Тери Гилиъм с наградата на ЕФА за късометражен филм

Най-добрите 15 късометражни филма на континента
12 мар 2012 09:57, Петя Славова
0
Тери Гилиъм с наградата на ЕФА за късометражен филм
Снимка: София Филм Фест

За поредна година в рамките на София Филм Фест имате възможност да гледате най-добрите 15 късометражни
филма от континента, номинирани за наградата на Европейската филмова академия (ЕФА). Прожекциите на филмите са в понеделник в залата на НАТФИЗ. Oт създаването си досега ЕФА се стреми не само да отбелязва постиженията на утвърдени имена, но и да подпомага талантливи дебютанти. Поради това през 1998 г., в партньорство с няколко европейски фестивала на Стария континент, ЕФА включи към Европейските филмови награди и приз за късометражен филм. Всеки един от тези фестивали има награда за късометражен филм, като спечелилият я автоматично бива номиниран за Европейска филмова награда.

През следващата година ЕФА организира показването на всички номинирани филми в рамките на 40 европейски и неевропейски фестивала. Носителят на наградата на ЕФА за късометражен филм за 2011 г. е Цялото семейство на Тери Гилиъм. По този повод ви предлагаме блиц-интервю с Тери Гилиъм.

За колко време заснехте филма?Трудно ли беше да намерите финансиране за него?

Снимачният период беше една седмица. Филмът беше финансиран от производителите на паста „Garofalo”, които вече са спонсорирали три късометражни филма. Очевидно те обичат и киното, и пастата!

Какви асоциации поражда у Вас изразът „европейско кинообщество”?

Европа трябва да развие по-добре киноразпространението и рекламата на филмите на континента. В момента е трудно да се състезаваш с огромната маркетингова машина на Холивуд. Във Великобритания съществуваше закон, съобразно с който част от всеки продаден билет за кино се удържаше за британската киноиндустрия. Би било добре отново да наложим такъв закон. Така суперуспешните американски филми ще спомагат за създаването на европейски филми.

Ако сте собственик на киносалон за една вечер, какви филми бихте прожектирали?

Велики класически заглавия, които не можете току-тъй да откриете на DVD.

Върху какво работите сега?

В момента разработвам два проекта – The Man Who Killed Don Quixote и Mr. Vertigo по роман на Пол Остър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари