Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело

Второто място е неясно
Обновена: 27 сеп 2024 08:53 | 27 сеп 2024 08:45, Стела Стоянова
207
Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело
Снимка БГНЕС, архив

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи на българите по поръчка на "24 часа".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването е направено в периода 17 - 24 септември. Използвани са 1003 стандартизирани интервюта "лице в лице". Възложител на изследването е "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от Избори 2024
МВР представя мерките за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Марк ТвенАми пробвай без избори, невежо. Цитатът първо не е точен, второ информирай се за конкретната обстновка преди повече от 150 години назад, на другия бряг на океана.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако няма кого да изберете, значи не харесвате себе си. Плачете за времената, когато ви казваха задължително за кого да гласувате. И лека-полека, ще ги върнете. И тогава ще се сърдите на себе си, не на друг. Човек не цени нещо, което му е дадено даром.Също като разглезено дете, което чупи играчката си.
129
2
 
3
 
! Отговори
Марк Твен преди 2 часа
Ако изборите можеха да променят нещо, отдавна да са ги забранили.
128
4
 
5
 
! Отговори
недоумявам защо преди 2 часа
само ГЕРБ и ДПС-Ново начало,според коментарите купували гласове,само Бойко и Пеевски били лошите , а другите видиш ли ,херувимчета ,с китка да ги закичиш!? Доган ,Кирчо,кокорчо,Ристо ,БСП -обединени,Р.Овч,президента,Коцьо-максудата,ами" Боташ" забравихте ли? Нееее, просто избирам по малкото зло, и да по-добре беше преди 4г. ,и за европейска България в цивилизования свят!
127
2
 
2
 
! Отговори
до 127 преди 2 часа
То е дори повече от логика. Ще ти извади очите. Е, ако си роден след 2000 донякъде си извинен. Ама вземи се информирай, не боли.
126
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Излезте на масови протести за да спрат да ви лъжат с избори. Сто хиляди умрели гласуват за ГЕРБ, а 30 хиляди гласа за пп са манипулирани от ЦИК и рик за да станат невалидни. Само бой и трудови лагери докато не се възстанови държавността. Прасетата на Пеевски в ДАНС и съдебната система направо да полетят от прозорците
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 124 - Да ти имам логиката! Дето изобщо я нямаш! Ама приписваш собствена липса на всички хора.
124
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
то и за герп гласува само търтеите от администрацията, всичко останало е купено, невалидните бюлетини са над 30% благодарение на гербаджийската цик, пак благодарение на тях машините няма да работят, та така печели герп
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До до 114 - Ако гласуваха децата, да, щеше да е, но гласуват пораснали хора с опит и умение да преценяват, не да прецЕнят и да се ловят на опорки.
122
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако няма кого да изберете, значи не харесвате СЕБЕ СИ.Няма друга логика. Тези хора не са марсианци. Те са от нас. Що за безотговорност. Вие сте все едно в магазин от пиле мляко и нищо не ви харесва. Май плачете за времената, когато на рафта имаше само едни червени пиперки и щете не щете, ще си ги купите. Защото ако не - няма работа.
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Като направим граждански арест на трафиканта Борисов ще си намерят мястото
120
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Този път ще изляза и ще гласувам за ГЕРБ! Защото от 4 години, от както се появиха "Промянаджиите" в България настъпи абсолютен хаос! Ще гласувам за стабилността която беше по времето на ГЕРБ.
119
5
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 часа
моята прогноза герб първи но под 20% , второ място величие в конкуренция с някое от дпс-сетата заради купения вот на пеевски, пп/дб - под 8% , бсп-под 4% ,възраждане под 10%...
118
2
 
1
 
! Отговори
Моето мнение преди 2 часа
МЕЧ е на Валтер Папазки .Величие е на ГЕРБ и Пеевски и двете партии са отровни двойници на Възраждане
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
стокхолмски синдром тресе народа, пак за герп ще гласува, че "много дръпнахме" по тяно време, аз лично ще гласувам за малка партия, невизала в НС, другите съм ги виждал
116
3
 
0
 
! Отговори
114 преди 2 часа
То има ясна програма, ама ти си късоглед и погледът ти е размътен.
115
4
 
3
 
! Отговори
до 114 преди 2 часа
Негласуването е реакция на разглезено дете, което не знае какво иска.
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Падението е заради хората, които не знаят какво искат. Никога досега не е имало толкова много българи, посещаващи чужди страни и скъпи хотели. Ресторантите и моловете са пълни. Но скоро това ще свърши и вината ще бъде само ваша. Насила хубост не става.
113
1
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 часа
Хайде,манипулацията започна.Понеже миналия път не включиха "Величие"сега се презастраховат.Докато всички имащи право на глас не излязат мощно да гласуват срещу мутрите ще продължаваме да се отдалечаваме от развитите евр.д-ви и само формално ще членуваме в ЕС.Трябва много просветна работа,за да разбере и най-неукия,че само модернизацията,истинското правосъдие и много,много труд ще ни тласнат напред.Мафията обаче знае-едни умират,други се раждат и пак ще има кого да цицат.
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Негласуването е реакция на обществото, при това негативна и изразява отношение към политиците. И то не е на възхищение, а на отвращение. Те много добре го знаят и нека си правят сметката. Затова пробват с празните призиви "гласувайте" и опити за вменяване на вина на хората, за това, че те самите не работят. Щото толкова си могат. Така че, или да се оправят, или да хващат пътя. Като се появи субект с ясна програма за работа и ми хареса, ще гласувам. За сегашните не!