Европа се готви: Какви ще са икономическите последици от Covid-19?

Италия ще инвестира ?3.6 млрд. за справяне с кризата
2 мар 2020 07:00, Елка Василева
43
Европа се готви: Какви ще са икономическите последици от Covid-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Европа се подготвя за още по-голямо влияние върху икономиката от коронавируса. Италия, която е най-силно засегнатата страна на Стария континент, планира да преразпредели разходи, за да подсили икономиката си, а германските производители на автомобили предупреждават за спад на търсенето, съобщава Bloomberg.

„Целта на италианското правителство е да инвестира 3.6 млрд. евро в борбата за справяне с кризата, включително и за мерки за ограничаване на негативното икономическо влияние в Северна Италия, където е концентрирано разпространението на вируса“, обяви италианският финансов министър Роберто Галтиери, цитиран от „Република“. Случаите с коронавирус в страната са над 1100 и така тя се нарежда на трето място по брой заразени в световен мащаб.

Европейските власти отмениха някои от най-големите бизнес събития на континента, включително и автомобилното шоу в Женева, забраняват се масови мероприятия и се затяга граничният контрол в опит да се ограничи разпространението на заразата. Въздействието няма да се усеща само в Италия, предупреждават и други европейски правителства.

Още по темата

„Може да се очакват корекции в икономическите прогнози. Обхватът на влиянието все още не е напълно ясен“, твърди ръководителят на дирекция „Икономическа политика“ в държавния секретариат по икономически въпроси в Швейцария Ерик Шайдегер.

Началото на разпространението на коронавируса в Италия, където първата жертва бе регистрирана на 21-ви февруари, съвпада с международни събития от висок ранг като Седмицата на модата в Милано и с пика на зимния туристически сезон.

В световен мащаб над 87 хил. души са заразени с вируса, а близо 1500 от тях са в Европа. Във Великобритания властите са в готовност да поставят цели градове под карантина, ако е необходимо, заяви държавният секретар по здравеопазването Мат Ханкок.

Авиокомпанията American Airlines Group отмени всичките си полети от и за Милано до 25-ти април заради слабите продажби на билети. В допълнение, германската автомобилна индустрия понижи очакванията си за търсенето и износа на превозни средства.

Икономически новини четете на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
10
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 4 години
Хич не споменавайте думата криза ,щото на Бокьо само тва му трябва после за всички беди и нещита да обвини грипа.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какви ще са икономическите последици от 76000 бежанци хукнали към Европа.След разговор с Меркел Боре каза,а Захарчева потвърди,че сме готови да приемем 40000 емигранти.Вчера едно,днес-друго.И Габриел се изцепи,че трябва да сме жалостеве.А нас кой ни жали.
15
3
 
1
 
! Отговори
ес завинаги преди 4 години
ЕС е Велик!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ес завинагиВ медицински писание вече има публиации на специалисти от ухан,китай и франция,които казват,че този вирус е хибрид 70% сарс,и 30%спин и ебола. остава в организма,и се възбужда пак,ато дори ато си го изарал можеш пак да се разболееш,и да умреш.
13
1
 
6
 
! Отговори
не Европа, а светът преди 4 години
и не се готви, а стои като заек пред фарове. Как да се подготви за идващия рестарт?Защото проблемите са многостранни, огромни и единственият начин да ги преодолеем е чисто нова структура. Не искам да съм лош пророк, но ни предстои твърде интересно десетилетие. Хубавото е, че накрая ще се върнем към нормалността, която днес липсва.
12
5
 
3
 
! Отговори
ес завинаги преди 4 години
лека настинка, нищо повече!
11
24
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
С нетърпение чакам коронката да мине през България мощно, за да измете пенсионерите - ***
10
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е грип, а СПИН, който обаче се предава не по кръвен, а по въздушно-капков път, като освен това е силно заразен.Дали не е за страх?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчНе е въпрос на смъртност. Този "вирус", по досегашни данни, остава да дреме в организма подобно на варицелата. Това плаши медиците.
8
7
 
14
 
! Отговори
Това вирусче преди 4 години
ще е най малкият проблем на Европа, много по опасни са скакалците които идват от юг. Тази пап.лач ще унищожи Европа. Навремето когато България е падала под исляма, тези западняци са се радвали и богатеели за сметка на поробените балкани. Сега като ги налазят талибаните, ще ги превземат без ятагани. Видяхме ги колко тъ.пи са мух.лясалите западняци, не виждат от къде идва опасността която ще ги унищожи.
7
16
 
19
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
По данни на СЗО сезонният грип убива между 250 и 500 хил човека годишно в световен мащаб. Тоя вирус не е убил и 5 хиляди, а сезонът му е към края си.
6
6
 
35
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Какво значи тук някаква си личност?!! Така беше казал поетът. Живеем в свят в който важен е алъш веришът и икономическите показатели. Честиту. Страхотен свят. Затова и ше се сгромоляса. Икономически и социално.
5
1
 
9
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
все в порядке!
4
10
 
9
 
! Отговори
Пробита Карантина преди 4 години
Китайската БелоДробна ЧумоПроказа - плаши ли ви?! доколкото разбирам е менте, като всичко китайско, лек грип и толкова - след това те карат у екарисажа!
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен алкохолик преди 4 години
10 години да ги тръска коронавируса Европа, по зле от нас икономически трудно ще станат. Все пак си нямат калинките на герб
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като намалеят потребителите,ще намалее и търсенето,ще намалее и производството поради липса на работна ръка.Та головата разлика ще се изравни.Тъй че няма да има икономически последици.И в края на краищата,когато народа тръгва да се гътва,на кой му дойде на умът да се интерисува за икономическите последици?Те ли са най важните,или хората?
1
10
 
5
 
! Отговори
oIIo преди 4 години
споко, лек грип, заразени в Европа няма, без паника!