола и Шиши правят някакъв цирк, ужким са се изпокарали а в крайна сметка с това разделяне на електората ще имат 100 процента мобилизация и в крайна сметка сумарно двете Депесета съвсем скоро до две три години ще имат превес над която и да е било друга партия и сами ще управляват България.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Масови протести ще има, като свършат парите. Това време скоро ще дойде, защото няма как всички да са администрация, милиционери и пенсионери, а никой да не работи. Няма откъде... Колкото и чантаджии и клиентела да гласуват за пожарникаря, няма да минат 15 процента. Големи изненади ще има този път. На Дебелян ще му вземат парите и ще го излъжат, но те тези пари са си откраднати от нас, така че всичко ще е на наш гръб.