Киното, превърнато в пясъчни фигури

Ваят ги скулптори от седем държави в Русе
4 юни 2015 10:40, Петя Славова
0
Киното, превърнато в пясъчни фигури
Снимка: архив, Reuters

Пясъчни фигури ще изобразяват Кино по време на международен фестивал на пясъчните скулптури в Русе. Поводът е свързан с първата кинопрожекция в България, която се е състояла именно в крайдунавския град.

Общо 613 тона пясък са разположени вече на кея, където ще се състои фестивалът. От три дни на терена работи екип от асистенти на скулпторите, които по специална технология изграждат пясъчни пирамиди с височина 2,5 метра.

Консултанти на фестивала са скулпторите Руслан Коровков от Русия, който участва във фестивала на ледените фигури през декември миналата година в Русе, и Ирина Тафлевская от Украйна. И двамата са творци с международна известност, носители на многобройни награди от конкурси и скулптурни симпозиуми в Европа, Азия и САЩ.

Международният фестивал на пясъчните скулптури ще бъде открит официално на 9 юни от кмета на града Пламен Стоилов. В него ще участват 10 скулптори от седем държави - България, Русия, Япония, Чехия, Литва, Латвия и Украйна. Ще бъдат изградени 10 фигури, всяка с височина два метра.

Публиката ще има възможност да наблюдава всеки момент от работата на творците, пише БТА. В композицията се очаква да се видят известни персонажи от филми - Индиана Джоунс, Мерилин Мoнро, Прометей, Тарас Булба, Чарли Чаплин, Мария Антоанета, Уди Алън.

Организаторите обясниха, че на пясъчния фестивал в Русе ще работят едни от най-добрите майстори в света на пясъчни произведения на изкуството. Един от тях е скулпторът от Япония Кацухико Чаен, който е признат от международната гилдия на скулпторите за световен шампион по пясъчно скулптиране. Той е собственик и на най-големия в света фестивал на пясъчни фигури в Япония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари