US-експерти: Не НАТО, Европа трябва да прати войски в Украйна

Русия не можела да си позволи да воюва с няколко държави едновременно
24 апр 2024 14:08, Петър Бойчев
511
US-експерти: Не НАТО, Европа трябва да прати войски в Украйна
Снимка БГНЕС

Разполагането на европейски войски в Украйна ще донесе само ползи на страните, участващи в операцията, твърдят експерти в статия за американското списание Foreign Policy. Техният аргумент е, че Русия не би рискувала конфронтация с няколко влиятелни държави едновременно.

Руските войски ускоряват настъплението си и перспективата те да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) представлява сериозна заплаха за сигурността на Европа, която не може да бъде пренебрегната. Евентуална руска победа в Украйна ще подхрани ревизионистичните стремежи на президента Владимир Путин и ще засили вярата му в предполагаемите слабости на Запада, цитира Фокус.

Ето защо, за да се промени сериозно ситуацията в Украйна, европейските страни не трябва да се ограничават само с разговори. Трябва да изпратят войските си там, призовават авторите на статията Алекс Кроутър, Джахара Матисек и Филипс О'Брайън. Европейците трябва да дадат да се разбере на Русия, че Европа е готова да защити териториалния суверенитет на Украйна.

Европейските войски биха могли да провеждат както небойни, така и бойни операции, за да облекчат натиска върху Украйна. Повечето столици на Стария континент биха били по-склонни да се "запишат“ за строго небойна мисия, признават авторите. Европейските сили биха могли да поемат логистични функции, като поддръжка и ремонт на бойни машини.

Като останат на запад от река Днепър (естествена бариера, защитаваща голяма част от Украйна от руското настъпление), европейските сили ще демонстрират, че не са тук, за да убиват руски войници, разсейвайки неизбежните обвинения на Москва в европейска агресия.

Европейските сили обаче може да не се ограничават до ремонти и обучение. Например, те могат да укрепят способностите за противовъздушна отбрана на дадена страна чрез разполагане на персонал и осигуряване на оборудване - или дори да поемат командването и контрола.

Рискът от ескалация на напрежението ще бъде минимален, тъй като европейските сили ще имат малък шанс да унищожат руски военни пилоти, които изстрелват боеприпаси предимно от въздушното пространство на Беларус и самата Русия, убедени са американците. В същото време батареите за противовъздушна отбрана под европейско командване ще освободят повече украински войници за защита на силите непосредствено близо до фронтовата линия.

Друга бойна мисия може да бъде патрулиране на участъци от украинската граница, където не са разположени руски войски, предимно черноморското крайбрежие и границите с Беларус и Приднестровието. Охраната на фланговете ще освободи над 20 000 украински военнослужещи (заедно с оръжия и боеприпаси) за фронтовата линия.

И накрая, европейските сили могат да помогнат за осигуряването на сигурността на трите оставащи пристанища на Украйна в Черно море, които са жизненоважни както за икономиката на страната, така и за глобалната продоволствена сигурност. А присъствието на европейски войски ще повиши морала на украинския народ и ще го убеди, че бъдещето на страната е неразривно свързано с Европа, обобщават авторите.

Основният въпрос е дали Русия наистина ще използва ядрено оръжие, ако европейски войски влязат в Украйна. Можем да кажем, че априори е безсмислено, тъй като на територията на Украйна вече действат сили за специални операции на западни държави, убедени са авторите.

В крайна сметка Русия не може да си позволи да воюва с няколко европейски страни едновременно – камо ли да започне ядрена война.

И тъй като европейските сили ще действат извън територията на НАТО и Алианса, никакви загуби няма да доведат до отговор по член 5 от Северноатлантическия договор или до въвличането на САЩ в конфликта.

Врагът на Москва няма да бъде НАТО, а коалиция от европейски държави, които се стремят да поставят бариера пред открития руски империализъм, се казва още в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от Избори 2024
Изтича срокът за регистрация на партиите за вота 2 в 1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
0
 
1
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Правописна грешка - барутни,а не барутни заряди Аман от тези телефони,чукаш едно излиза друго.
441
0
 
7
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Прусия напада Русия,руски войски влизат в Берлин на 01.03.1760 година.Швеция напада Русия,Финландия от шведска власт минава под руска и т.н. все едно и също И защо да не ударят западни войски стреляли по тях?Точно защото не са роднини ще сменят боеприпасите и ще ги изпепелят буквално.Както от над 30 години "катюшите" им са с барутни ракети,така ще имат и далекобойни такива - само 3000 по Целзий и без кислород във въздуха за усилване на ударната мощ.Стоманата се топи при 1400.Ми да пробват.
440
0
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 3 седмици
"Руснаците ще използват тактическо ядрено оръжие това е без съмнение ако ги притиснат няколко държави.Тогава тия болни мозъци от НАТО ще видят какво е Армагедон."За щастие няма да се наложи защото като гледам как ги притисна Украйна на контраофанзивата... Войничета има ама за нападение се искат три пъти повече. Кой ще изпрати 2-3 млн. истинска войска в Украйна? То тази на НАТО без САЩ няма дори 1 млн.души.
439
1
 
23
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
В Афганистан и Ирак трябваше НАТО да прати войски ама в Украйна трябвало Европа. Ние можем да си пратим войничетата в Кербала да се жертват за американските интереси, но те не могат да си пратят техните. Интересно приятелство.
438
2
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 3 седмици
До 7-8 години Руската Империя ще е завладяла половин Европа.
437
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само да не почне през август, че ще развали почивката на цяло западна Европа
436
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно дали след 3та световна война Сащ пак ще са номер едно.
435
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна е по-добрата част от Русия.
434
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не са познали
433
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много нетърпеливи излязоха тези привилегировани. Значи те насладиха огъня, пък сега Европа да влезе в него и да се прегърне с Русия, пък привилигеровани (според тях си) да се греят на огъня, че и после като свършат дървата да пометат и да почистят. Ванката: Аре бегай от тука. Ний като сме от Европа, да не ги ядем доматите с колците. Ама ха.
432
1
 
5
 
! Отговори
Костя преди 3 седмици
Айдеее думам ти дъще, сещай се Кирчо
431
3
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 3 седмици
Руската икономика мина вече на военен режим, вижте втората световна Сталин като е преместил военните заводи зад Урал, какво се случва на швабите 3 години по-късно.Целия запад трябва да налива здраво ресурс за да може да клекнат руснаците, другия вариант е да чакат новия Горбачов.
430
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голяма глупост би било българските политици да ни въвлекат във война, независимо дали срещу Русия, или на страната на Русия. Не зная дали го разбират, но по този начин те сами подписват собствената си присъда, както и тази на семействата си. Мислите ли, че когато завалят руски ракети (или пък каквито и да са ракети) ще ви делят на политици и плебеи, бедни и богати, умни и прости ? Мислите ли, че има де да се скриете от война ? Да отидете в САЩ ? И там няма къде да се скриете.
429
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да пратят израелски войски в Украйна, та да се види по света, че и евреите си помагат.
428
0
 
7
 
! Отговори
Ягуар преди 3 седмици
Гейпарадите направо от парадите по улиците на Европа да ги товарят и директно да ги пращата около Авдеевка. Да видят и те истински мъже поне за последно в живота си! Така хем обратните ще намалеят, хем и за руската армия ще е голямо улеснение!
427
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълно е с европейски държави, готови да пратят войски в Русия. След победа ще дадат един голям *** на българите, да се радват и те на живота.
426
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
О,да.Това си бяха мокрите сънища на сащисаните.Това още преди 2 години си беше ясно като принудиха ЕС да сложи откачените санкции,които вредят повече на Европа и после с пропаганда как уж Путин сам си е сложил санкции,за да обеднеят европейците да ни юрнат във война срещу руснаците,а сащисаните да си ядат пуканки на безопасно разстояние.Няма да стане!!!Не им искаме войните!
425
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аман от фентъзи романи! Всеки войник, бойна техника или техническо средство на територията на украина е легитимна цел за руската армия. Ти ходи си демонстрирай готовности и бла бла бла...Голям мерак да вкарат света в трета световна война. И после като през ВСВ ще дойдат накрая за плячката. То и така започва статията. Европейските страни щели да имат полза при разпределянето на баницата. ***,мицата ви цинична... Само за лапане мислите. Евроценности, дрън дрън.
424
1
 
7
 
! Отговори
July преди 3 седмици
Ако сте луди отивайте, ще ви върнат с една глава по-ниски.
423
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Америка се преориентира да воюва чрез проксита, готови да защитят интереса и на всяка цена. От де такива любители на *** на чичо Сам.