Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело

Второто място е неясно
Обновена: 27 сеп 2024 08:53 | 27 сеп 2024 08:45, Стела Стоянова
207
Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело
Снимка БГНЕС, архив

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи на българите по поръчка на "24 часа".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването е направено в периода 17 - 24 септември. Използвани са 1003 стандартизирани интервюта "лице в лице". Възложител на изследването е "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от Избори 2024
МВР представя мерките за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 часа
До Анонимен 104: И като не гласуваш, какво ще се постигне? Ще ти кажа какво: Делян Пеевски с купените гласове от ромските махали ще получи по-голям процент гласували за него (защото общият брой гласували намалява) и ще вкара в НС по-голям брой депутати. Е, по-добре ли е това за държавата или не? По-зле е разбира се. И Бойко и Делян Пеевски на това разчитат. Успеят ли да яхнат пак държавата, ще к'радат като са последно. Само по-голям процент гласували може да ни спаси от това.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Докато има кой да гласува за тях, ще има и дерибеи. Това да гласуваш за мними "спасители" е същото като да хвърляш торби с пари от терасата на мними "полицаи". Едни и същи хора го правят
109
1
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 2 часа
Никога не съм съжалявал, за кого съм гласувал и така от 97ма. Няма защо да поемам вина. Но винаги съм разбирал кой е на добрата и кой на лошата страна. Кой се мъчи отчаяно да движи страната напред и кой демагогства и *** само заради лични облаги. И съм разбирал, че ако има само около 40 депутата от моите, НЯМА МАЧИН КАК ДА СТАНЕ.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Социолог - И трета опция ти трЕбва - нито дватА!
107
1
 
4
 
! Отговори
104 преди 2 часа
Още от сега поеми греха за "дерибеите". Те са дерибеи, заради такиваа като вас.
106
2
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 2 часа
Точно такива като вас вкарват "дерибеите" Като не гласуваш, пак гласуваш, ама не за тоя, за когото искаш.
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 94 - А ти, като гласуваш, чия вина пое? На Герб, Пп-тата или други?
104
2
 
2
 
! Отговори
gog преди 2 часа
Най ми харесва доган - бие шамари на дебелия и не му пука. Тръмпи ако прасне камилата ще го убият с азот
103
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 часа
По "Сако от велур" от Станислав Стратиев: "Орачът оре, а овца няма".
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Социолог И дввете сте новото възраждане, преди това ИТН и атака. Като мухи на л......И все не ви излизат сметките, защото сте късоакълни.
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Аз няма да си слагам грях, че съм помогнал на някой от тези дерибеи да получи държавна службичка като депутат! Затова няма да гласувам. А пък който иска да им осигурява 10 бона заплата за нищоправене.
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Аз винаги гласувам да сме в еврозоната и в ЕС. Никога не гласувам за пропутинските партии *** и дпс-москва (доган). И този път пак ще гласувам за ЕС и еврозоната.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
По-голямо падение от това няма как да стане. Ударихме дъното и излизане нагоре няма. Тази територия скоро ще престане да съществува, защото няма кой да изхранва чантаджиите и местните герберясали феодали и аги. Спасение поединично.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До gogo Типичн за българин, който не може да види нищо градивно.
97
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 3 часа
Не 2-, а 20. Държа да съм точен
96
4
 
3
 
! Отговори
Социолог преди 3 часа
СЛОЖЕТЕ ПЛЮС ЗА ВЕЛИЧИЕ, СЛОЖЕТЕ МИНУС ЗА МЕЧ! ДА СЕ ПРЕБРОИМ!
95
2
 
2
 
! Отговори
до 93 преди 3 часа
Абе ще гласуваш ти и още как. Именно за измамниците, ама не за тия, които уж били измамници. Баш измамниците викат "измамници" на читавите. Това е природата на лъжците и демагозите.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тази ситуация ще продължи докато има война в Украйна. Когато войната там приключи и в България ще има редовен кабинет. Ще видите, че ще се окажа прав.
93
1
 
3
 
! Отговори
gogo преди 3 часа
Предлагам да има в бюлетината - ГЛАСУВАМ СРЕЩУ и номера на тоя срещу кого. А ония от информационно обслужване да вадят елките и да смятат - имал 2- гласа минус един /моя/ е равно на 19 гласа. Така избирателната активност ще се повиши два пъти /Константинов, не е ли така?/
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Абе продължавайте да не гласувате. Вие от малки сте свикнали да не поемате отговорност. Ама скоро ще стане ИГРАЧКА - ПЛАЧКА. То идва. И тогава ще се сърдите на себе си. Не на друг.