Емир Кустурица е тъжен човек напук на неговите филми

Георги Тошев с документалния си филм на София Филм Фест
12 мар 2012 10:06, Петя Славова
10
Емир Кустурица е тъжен човек напук на неговите филми
Снимка: София Филм Фест

На 10 март от 15.30 ч. в Дома на киното, в рамките на 16-ия София Филм Фест, беше премиерата на документалния филм на Георги Тошев „Кустурица. Балкански хулиган“. Филмът е вдъхновен от автобиографичната книга „Смъртта е непотвърден слух“ (издателство „Колибри”) на режисьора Емир Кустурица. Във филма се разказват в допълнение много подробности за това какво се случва с Кустурица днес и сега, oтвъд успеха, парите, зависимостите и суетата. Непосредствено след прожекцията беше и премиерата на книгата. За подбудите да направи този филм разговаряме с неговия автор Георги Тошев:

Кое Ви изкуши да се спрете на знаменитата фигура на Емир Кустурица?

Миналата година знаех, че книгата ще излезе на български език и тогава реших да се върна към една моя стара мечта, да се срещна с Емир Кустурица. Не бих казал, че съм почитател на всичките му филми, но винаги съм бил предизвикван от хора, които умеят да ме провокират като зрител, като слушател. Кустурица е един от тях, който през всичките тези години ме интригува с несъгласието си. Започнахме една битка за неговото издирване. Намерихме го. Той все отлагаше срещата ни. Внезапно и случайно, когато отивах да снимам филм за Ани Лейбовиц, го открих в хотела в Санкт Петербург. Всичко започна от една пресконференция, на която му се представих и му казах: „Аз съм човекът, който Ви звъни по телефона”. И той отговори: „Добре. Правим го”, но трябваше внезапно да замине. След това отидохме в Белград, Вишеград, в Дървен град. Пак го отложихме. И така няколко пъти се срещахме и отлагахме във времето този много голям разговор, който стана буквално последните часове преди да напусна Дървен град. Бях почти отчаян, че няма да имам този цялостен поглед. Имах много часове разговори с него. Имах нуждата да събера всичко това, което се появяваше в мен като въпроси във времето. Исках да науча историята на Емир Кустурица такава, каквато е днес и сега. Това не е филм, който изследва неговата биография, а това е по-скоро едно вглеждане в Кустурица на прага на неговите 60 години, пред старта на нов, много мащабен филм с Бенисио дел Торо. Кустурица, който е поуспокоен. Кустурица, който се завръща там, откъдето е тръгнал. А това е една гранична линия между Република Сърбия и Босна.

Какво сте вложили в заглавието„Кустурица. Балкански хулиган“?

Това е една шега, разбира се. През всичкото това време неговите приятели свидетелстват за това, че той е човек, който по някакъв начин предизвиква другите – било чрез киното, било чрез поведението си. Той е човек, който е израснал на улицата. Той е един вагабонтин. Неговото усещане за света е много автентично. Именно тази автентичност влагам в думата „хулиган”, защото той много добре чувства, възпроизвежда и някакси преживява Балканите. А да преживяваш Балканите, не е лесна работа.

Какво научихте от срещата си с Кустурица?

Научих, че думата „достойнство” има смисъл. Въпреки грешките, въпреки провалите, въпреки успехите, въпреки парите, въпреки проблемите, въпреки любовта и въпреки разделите. А това да запазиш собственото си достойнство,
е привилегия на хората, които знаят кои са, които се справят със собствения си живот и го живеят по начин, по който след време да не се срамуват. Смятам, че моето голямо откритие за Кустурица са две неща: той е тъжен човек, напук на неговите филми, които искрят от емоция, страсти, любов и т. н. Той е един много достоен човек, въпреки писанията, че се заиграва с този или онзи.

Как мотивирахте Кустурица да застане пред Вашата камера?

Готов съм да бъда навсякъде и да се срещна с всеки, който ми е интересен и чрез когото мога да отговоря на въпроси, които ме вълнуват. Кустурица е един от тези хора. Със сигурност не съм му плащал, за да ме допусне до себе си. Това са едни много нискобюджетни филми. Ключът е в респекта ми към твореца, към личността, която ме е провокирала да направя този филм. Уважението и любовта към екипа, с който го правя, ме кара да бъда много честен. Не може, когато си толкова искрен, да не стигнеш до човека и той да ти откаже. Вярвам в това. Неслучайно Кустурица е поредният много значим за мен човек, с когото аз се срещам. Среща, която няма да забравя. Среща, която превърнах в едно добро познанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
kubrat преди 12 години
Филмът на тошев е безмислено ласкателен И то към един откровен враг на България!Костурица с неговата *** това идеал на кого е?Каква е ценностната система на човек постоянно сменящ възгледите и религията си?
10
1
 
0
 
! Отговори
T.T. преди 12 години
Super film i mnogo dobra rabota na ekipa, nachelo s Toshev! Dai boje poeveche takiva filmi, a ne chalgata, koiato se lee po tv v BG!
9
0
 
1
 
! Отговори
До Г.Тошев преди 12 години
Тошев,честит ти 8-ми март на патерица...:-))))))
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ме интересува кой какъв е."По делата им ще ги познаете!"
7
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Пропуска се най-важното, че Костурица е евреин. Така че полека, балканци!
6
0
 
2
 
! Отговори
VV преди 12 години
Искам само да кажа,че както съм щастлив да живея и гледам футбола на Меси, който е гений ..така също се радвам да живея във времето на Костурица...който разбира поне малко от кино ще ме разбере! Гордея се ,че такъв мъж се е родил на Балканите!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страхотна статия..
4
0
 
1
 
! Отговори
читател преди 12 години
Благодаря, Мария. Две добри думи за това, което най-много липсва-чистите хора, които знаят какво е свобода. Зная, че ги има.Разбира се, може, това е смисълът на споделянето.Статията е много изразителна и искрена и ме провокира.
3
4
 
2
 
! Отговори
krass преди 12 години
И Тошев и Костурица си приличат много. И двамата ми действат на нервите.Направо хващам язва от тях.Имат много гадно балканско излъчване в най лошия смисъл.Задръстени мангалоподобни отворковци. Избива ме на агресия,към войнстващата им ***.Сродни на тях са ми Азис и Слави.
2
0
 
3
 
! Отговори
Мария, към 1 преди 12 години
Страхотен коментар,приятелю /ако мога така да се обърна/. Радвам се на такива коментари-смислени и интелигентни. С позволение бих го цитирала.
1
1
 
13
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Най-тъжните хора са хората с черно чувство за хумор. Не зная има ли хумор извън черния. Хората, безпощадно честни към себе си, не могат да пудрят това, което става наоколо. Те "четат" душите на другите, защото имат вътрешен критерий, който не прекрачват. От пръв поглед схващат подбудите за действие , двойнствеността между замисъл и действие,което поражда трагикомични ситуации.Само един много честен човек, признал вътрешните си недостатъци, има такова виждане. Това е истинската духовна висота.