Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?

Проф. Петрова: Четвъртата COVID вълна е най-тежката в България
1 ное 2021 09:37, Елка Василева
444
Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?
Снимка: архив, БГНЕС

„Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 000 души са преболедували доказано заразата, а 1,5 млн. са ваксинирани. Тоест имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин. Това заяви пред bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, добави тя.

Още по темата

По думите на проф. Петрова четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.

„Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процентът на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране“, поясни тя.

Според проф. Петрова всички мерки действат – най-вече дезинфекцията, дистанцията и маските, но извън София трудно можем да видим хора с маски в магазини и заведения.

По думите ѝ политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.

„Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип“, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като я гледам и тя е за " локдаун".
42
4
 
4
 
! Отговори
Бил Гейтс (Гершон) преди 2 години
Простите и примитивни българи трябва да разберат, че единствено набодени и абонирани доживот за Пфайзер могат да бъдат свободни!
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 ДО 1 - "а социалните им пазарят и носят лекарства и каквото трябва. Тук няма кой да върши подобна дейност.." Ей точно тая подробност пропускат много хора ,вкл. и поредната професорка.
40
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо ги затварят, после почват да им поставят условието да се ваксинират за да им махнат локдауна. Това и без кристална топка се вижда кристално ясно.
39
0
 
27
 
! Отговори
fafafaaffa преди 2 години
Много лесно се предлага локдаун, когато заплатата ти е сигурна и теб локдаунът не те възпира да работиш. Дайте по 1000 лева на хората и всички ще си седнем вкъщи цял месец, няма проблем.
38
5
 
11
 
! Отговори
БСП и ДБ слава преди 2 години
добре а я кажете защо всички починали са били ваксинирани? аа не знаете нали пак ви хванахме че лъжете а? мръсни докторчета
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Грешница да се покае за греховете си че я чака дявола в Ада да изтезава заради всичките и безумия Казано е на Господа Исуса Христа да вярваш и само на него да служиш той се грежи за теб не само в тоя свят но и вечното Божие Царство което ще наследят всички който се уповават на него а не на учени и техните ваксини Има Библия четете я а не слушайте грешниците какво ви говорят или заплашват
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 - Доказано болни означава онези с положителен тест.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейй, за тоя fukkin транш от ЕС сте готови да ни изпотрепете! Няма ли у вас съвест и достойнство, или за пари сте готови и децата си да продадете? Всъщност какво ли питам...
34
0
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Пълно куку
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахаа, дойдохте до извода значи. Обаче трябва и да ги ваксинирате, като е толкова велика ваксината и пази от всичко. Защото точно старите умират, но вие ваксате младите. Нещо като гипсираме краката на децата, че баба падна и си счупи своите.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://gov.uk/government/publications/covid-19-vaccine-weekly-surveillance-reportsВаксинирани с 2 дози и минати 14дни- 60.8% от населението, 75.2% от приетите в болница, 66.5% от приетите в реанимация, 78.9% от умрелите. Това е Великобритания официално. Реално рискът ваксиниран да умре е почти двоен спрямо при неваксиниран, а да отиде в спешно е 30ина% по-висок. Иначе ваксините пазят не на 95%, а направо на 950%....
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никога! само да сте посмели да вземете мерки! излизаме и бутаме сичко! никога няма да спазвам нищо и децата няма да тествате няма да ни боцкате никога!!! на бунт братя!!!
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй,като почнете да правите тия бакалски сметки,имам чувството,че съм в селският хоремаг,уважаемата Професор -микробиолог да вземе да спре да се упражнява по математика,ами да отговори на един простичък въпрос-защо в страни където има над 80% ваксинирано и преболедувало население им се налага да правят ограничения като у нас?
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Пенке, най-напред трябва да затворят дъртаците като теб,.дето не са разбрали, че когато волът рие,пръстта пада на гърба му.
28
4
 
2
 
! Отговори
Знаем го преди 2 години
"По думите ѝ политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране." - така е и явно ще е до колкото се може дълго време така. Хората ще го разберат по най-трудния начин.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ги изчислихте тези 600 000 преболедували? Нали никой не ги следи? Това бройката на изписаните от болниците ли са, бройката на тестовете за антитела от лабораториите ли? Повечето от преболедувалите вкъщи дори не са си правили количествени тестове за антитела. Всичко е стакмистика в тази държава, зависи кой от коя гледна точка ще дърпа и анализира.
26
1
 
17
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Тая на снимката изглежда много "адекватна"
25
11
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предполагам че повечето пищещи под поста, като махнеш платените, са точно пенсионери - хора ваксинирайте се, щото няма кой да ви следи диабета и хроничните заболявания по болниците
24
1
 
18
 
! Отговори
дърт вейдър преди 2 години
Абсолютна дискриминация - също както "зелените коридори" за възрастни в магазините! Който иска да си стои в къщи.