Политолози с оценка за кампанията: Вяла и без въображение

Проф. Росен Стоянов: Виждаме все по-голямо желание да не се гласува
27 окт 2024 20:37, Красимир Ангелов
3

"Големият проблем е в усещането за непредставителност. Вересии и купуване на гласове - символите на тези избори. Нали разбирате за какво става въпрос - една голяма маса хора пазаруват на вересия, защото нямат пари. На вересии не се пазаруват часовници. И това се свързва с тяхната политическа активност, и техния политически избор", заяви политологът и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски пред телевизия Bulgaria ON AIR. Според него големият проблем не е в количеството на партиите.

Политологът проф. Росен Стоянов е на мнение, че политическата кампания е била вяла и грешна.

"Тя беше с пълно творческо безсилие от гледна точка на модерните начини да комуникираш идеи. Дойде и едно тенденциозно разрушаване последните 3-4 години на онази система, в която ние трябва да се ориентираме в политическата джунгла през ценности и идеологии, а е важно да се направи еди си какво, което е уж добре за нас", коментира политологът.

Колегата му смята, че има криза на политическото въображение.

"Имаме хора, които трябва да се занимават с политика, структури, които трябва да се занимават с политика. Имаме хора, на които им липсва политическо въображение. Не е трудно да видим, че те влизат в политиката с икономическо въображение", подчерта Делийски.

Проф. Росен Стоянов добави, че виждаме все по-голямо желание да не се гласува.

"Някои от политиците се наричат един другиго "лицето X", защото се обвиняват в престъпления, които по Наказателния кодекс би трябвало да не можеш да излезеш поне до момента, в който онзи отгоре не реши да те прибере. Ние имам личностен елемент в огромни дози", поясни политологът.

По думите на Страхил Делийски в политиката навлиза едно съвсем различно поколение: "То е с различна култура и различни представи".

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Звезди
Лили Иванова даде своя глас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 час
Айде честито ви нови избори през януари. И да е жив и здрав Главчев.
2
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
До Анонимен Те са с въображение, с мнение и завидно финансово положение.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ами, ами, политолозите са без въображение. Оня , джобния генерал рече, че избирателната активност е повишена.