Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело

Второто място е неясно
Обновена: 27 сеп 2024 08:53 | 27 сеп 2024 08:45, Стела Стоянова
212
Тренд: 7 влизат в парламента, ГЕРБ начело
Снимка БГНЕС, архив

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това сочи проучване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи на българите по поръчка на "24 часа".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70% изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. „Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите. Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и „Има такъв народ“ (6.9%). Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването е направено в периода 17 - 24 септември. Използвани са 1003 стандартизирани интервюта "лице в лице". Възложител на изследването е "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от Избори 2024
МВР представя мерките за изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Българина търпи, търпи, терпи...И като му кипне!! Хваща самолета и отива да бере ягоди в Англия!
55
2
 
5
 
! Отговори
Рударци преди 5 часа
Гласуваме против всички. В Чалгария все още няма партия, за съжаление, която да е изключително пробългарска, мъдра и хитра. Няма как да ни накарат през измами да гласуваме за ония пендо-европейските лакеи. Твърдо е НЕ.
54
0
 
6
 
! Отговори
КИРО И ДОГАН преди 5 часа
ОЧАКВАНА ДС-КОМБИНАЦИЯ
53
2
 
7
 
! Отговори
Oberbayern преди 5 часа
Супер. Освен клоуните от шоуто, алианса на али ахмети, новото начало, изрожденци, вкарайте и величавите, че и мечовете. Цирка ще е пълен. Добре, че се спасих навреме от това блато. За да влизат такива сектанти и откровени ненормалници, значи и народа е сбъркан.
52
5
 
6
 
! Отговори
Тошко и Шиши преди 5 часа
Снимката на големия Пеевски с малкия Тошко ще подрини резултата на мизернuците от ИТН
51
5
 
3
 
! Отговори
НАСКОСИРАКОВ : преди 5 часа
НАЙ ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ БИЛА ЛЕВСКИ 1914..ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЛЕВСКИ....
50
12
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 часа
Само тези дето Боко им санира блоковете без пари да гласуват за него са 650000 гласа :)))))))))))))))))))))))))) Шиши ще удари 300000 гласа без проблем. Работата е опечена.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Този път МЕЧ на Валтер Папазки ще влезе вместо Величие, ноне Ръди гела ще лала за разликата от измисления полковник който се покри!
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Изобщо не ми пука вече от проучванията. Аз този път няма да гласувам. 6 пъти ми стигат. Вече ми писна от избори.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
БСП в парламента с Евгени Минчев? Тренд айде стига вицове.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
За 12 години управление на пожарникаря-мафиот и кликата около него се докарахме дотам, дори румънците да ни презират и да се чудят, как да се откачат от нас. Скоро на тази територия ще остане само клиентелата на прасетата. Май е прав коментиралият по-рано, че няма отърване от хватката на мафията. Лошото е, че пришълците са същите, че и по-жадни за власт и пари.
45
13
 
6
 
! Отговори
Гласувам за Синя Бъл преди 5 часа
Ще гласувам за Синя България. Друга дясна формация не виждам
44
6
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри преди 5 часа
Бацо е позор с кокорчо на затвор
43
6
 
4
 
! Отговори
намерихте го преди 5 часа
Делян Пеевски де икономист и юрист, а и ФЕНОМЕН.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
И защо да ходим да гласуваме сега? И без това на пролет пак ще има избори.
41
4
 
8
 
! Отговори
Винаги преди 5 часа
Цоциолозите винаги по пат гербавите и никога не познават. Гербавите ще изгубят платеният вот защото Шиши е развързал кесията по-широко.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Направо да казват кога ще са следващите избори. Да не си губим времето с тези.
39
5
 
13
 
! Отговори
държавен чин преди 5 часа
Следващите 10 год. няма да можем да се отървем от ХЕРБ. Не трябва да се допускат до властта, обаче всичкото държавен чиновник, публичен сектор, учител и милиционер е човек на ХЕРБ. Всичкото това гласува под строй за ХЕРБ.
38
0
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 5 часа
Същото може да се каже и за теб.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Нито ще е толкова висока активността, нито ще има пак редовен кабинет.