Кои са най-лошите филми на света

Нова любопитна рубрика на София Филм Фест
29 фев 2012 10:12, Петя Славова
0
Кои са най-лошите филми на света
Председателят на журито Дейвид Макензи. Снимка: София Филм Фест

Само 10 дни ни делят от 16-ото издание на Международния София Филм Фест. Очаква се на голямото събитие да присъстват повече от 250 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 9-то издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия.

Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

Два от акцентите на фестивала са стартирали като проекти на София Мийтингс – филмът „Архео” на един от членовете на международното жури Ян Цвиткович, копродукция между Словения и Унгария, участва в Балканския конкурс на 16-ия София Филм Фест, а филма на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно” е Галата на звездите в програмата на СФФ 2012.

Организаторите са подготвили нова любопитна рубрика „Най-лошите филми на света”.

Кинофорумът ще се проведе от 9 до 18 март, с предварителни прожекции от 2 до 8 март в Дома на киното и допълнителна програма от 19 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. Фестивалните прожекции ще продължат до 5 април в Дома на киното.

Програмата съдържа 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма. Селектираните филми ще бъдат показани на нетърпеливата фестивална публика в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Голямата петорка, Киното днес – големите майстори, Киното утре – големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други.

Международно жури ще определи основните награди на 16-ия София Филм Фест. Негов председател е британският режисьор Дейвид Макензи, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те късометражни кандидати за Наградата Jameson ще му бъдат други трима режисьори - Драгомир Шолев (България), Олга Диховичная (Русия) и Ян Цвиткович (Словения), както и продуцентът Марк Баше (Франция).

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди: за най-добър филм, режисьор, специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, на публиката, КОДАК за най-добър български игрален филм. Наградата за най-добър балкански филм за пръв път ще бъде отсъдена от специално тричленно жури в състав Джим Старк (САЩ, продуцент), Ана-Фелиция Скутелнику (Молдова, режисьор) и Петер Заврел (Австрия, експерт). Отделно жури ще определи и Наградата за най-добър документален филм: Елдора Трайкова (България, режисьор), Бен Хопкинс (Великобритания, режисьор) и Джей Уайсберг (САЩ, журналист, „Варайъти“). За първи път тази награда ще бъде осигурена от ЮНЕСКО.

За десети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари