Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело

Второто място е неясно
Обновена: 27 сеп 2024 08:53 | 27 сеп 2024 08:45, Стела Стоянова
212
Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело
Снимка БГНЕС, архив

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи на българите по поръчка на "24 часа".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването е направено в периода 17 - 24 септември. Използвани са 1003 стандартизирани интервюта "лице в лице". Възложител на изследването е "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от Избори 2024
МВР представя мерките за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
3
 
! Отговори
Социолог преди 4 часа
СЛОЖЕТЕ ПЛЮС ЗА ВЕЛИЧИЕ, СЛОЖЕТЕ МИНУС ЗА МЕЧ! ДА СЕ ПРЕБРОИМ!
95
2
 
2
 
! Отговори
до 93 преди 4 часа
Абе ще гласуваш ти и още как. Именно за измамниците, ама не за тия, които уж били измамници. Баш измамниците викат "измамници" на читавите. Това е природата на лъжците и демагозите.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Тази ситуация ще продължи докато има война в Украйна. Когато войната там приключи и в България ще има редовен кабинет. Ще видите, че ще се окажа прав.
93
1
 
3
 
! Отговори
gogo преди 4 часа
Предлагам да има в бюлетината - ГЛАСУВАМ СРЕЩУ и номера на тоя срещу кого. А ония от информационно обслужване да вадят елките и да смятат - имал 2- гласа минус един /моя/ е равно на 19 гласа. Така избирателната активност ще се повиши два пъти /Константинов, не е ли така?/
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Абе продължавайте да не гласувате. Вие от малки сте свикнали да не поемате отговорност. Ама скоро ще стане ИГРАЧКА - ПЛАЧКА. То идва. И тогава ще се сърдите на себе си. Не на друг.
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"С когото да говоря, всички казват, че ще гласуват за Ивелин Михайлов. ". С колегите в исторически парк ли говориш?
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Вдигнете бариерата на 8%. И тогава МЕЧ, БСП, ИТН и двете ДПС остават извън парламента. Ще влязат само ГЕРБ, ПП-ДБ и Възраждане. ГЕРБ ще е със 130 депутата а ПП-ДБ и Възраждане с по 50-60. И ще има редовен кабинет.
89
2
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 5 часа
Значи не умееш да мислиш и не си учил елементарна математика. Като не гласуваш, ПАК ГЛАСУВАШ, само че за тоя, за когото НАЙ-МАЛКО искаш.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
да, ама ти като не гласуваш, тия платените от Момечто ще са 15 %, а не 6 или 8 %, един вид той ще те управлява. А надали има нормален човек, който да иска Момчето да го командва ?!?
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Гласувайте за най-убитата формация , но е и за статуквото , защото то се доказа, колко е корумпирано. Недейте гласува, че не подкрепяте никой, защото гласовете пак отиват при статуквото. Покажете, че искате да гласувате, но няма за кой . А тези дето няма да гласуват, после да нямат претенции, заради тяхната безотговорност.
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Писна ми от призиви гласувайте, та гласувайте, иначе вие сте виновни за състоянието в НС. Е, като няма за кого, как да гласуваш? И каква е разликата, ако излязат 40%, а не 20 или под 30, както очакват? В НС ще влязат същите бездарни актьори от сегашното НС. И се очаква изведнъж да заработят, само щото за тях са гласували повече %? Погледнето снощно-нощесния им театър, ами писна ми от това, гледам го вече години. Няма да гласувам!!!
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Не ми е проблем ти да гласуваш за Момчето, проблем ми е, че Момчето прекали! Дано иде по стъпките на тия, дето вече ги няма...
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Решението на проблема е във вдигането на процентната бариера от 4% на 8%. Тогава в парламента ще влязат 3 макс 4 партии. И създаването на мнозинството ше е много по-лесно. Всички политици го знаят това, но нарочно не искат да го направят. Защото сегашната ситуация в държавата им е изгодна.
83
2
 
2
 
! Отговори
Аналния отвор: преди 5 часа
Идат избори! Миши "Новото начало", бившия Мишо ДПС-то от Костинброд ще раздава ли пак ?
82
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Време е за Възраждане!
81
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 часа
Най-откровено ще гласувам за Цар Шишман с номер 8 :)))))))))))))))))))))))
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Изборите трябва да ги направят платени. По 100 лв. на всеки който итиде да гласува. Така хем ще се повиши изборната активност хем ше се пресече купуването на гласове.
79
2
 
4
 
! Отговори
до 81-ви, Спомням си преди 5 часа
един американски сенатор излезе на сцена веднъж и каза "Америка е най-великата демокрация в света, защото тук всеки има правото да е глупав!" и изказването му беше посрещнато с бурни овации. Явно, и ние се превръщаме във "велика демокрация", щом има хора като теб, които гордо заявяват правото си да бъдат глупави ;D
78
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
С когото да говоря, всички казват, че ще гласуват за Ивелин Михайлов. Пак ще има изненади май. Важното е да осигурят наблюдатели в комисиите, иначе прасундерите пак ще нагласят цифрите. Скоро парите за администрацията ще свършат и тогава ще има революция и печени глигани.
77
6
 
6
 
! Отговори
на мистър кеш преди 5 часа
АЛА-БАЛА !!!! От лятото на 2021 година "победил" в изборите е фат мака крадефф !! Народното събрание се напълни с мута нти , чудо вища и пу ти ноидни изча дия , които се пръкнаха под юмрука генералния шарлатанин на републиката.Последните три години наблюбаваме изключително интензивно рушена на парламентаризма , рутене на институциите , гавра с конституцията , газене на закони , срив на енергетика , икономика и финанси или накратко казано взривяване на държавата и зад всичко това наднича мут рата