Шанс да видим "Миграцията на паламуда"

Новият филм на Людмил Тодоров на София Филм Фест
12 мар 2012 08:17, Петя Славова
1
Шанс да видим "Миграцията на паламуда"
Кадър от "Алпи". Снимка: София Филм Фест

16-ото издание на София Филм Фест продължава на 12 март с филма "Снеговете на Килиманджаро". Може да го видим от 16,30 часа в кино Люмиер. Продукцията на французина Робер Гедигиан разказва история за това как да се справим с болката, травмата и как да открием доброто във всеки човек. Мари-Клер и Мишел са влюбени повече от 30 години, но щастие им е разбито на парчета, подобно на прозореца им, през който нахлуват двама въоръжени и маскирани млади мъже...

В 18,30 часа можете да гледаме филма на Вацлав Хавел „Оттегляне”. Според сюжета д-р Вилем Ригер е бил канцлер в продължение на много години, но наскоро е отстранен от поста си и трябва да освободи правителствената вила, която с годините се е превърнала в негов дом. Той обаче получава предложение, което ще му позволи да остане във вилата, ако публично подкрепи своя циничен политически противник.

В 20,30 часа е фестивалната премиера на филма на Людмил Тодоров „Миграцията на паламуда”. Кинотворбата прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България. Това е разказ за двама бащи (Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев) и техните двама синoве (Владимир Зомбори и Никола Стоянов), които се борят с трудния живот на село. Начините им за оцеляване са парадоксални и много комични. Когато в края на филма те стигат точно там, откъдето са тръгнали, а именно – до никъде, вместо с униние, се изпълват с упование и сила, защото са заедно, защото се подкрепят и обичат. „Миграцията на паламуда“ се посвещава на незабравимия Велко Кънев, който прави последната си роля именно в тази екранна история.

Още по темата

В Дома на киното в 12,45 часа ще бъде представен филмът „Вълшебната долина”, част от Международния конкурс на фестивала. Когато в малко градче открият труп на млада жена, това е сигнал за началото на голяма мистерия, като тази в Туин Пийкс. Но не и в дебютния филм на режисьора Джафи Зин. Oбстоятелствата около смъртта на момичето сe изясняват доста бързо и така Зин има време да се огледа в други посоки…

В 14,30 часа киномаратонът продължава с филма „Шанс” на Саймън Дейвидсън. Най-добрият приятел на 17-годишния Десън – Бари, е открит мъртъв след очевидно самоубийство. Но Десън не може да повярва, че именно това се е случило и се заема сам да открие истината. Разследването му го отвежда в опасния подземен свят на богат квартал, до странното заведение „При Уанг”, където се запознава с безпощадния агент по залагания Пол, бившия борец Сам и бруталния гангстер Тери. В 14,30 часа ще бъде представен и един от претендентите за наградата „Джеймисън“ за най-добър български късометражен филм - „Rew Day“ на Свилен Димитров.

В рамките на иницативата „София Филм Фест за учащи” от 16,30 часа ще бъде показан руският филм на Ангелина Никонова „Портрет по здрач”. Главната героиня в него – Марина, е изнасилена от група милиционери, на които това, очевидно, не им е за пръв път. В желанието си за мъст тя открива главния сред тях – Андрей, и го проследява до апартамента му. Но изненадващо и за двамата, между тях започва връзка.

Ако сте пропуснали „Шанс”, можете да го гледате от 18,30 часа.

„Куклата, Шишко и аз” и „Яловина” са филмите, които ви очакват в 21,00 часа. „Куклата, Шишко и аз” на Феликс Щинц е комичен роуд муви за истинското приятелство и за целеустремеността. Във филма участват уникалните персонажи Бомбер, който е загубил работата си като куриер и решава да ограби бившия си шеф, и красивата сляпа французойка Европа, която разбира, че е бременна от случаен флирт с немец и заминава за Берлин да търси бащата. „Яловина” на Михайло Коцев е един от претендентите за наградата „Джеймисън” за най-добър български късометражен филм.

В Cinema City от 19,00 часа можете да гледате „Перфектно чувство“ на председателя на международното жури - Дейвид Макензи. Най-новият филм на режисьора е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в днешните смутни времена. Главните роли са поверени на Юън Макгрегър и Ева Грийн, чиито герои се влюбват, точно когато неизвестен вирус атакува последователно човешките възприятия, а всеобщата паника създава анархия и неизвестност в глобален мащаб. Сред актьорите в поддържащи роли ще видим Юън Бремнър, Стивън Дилейн, Кони Нилсън и др.

В 21,00 часа Виктор Гинсбург ще представи лично филма си „Поколение П”. Филмовата история ни отвежда в Русия, след разпадането на Съветския съюз. Бабилен Татарски започва да продава цигари, но среща с бивш негов съученик го отвежда в света на рекламата. Оказва се, че Бабилен е добър в работата си и така постепенно стига до ПР-отделите, които не само рекламират продукти, но и налагат личности в обществото.

В 18,00 часа в кино „Одеон” започва филма „Алпи” на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос – един от претендентите за наградата в Балканския конкурс. Това е историята на медицинска сестра, парамедик, гимнастичка и нейният треньор, които се представят за починали хора по желание на техните опечалени близки. Фирмата, за която работят се нарича „Алпи” и шефът им изисква от тях да спазват желязна дисциплина, но медицинската сестра се бунтува...

От 20,00 часа балканската вълна продължава с прожекцията на „Кецове”. Режисьорският дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов получи специалната награда на журито в Москва и беше селектиран и в състезателната програма на фестивала в Карлови вари. Историята, разказана в „Кецове”, е по действителен случай, а прототипи на главните герои са шестима младежи, които днес са на възраст между 45 и 47 години. В началото на лятото те решават да зарежат напрежението и проблемите в големия град и се отправят към едно от последните незастроени места по българското Черноморие. Сред девствени пясъци и огнени залези младежите намират нови приятелства, любов и независимост.

Във Френския институт от 19,00 часа можете да гледате „Внезапен край” на Андреас Дрезен. Филмът разказва за семейството на 40-годишния Франк, който е с диагноза мозъчен тумор. Лечение няма, но фамилията не се предава и продължава да гледа напред, сякаш нищо не се е случило. Решението болният да остане до края у дома, вместо да постъпи в болница, стоварва огромно напрежение върху любящата му съпруга – Симоне, но и сближава членовете на семейството.

В 21,00 часа започва „Цирк Колумбия”, част от кинопанорамата, посветена на Данис Танович. Действието във филма се развива през 1991 г. в Босна и Херцеговина. Комунистите са предали властта и Дивко Бунтич пристига в малкия град на своето детство, за да заживее отново в родния си дом, след 20 години изгнаничество в Германия.

В Евро Синема документалния конкурс на 16-ия СФФ ще бъде открит в 19,00 часа с прожекцията на „Бенгалският детектив” на Филип Кокс. Филмът разказва за Раджеш Джи, безстрашен частен детектив с наднормено тегло и любител на танците, който разкрива тайните на Колката. Документалната кинотворба редува кадри с песни и танци с тъжния живот на клиентите на Раджеш, за да ни разкаже за престъпността в днешна Индия.

„Татко снима мръсни филми” на Йордан Тодоров е българският представител в Документалния конкурс, който можете да видите от 21,15 часа. Филмът е разказ за живота и творчеството на Стивън Апостолоф (известен още като Ей Си Стивън) – бивш политически затворник, ревностен християнин и грижовен баща и в същото време един от най-известните режисьори на еротични филми в Холивуд. Кинотворбата проследява рискованото бягство на Ей Си Стивън от комунистическа България през 40-те години и живота и превратната му кариера в Меката на киното, където заснема 16 нискобюджетни еротични филма, отредили му почетно място в пантеона на B-movie културата.

От 14,00 часа в киносалона на НАТФИЗ започва късометражен маратон с най-добрите европейски късометражни филми. Началото на последната селекция – EFA Shorts 4 е в 20,00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да проумея защо нашите кинаджии създават само някакви изключително глупави филми , без капка смисъл и без никаква стойност. Трошат маса народна пара на вятъра да създават глупости.