Русия строи трамваи "а ла Батмобил"

Трамваите ще струват по около 1 млн. евро
14 юли 2014 21:42, Бойчо Попов
34
Русия строи трамваи "а ла Батмобил"
Снимка: Уралвагонзавод

Руският „Уралвагонзавод“, известен най-вече с добрите си танкове, изненада посетителите на международното изложение Innoprom 2014, което се провежда в руския град Екатеринбург, с последно поколение на трамвая си R1, който буквално привлече цялото внимание върху себе си, предава Engadget.

Трамваят впечатлява с нестандартната си визия и прозрачен дизайн, което кара пътниците да се чувстват част от една по-напреднала цивилизация. Иначе казано – трамваят си прилича на Батмобил на релси, пише изданието. Лъскавия завършек на боята придава усет за някаква леко футуристична, електронна джаджа. Някои от дизайнерите на R1 дори се шегуват помежду си, че превозното средство е „iPhone на релси“.

Средната скорост на трамвая е 24 км/ч. Кабината дава на водача с 30% по-широк поглед напред и настрани. Това свежда до минимум риска от прегазени пешеходци. R1 е оборудван с Wi-Fi, GPS, GLONASS навигация, седем камери с HD видеонаблюдение, климатик, антибактериални парапети и много други нововъведения.

Интериорът е проектиран по такъв начин, че да бъде удобен и издръжлив. Дизайнерите са намалили броя на местата, оставяйки по едва 28 във вагон, за да може да се направят седалките по-удобни, а за правостоящите да има повече място.

Дизайнът на руския трамвай е бил проектиран от наскоро създадената компания "Атом", която примами в състава си дизайнерите на автомобилите Marussia.

R1 е специално създаден за тежките руски зими. Автоматичните метални стъпала пред вратите ще имат специални нагреватели, които да разтапят снега, а стъклата на прозорците са оборудвани с механизъм, който позволява лесното им и бързо отстраняване. Трамваят има и електрическа батерия, с която може да измине 50 км, ако по някаква причина електричеството в района бъде прекъснато. Специални камери ще заменят огледалата за задно виждане.

„Уралвагонзавод“ предполага, че всеки трамвай ще струва по около 1 млн. евро (спрямо цена от 2 млн. евро за конкурентния влак Pesa) и се очаква да се появи по руските улици през 2017 г., когато страната е домакин на Световното първенство по футбол.

Още снимки вижте в галерията на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Русиятрамваи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дизайнът на този трамвай е откраднат! Оригиналът може да се види в Междузвездни войни, пустинният транспорт на пясъчните хора...
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Средната скорост на трамвая е 24 км/ч" смммееееххххххх
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците пак изкъртиха представите на обикновения американосапиенс!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
антибактериални парапети и много други нововъведения.-------Сделано в СССР!Сега смешно ли ви е?!
18
0
 
4
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Дано технически да е добър колкото и изглежда.Едно е прототип , друго е реалното производство.Дано не е като руските автомобили.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСтранно защо са го направили не аеродинамичен----------------------Главата ти не е аеродинамична
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой туй е???Руско ли е? Това сигурно и на водка върви, ако няма гориво ... :)
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно защо са го направили не аеродинамичен
14
17
 
5
 
! Отговори
смехх преди 9 години
Погледнете само малоумната предница - ако бутне пешеходец, вместо да го тласне по гърба, го удря по главата и го насочва перфектно надолу към колелата!Алкохолициииии, не се занимавайте с мислене, нямате орган за това!
13
8
 
3
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
Само да не остане като Марусята - само прототип!Всъщност каквото каже Бащицата Путин тъй ще стане.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Батмобил? Туй на снимката е копие на мобилната платформа на топол -м.
11
7
 
0
 
! Отговори
царица костадинка преди 9 години
на БАЦЕ подземната мотриса е по готена
10
2
 
8
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До тцЪ 11Абе тука боковата схема купуват у нас трамвай които са по 1,5нлн. без лихвите !За тези 200-300 милиона можеше да си преоборудваме трамвайния завод в най-модерния в света!
9
9
 
5
 
! Отговори
ЯПОНИЯ преди 9 години
Японският високоскоростен влак ,,Хиябуса'' изминава ежедневно разстояние от 714 км за 59 минути.
8
11
 
4
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Vsichko Mara vtasala na rusnazite trama i tribva samo. Daiiiii VVVVVOOOODKEEEEE!
7
5
 
31
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Това българите сме страшно дребни, злобни душички. Какво ви пречи влакчето бе ***, освен че е руско? И ***, оръдие бързо могат да му сложат ако се наложи.
6
9
 
31
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Трамваят изглежда страхотно, Русия отдавна не е разбитата *** на Елцин, а ние освен една голяма кафява смрадлива купчинка, нищо не можем да произведем. Ама сме отворили едни усти и плюем всичко, което не ни изнася да е истина. Добре са ни дресирали нашите европейски партньори и Големият Брат отвъд Атлантика, за съжаление.
5
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде са го шпионирали
4
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно на това световно първенство по футбол през 2017, Северна Корея ще е световен шампион, те сега стигнаха само финала. Жалка картинка, тая новина са я пуснали на всички които Червения площад са го виждали само на снимка,а асфалт са чували че има нейде по Земята.
3
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората се връщад те са тръгнали