Неуловимата Аве открива София Филм Фест

Ето какво още може да видим на 9 март
9 мар 2012 16:04, Петя Славова
3
Неуловимата Аве открива София Филм Фест
Кадър от "Аве". Снимка: София Филм Фест

С българския филм "Аве" ще се открие 16-ото издание на Международния София Филм Фест. Стартът започва на 9 март от 19.30 часа в Зала 1 на НДК.

Романтичната драма на Константин Божанов разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен.

Въвлечено без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве... Главните роли са поверени на Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и Анжела Недялкова. Партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

Още един български филм може да видим в кино "Люмиер". От 16.00 часа е прожекцията на „Операция „Шменти капели“.

 Авторите Влади Въргала и Иван Митов правят комедия за това, което става пред очите ни, без ние да го разберем. Историята - абсурден извършител извършва абсурдно престъпление. Но вместо, след като всичко приключи, от барутния дим пред обществото да изплува класическо местопрестъпление, се оказва, че събитията са изградили лабиринт, в който е невъзможно да се проследи нишката на истината.

От 18,30 часа е прожекцията на „Анонимен“. Новият филм на Роланд Емерих („Денят на независимостта“ и „След утрешния ден“) е политически трилър за края на управлението на кралица Елизабет I и заговора на граф Есекс срещу нея, и ни представя нова теория кой всъщност е написал Шекспировите пиеси – Едуард де Виър, графът на Оксфорд.

В 21,00 часа започва „Твърда земя“ на Емануеле Криалезе. Кинотворбата разказва за живота на 20-годишния Филипо, чийто баща се е удавил в морето. Младият мъж е в неудобната позиция между дядо си – рибар, и чичо си, който е зарязал риболова, за да “лови” туристи. Един ден морето довежда в живота на семейството няколко непознати, сред които и Сара с нейния син...

От 16,30 часа в Дома на киното, в рамките на инициативата София филм фест за учащи можете да гледате „Най-щастливото момиче на света“ на румънския режисьор Раду Жуде. Главната героиня във филма Делия Фратила печели наградата от промоционална кампания на фирма за напитки: скъп автомобил. Щастливото момиче заминава за столицата, за да заснеме реклама с нейно участие. По пътя към Букурещ назрява конфликт – родителите настояват да продадат новата кола и с парите да започнат малък бизнес, а момичето иска да я задържи.

В 18,30 часа започва „Атенберг“ на Атина Рейчъл Цангари. За 23-годишната Марина човешките същества са чудати и отблъскващи и затова тя ги държи на разстояние. Когато в града идва непознат мъж, а баща ú се отдава на ритуална подготовка за напускането си на 20-и век, Марина започва да изследва удивителната загадъчност на човешката фауна.

20,30 е началният час на „Ариранг“ - уникален филм, в който режисьорът Ким Ки-Дук обръща поглед към кариерата си в киното.

Музикалният шедьовър на Вим Вендерс „Пина“ започва в 19,00 часа в Синема сити. Първият триизмерен некомерсиален филм е посветен на хореографката Пина Бауш (1940-2009), създала нова форма на изкуство - театъра на танца. Вендерс възстановява четири от най-известните спектакли на Бауш с основни членове на нейната трупа „Вупертал”.

От 21,00 часа е прожекцията на „Фауст“. Филмът на Александър Сокуров разказва за абсурдността на живота в компанията на невъзможен демон, готов да изпълни всяка мечта на героя – не безплатно, разбира се. Като за начало трябва просто да забравите всичко, което помните от легендата за Фауст. Защото, какво е човешката душа, ако не най-малко изследваната територия?

От 19,00 часа в кино „Одеон“ можете да гледате "Огнярят“ – най-новата кинотворба на Алексей Балабанов. В новия си филм режисьорът на „Карго 200“, „Жмичка“, „Война“, „Брат“ и „Брат 2“ ни пренася в света на Русия от края на ХХ век. „Огнярят” фокусира вниманието върху живота на ветеран от войната в Афганистан, герой на Съветския съюз, който се препитава като обикновен огняр с прякор Якут. В неговия образ се превъплъщава един от любимите актьори на Балабанов Михаил Скрябин, за когото това е и последна роля в киното.

„Трябва да говорим за Кевин“ на Лин Рамзи е с начален час 20,45. Сюжетът - Ева се отказва от амбициите и кариерата си, за да роди Кевин. От самото начало обаче отношенията между майка и син са трудни. На 15 Кевин извършва ирационална постъпка, непростима в очите на обществото, а Ева се опитва да се пребори с чувствата си на вина и отговорност.

Отличеният с „Оскар“ за чуждоезичен филм „Ничия земя“ на Данис Танович е сред заглавията в програмата на София Филм Фест днес. Прожекцията в 19,00 часа във Френския културен институт е част от ретроспективата, посветена на босненския режисьор. Филмът е сатирична история за двама войници от противникови лагери по време на войната в Босна през 1993 г.. Босненският войник Чики и тежко раненият му другар се озовават в окоп на ничия земя заедно със сръбския войник Нино. Скоро те започват да си разменят обиди и взаимни обвинения, спорейки коя страна е сложила началото на порочния кръг на насилието.

От 21,00 часа можете да гледате „4 месеца, 3 седмици, 2 дни“. Филмът на Кристиян Мунджиу е носител на няколко международни отличия, сред които “Златна палма” и наградата на ФИПРЕССИ в Кан. Действието се развива в Румъния, в последните дни на комунизма. Отилия и Габита са студентки, които делят стая в апартамент в Букурещ. Габита е бременна. Момичетата си уреждат среща с г-н Бебе в евтин хотел. Той ще извърши нелегалния аборт на Габита. Но г-н Бебе отказва парите им и настоява да му се плати по друг начин…

В Евро синема от 19,00 часа започва „Шахта №8“. Документалният филм на Мариана Кат е част от програма „Милениум“, съвместна инициатива на София Филм Фест и международния кинофестивал в Брюксел. Действието в кинотворбата се развива в сърцето на украинския район, известен с добива на каменни въглища. Главен герой е 15-годишният Юра, който забравя за мечтите си, за да подпомогне финансово сестрите си по единствения възможен начин – като копае нелегално из останките от въглища в изпълнения някога с живот украински град.

Другото заглавие от програма „Милениум“ „Когато клонът се счупи“ на китаеца Джи Дан е от 21,00 часа. Историята разказва за две бедни момичета, които растат в покрайнините на Пекин и се стремят към по-добро бъдеще за себе си и брат си. Те искат на всяка цена да продължат обучението си и настояват за това пред необразованите си родители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
от 1 до 2 преди 12 години
Носталгия просто. Учих в София 80-86-та. Изгледах всичко, каквото можах /вкл. специални прожекции "с връзки"/Сега в Пловдив чакам да пуснат малко трохи покрай тази проява и лятото да дойдат Филмови нощи за месец - това е една от хубавите прояви в града. Киното като изкуство все още шава, дано да е така.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еее,има и други такива страни! Монголия например. И там всичко е в Улан Батор,а и половината от населението живее в столицата. В останалата част на страната са пастири-номади и са на родове и племена! Напомня ли ви нещо?!
1
0
 
5
 
! Отговори
киноман провинция преди 12 години
Дааааа-а-а-а-а, София си е друго нещо. Не само бонуси си раздават, а и всичко е там. Дори европейско кино /и всякакво друго/ могат да гледат, при това целогодишно.А кой ни наказа нас, другите, с тази боза и пуканки по киносалоните, където вече не може да се види човек на 30 години, камо ли по-възрастен. Няма и защо.