Експерт: Няма проблем с организацията на избори, а с избирателната система

Стоил Стоилов: Твърдо против съм машинното гласуване
29 сеп 2024 12:54, Инна Ангелова
30
Експерт: Няма проблем с организацията на избори, а с избирателната система
Снимка: БГНЕС

Според изборния експерт Стоил Стоилов няма никакъв проблем с организирането на изборите. Проблемът е в избирателната система.

"Тази, която прилагаме,  беше единствената, която се промуши през партиите през 2014 г. Тя не беше желана от експертите. Имаше препоръки за задължителна преференция, за механично - смесена избирателна система, за немската избирателна система, за множествена преференция. Единственото, което партиите допуснаха, е тази нещастна доброволна преференцийка.

Според изборният експерт партиите трябва да се съгласят да отворят по-широко кръга от хора, които взимат решения. “В момента партиите са монархии, в които много тесен кръг от хора взимат решения, редят листите и т.н. Една смесена система ще ги постави пред необходимостта да потърсят 120 мажоритарни кандидати, които ще се състезават в многомандатни избирателни райони”, каза пред БНР Стоил Стоилов.

Експертът коментира и поставянето на известни и харесвани личности за водачи на листи, които после отказват да влязат в парламента. "Това е една измама от гледна точка на партиите към избирателите. На второ или пето място може да е някой, който да е тотално нехаресван, но той да стане депутат".

Стоил Стоилов анализира и предложенията за налагане на система, подобна на  гръцката, която да дава бонус на победителя в изборите. Експерт е против такава система. По думите му тя ще засили недъзите на този маркетингов подход във формирането на листите.

“По-полезно би било до се премахне двойното водачество, да се въведе задължителна преференция и определен контингент мажоритирно избрани депутати". Стоилов допълни, че е противник на машинното гласуване.

"Машините бяха въведени на базата на едно журналистическо говорене, че в България има някакви големи измами в секционните избирателни  комисии, които машините могат да преодолеят. Бяха похарчени около 60 млн. лева, за да се купи "желязото" – самите машините. На всеки вот ние харчим около десет милиона, за да им слугуваме – да ги возим, да ги програмираме, препрограмираме, проверяваме, зареждаме батериите, държим ги някъде на склад и т.н. Резултатът на всички тези действия с машините е насаждане на недоверие в изборния процес.

Машината не позволява недействителна бюлетина или недействителен глас. Поради това ограничение рязко се увеличи броят на гласовете "Не подкрепям никого".

Стоилов коментира и смяната на членове в секционните избирателни комисии. "Не знам дали има някаква много дълбока игра, но се  създава впечатление, че изборния процес е удушен от политическите партии”.

"Дали нашите избори са свободни от насилие, от външни въздействие и дали са истински – демократични, по тези големи критерии ние сме ОК", отбеляза също Стоил Стоилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Избори 2024
МС не е получил от ЦИК проектодоговор за наемане помещения за машините за вота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
ТОЗИ ВОТ Е ФАЛШИВ преди 25 минути
СМЕНЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИСТЕМАТА !
29
0
 
4
 
! Отговори
ПРЕДСТОИ ... преди 40 минути
..ПЪЛНА СМЯНА НА ИЗБОРНАТА СИСТЕМА--ЗАЩОТО ТОЗИ ВОТ Е НАПЪЛНО ПОРОЧЕН И ФАЛШИВ!
28
0
 
3
 
! Отговори
ТАЗИ СИСТЕМА НА ВОТА преди 42 минути
..ТРЯБВА ДА УМРЕ---ГЕРБ И ПЕЕВСКИ СА ПРАВИ !
27
0
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 1 час
Поклон за Ася , ама в е траялите софийски г*****а
26
2
 
2
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 1 час
ЗАТВОР ЗА БОЙКО БОРИСОВ КРАДЕЦ НОМЕР 1
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Руди Гела лъже също като Копейкин - само да гепи 1% и да живурка с 1 милион партийна субсидия :)))
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Споко, Тиквата и Сви нята са се погрижили. Нали затова си назначиха оня грозния милиционер с половин пръст чело.
23
5
 
4
 
! Отговори
АСЕН ВАСИЛЕВ ПРЕМИЕР преди 1 час
АСЕН ВАСИЛЕВ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ КАНДИДАТ ПРЕМИЕР ЗА РЕПУБЛИКАТА НИ! ПОКЛОН! ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА АСЕН ВАСИЛЕВ - пп ППДБ. ПОКЛОН ЗА АСЕН ВАСИЛЕВ
22
3
 
4
 
! Отговори
КОКОРЧО преди 1 час
Политиката на ГЕРБ е "Да го дyxат бедните"
21
3
 
3
 
! Отговори
Робин Борисов преди 1 час
"Крадем от бедните и даваме на богатите" - ГЕРБ
20
4
 
2
 
! Отговори
Пачки, кюлчета преди 1 час
Асен Василев не е КРАДЕЦ, но бойко борисов е ЧИСТ КРАДЕЦ с оранжев презерватив
19
4
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ ИЗМАМНИЦИ преди 1 час
КРАДЛИВИТЕ ГЕРБЕНУЛИ МАХНАХА МАШИНИТЕ, ЗАЩОТО С МАШИНИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ "АЛА-БАЛА", ДРАСКАНИЦИ, ОБЯВЯВАНЕ НА НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ. ЧЕСТНИТЕ ОТ ГЕРБ ОРГАНИЗИРАТ ИЗБОРИ, ГОСПОДИ ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ. САМО ИЗМАМИ, САМО ИЗМАМИ И КРАЖБИ. ДОЛУ ИЗМАМНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ
18
3
 
4
 
! Отговори
Кой гласува за ГЕРБ преди 1 час
Няма нормален човек с повече от 2 мозъчни гънки, който да гласува за ГЕРБ. Всички мразят ГЕРБ. Цяла България мрази ГЕРБ. Говоря от името на целия български народ - всички граждани мразят ГЕРБ. ГЕРБ влиза в парламента с измама. Купен вот, корпоративен вот и вот на служителите в администрацията.ГЕРБ няма реални истински избиратели. Цяла България мрази тази партия. Тя е незаконна. ГЕРБ да бъде забранена и да бъдат обявени за терористи. TRUE THAT
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Просто Киро и Асан гея са също КРАДЦИ ама американски :)))
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Единствения проблем на България е че БОЙКО БОРИСОВ Е КРАДЕЦ
15
3
 
4
 
! Отговори
Стоил ЕкспердЪ преди 1 час
Няма проблем с организацията на изборите,вече са ясни резултатите,съгласувани и одобрени от Посолството. Айде у лево!
14
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 час
икон групировки наречени партии са наи доволни от честите избори пак са в нс свисоките заплати и бонуси отделно партията им получава субсидии които се прибиратот ръководството и така че честите избори са манна небесна за всички но не и занас които не гласуваме защото няма за кого
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А ТУК ЕДИН ЛЪЖЕ БЕЗЦЕРЕМОННО ЗА ФАЛШИВИТЕ МАШИНИ АЛА БАЛА С ПРЕЗИДЕНТА КОДОВЕТЕ КУПУВАНЕТО НА ДЕПУТАТИ КОГА ЩЕ СЕ РАЗСЛЕДВАТ ТЕЗИ ФАЛШИФИКАЦИИ
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
СОБСТВЕНИЦИТЕ НА МАШИНИТЕ СА ЧАСТНА ФИРМА И БОГАТЕЯТ УСПЕШНО ЗАКОННО БЛАГОДАРЕНИЕ НА САБОТАЖИТЕ НА ШАРЛАТАНИТЕ ВЪН НА САБОТАЖНИЦИТЕ ВЪН НА ЧАСТНИТЕ МИРИОНЕРИ ЗА БЪЛГАРИЯ
11
0
 
5
 
! Отговори
Не подкрепям никого преди 1 час
По ради една проста причина, че има много дълбока далавера, която показва, че изборния процес е удушен от политическите партии. Избори на 27 октомври не са свободни от насилие, от външни въздействия и не са истински демократични, по всички параметри.