Училищни директори и джипита не разбират новата наредба за Ковид-19

Тя препоръчва "изолация в рамките на училището"
21 мар 2024 17:23, Стела Стоянова
24
Училищни директори и джипита не разбират новата наредба за Ковид-19
Снимка БГНЕС, архив

Новата наредба за самоизолация на болните от COVID-19 влезе в сила от 15 март, но директори на училища и лични лекари не я разбират.

Според нея пациентите могат да бъдат поставени под карантина до 14 дни, но това ще бъде по преценка на личния лекар. Контактните лица пък подлежат на медицинско наблюдение за период от 10 дни. Промени има и в детските градини и училищата, но директорите на учебните заведения срещат трудности за това как да я прилагат.

При случай на болно дете с COVID-19 в детска градина или училище контактната група или паралелка се поставя под карантина в рамките на учебното заведение за 10 дни. През този период при тях не се допускат деца, които не са били контактни, освен ако не са преболедували или ваксинирани до 90 дни по-рано.

„Няколко пъти прочетох текстовете и в интерес на истината не разбирам какво означава да се изолират децата от паралелката в рамките на училището. Нашите ученици са на кабинетна система, по време на COVID-19 ние работихме на класни стаи“, каза пред bTV Венелина Николова, директор на столичното 135-то СУ "Ян Амос Коменски".

Тя не разбира какво означава изолацията в рамките на училището, която предполага новата наредба на здравното министерство.

„Няма как да ги изолираме от останалите класове. Те се преместват от стая в стая. Дори да останат в една стая, те ходят в една и съща тоалетна, ходят по едни и същи коридори с останалите ученици, така че за мен изолацията в рамките на училището в този текст е изключително странна", обяснява тя.

Директорката разказва още, че никой не ги е запознал и с промените, които идват с новата наредба.

„Не сме получавали никакви писма нито от здравната инспекция, нито от регионалното управление. Никой не ни е изпратил писмо, че има някакви нови указания. Още повече аз не знам - не е задължително да си правиш тест за коронавирус. Аз не знам дали си правят учениците, никой вече не ни уведомява, ако е болен. Така че въпросите са много към здравните власти“, казва тя.

Докато за учебните заведения не става ясно как ще прилагат новата наредба, личните лекари имат ясно описани условия. От тях ще зависи дали болните пациенти да бъдат карантинирани и за какъв период от време.

Д-р Мирослав Спасов е общопрактикуващ лекар и разказва, че заедно с колегите му не одобряват наредбата.

„Тя е издадена от министъра на здравеопазването, който е в оставка, в последната минута при статистически данни за 11 до 15 случая дневно в България. Предполагам, че целта на тази наредба е да ловим снежинките във въздуха, тоест да хванем всеки един болен“, казва д-р Спасов.

„Коментарът на колегите ми е, че това е смешно, че отново ни вменяват на нас задължения, които е смешно да изпълняваме, при условие, че вече няма болни“, допълва той.

Карантината за болните от COVID-19 и контактните им лица беше отменена в началото на ноември миналата година с решение на Народното събрание. Справка показва, че случаите на дневна база за последните девет дни рядко надвишават 20.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"При случай на болно дете с COVID-19 в детска градина или училище контактната група или паралелка се поставя под карантина в рамките на учебното заведение за 10 дни. През този период при тях не се допускат деца, които не са били контактни, освен ако не са преболедували или ваксинирани до 90 дни по-рано." Излиза, че 90 дни след ваксината вече не те считат за ваксиниран. То е и логично след като проучванията показват, че 90 дни след ваксината имунитетът ти пада обрано на 0.
21
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже колко НЕГРАМОТНИ антиваксъри има - с лопата да ги ринеш - не можеш да ги изринеш!
20
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Зелта на наредбата можете да прочетете в трети абзац "освен ако не са преболедували или ваксинирани до 90 дни по-рано.". Искат ли родителите детето да продължи да посещава детска градина, в която има случай на Ковид 19 - моля да го ваксинират! Няма да ги хвърляме тези ваксини, я! Пари сме броили.
19
0
 
12
 
! Отговори
Честито преди 1 месец
Никога не е имало нормална заповед за ковида.
18
0
 
11
 
! Отговори
The best преди 1 месец
Аз нали казах, че Ковид няма вече. От колко време повтарям. Най- после и един лекар да го каже. Евала!
17
0
 
6
 
! Отговори
Ха преди 1 месец
И с маски в оптиките, защото там трябва да се пробват очилата пред огледало, а в болниците няма достатъчно легла.
16
0
 
7
 
! Отговори
А преди 1 месец
Кой разбира, има ли споразумение за правителство?
15
1
 
8
 
! Отговори
Шенген преди 1 месец
Това само харвардите и академиците го разбират.
14
0
 
11
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 1 месец
Пикът на пландемията се очаква да е точно по изборите! Когато насрочат изборите, ще ви кажа кога е пика!
13
0
 
7
 
! Отговори
Я преди 1 месец
Кунчев пак трябва да ваксинира.
12
0
 
10
 
! Отговори
Ко преди 1 месец
Само в училищата ли има ковид? Тия училищата ги взеха за .....
11
0
 
12
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
Значи ще има избори. Кога преди избори не е имало пандемия?
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв КОВИ бе? Тая измама отдавна свърши?
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия още ли ни пробутват пландемията, която отдавна свърши?Даже и на американците и ессрейците им омръзна, а нашите баааааавни бюрократЕ, сякаш не са разбрали.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно е писана от поледния велик академик на ПП ДБ ГРОБ арската мисъл.
7
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е кво не разбират - затваряме антиваксърите и им нахлузваме хомотите да мълчат - стига сме се занивали с глупостите и конспирациите им - дърпат цялата държава надолу, дори Асен Василев не дърпа толкова надолу държавата
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подготвят нормативната уредба за новата пладемия на етиопския козар-терорист Гейбреус.
5
1
 
27
 
! Отговори
Ковидясал преди 1 месец
Абе какъв кромид, какви пет лева?! Най-добрият начин да се следват подобни безсмислени наредби е просто да се игнорират.
4
1
 
21
 
! Отговори
путин уби Ковида преди 1 месец
Къв ковид кви 5 лева?
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОМГ! КУКУЛАНДИЯ!