Българката Филипа към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш!

Имаше ли храна, докато растеше, пита Филипа активистката
7 яну 2020 19:30, Нели Христова
221
Българката Филипа към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш!
Снимка: Reuters

Също като Грета Тунберг, Филипа Николова е на 16 години. Тя е от България, но живее в Лос Анджелис. Филипа решава да направи видео, с което да се обърне към шведската активистка, тъй като не е съгласна с думите й от срещата на ООН миналата година.

"Също като милиони хора по света, аз чух речта ти. Ти говориш от името на нашето поколение, но колкото и да оценявам това, има някои неща, с които не мога да се съглася. Надявам се да разбереш мнението ми", казва Филипа в своето видео, публикувано в Youtube.

Милиони деца дори не са били на училище

"Грета ти спря да ходиш на училище, за да говориш за промените в климата. Но има милиони деца, които дори не са стъпвали в училище. Казваш, че детството ти е откраднато. Нека те попитам, когато растеше, имаше ли храна, която да ядеш? Защото милиони деца умират от глад. Имаше ли вода, която да пиеш? Милиони деца умират, защото нямат чиста вода. Трябвало ли е да работиш, за да оцелееш? Милиони деца напускат училище, защото трябва да работят. Ти знаеш какво е да ходиш на училище и да имаш нормално образование. Също така знаеш какво е да имаш тоалетна. Така че Грета, нямаш никакво право да се оплакваш за своето детство", казва 16-годишната българка.

Не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда

В своята реч пред лидерите на ООН Грета Тунберг също така заяви, че повечето решения се взимат в името на парите и икономическият растеж. Филипа не е съгласна и с това: "Грета, не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда. Надявам се, че знаеш, че най-великите постижения в човечеството, науката и изкуството, са постигнати благодарение на финансовата подкрепа на богати хора. Грета, нямаш право да обвиняваш богатите, че не помагат в намирането на решение на проблема. Това не е честно.

Богати хора като Опра, която построи училища за момичетата в Африка. Като Мат Деймън, който помага на хората в Африка да имат достъп до чиста вода. Организацията на Бил Гейтс и жена му е помогнала на толкова много хора в нужда. "

Направи нещо истинско

"Вярвам, че със славата, която придоби през последните месеци и влиянието, което имаш, дори стана "Личност на годината", ще можеш да превърнеш тази слава в сила, която да намери решение на проблема. Имаш възможност да създадеш организация, която да помогне за спасяването на света. Направи нещо истинско, Грета. Като Боян Слат от Нидерландия, който създаде Ocean Clean Up на 16 години. Сигурна съм, че можеш да измислиш решение, толкова добро, колкото това", допълва още момичето.

"Надявам се, че някой ден ще се срещнем и ще работим заедно. Но дори и да не стане, вярвам, че можеш да направиш нещо велико. Късмет. Благодаря ти", завършва своето обръщение Филипа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
19
 
! Отговори
Джаф-джаф преди 4 години
До БауТи сериозно ли мислиш че Грета знае как се променя климат?? А тия чичковци които създадоха Грета, дори и застудяване да има пак щяха да искат пари. И то не от Китай - най-големия замърсител, а от страни като Швеция на Грета, с чиста природа и въздух, които за да намалят емисиите купуват вятърни генератори, солар панели и батерии от Китай. Които Китай произвежда с най-мръсни технологии и детски труд. А за Филипа е ясно че опитва да е известна
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвратително!Хау деър ю!Ти си нормална, а спориш с едно бедно момиче, болно от Аспергер! Та тя няма твоите умствени възможности!
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е живо рускинче - и на визия и по говор. Не зная защо решихте, че е българка.Още повече, че едва ли някога ще се върне в България.
10
8
 
11
 
! Отговори
майката му е рускиня преди 4 години
от сексуалното разузнаване на КГБ които ги заженваха за чужденци, включително и българи. Затова това дете говорит с рускийй акцент, ама тежък руский акцент.Предполагам баща му, ако е българин, е заминал за САЩ като си е платил за зелената карта с парички които БКП му даде при куфарните истории на Първа Частна Банка.Неведоми са пътищата на руските ченгета, техните деца и внуци, но видимото е че не могат да се очистят от руския акцент, колкото и да си кривят устиците на английски език.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха това шведско недоносче стана доста противно на целия свят .Не сме 1968 и номера няма да ви мине .Просто хората няма как да са вече маши на определени сили защото са информирани.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама няма такава яка шапка.
7
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 7,щото е щерка на българи-предатели *** интернационалисти, които допреди 20-30 години се правеха на по-големи руснаци от руснаците.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ше почнат да си свалят гащите за лайкове и гледания. Половинка без кондом за 1000 лайка и 500 гледания, има начин да се направи такова плащане но няма да ми стигне мястото да обясня в детайли технологията, просто знайте че го има.
5
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Грета ти спря да ходиш на училище, за да говориш за промените в климата. Но има милиони деца, които дори не са стъпвали в училище. Казваш, че детството ти е откраднато. Нека те попитам, когато растеше, имаше ли храна, която да ядеш? Защото милиони деца умират от глад. Имаше ли вода, която да пиеш? Милиони деца умират, защото нямат чиста вода. Трябвало ли е да работиш, за да оцелееш? Милиони деца напускат училище, защото трябва да работят."Направо я разсипа ахахахахх
4
10
 
32
 
! Отговори
Thumbs up 4 Николова преди 4 години
Нашето дете е по-умно, по-красиво, по-истинско ! Най-накрая някой затвори устата на това нахално хлапе Грьета !
3
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганьовката си е Ганьовка та ако ще да е и в Лос Анджелис.
2
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Муххахахха нашето момиче направи на 5 стинки шведската пикла. Браво!
1
28
 
18
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Филипа, ако времето/климата ни затрие всички няма да има особено значение кой е имал и кой е нямал ... Там проблема е друг... Ясно, че опитваш да си известна и ти ама се хвана за подробности.