Откриха от какво са боледували последните мамути на Земята

Животните са имали много генетични мутации
10 фев 2020 17:45,
12
Откриха от какво са боледували последните мамути на Земята
Снимка: БГНЕС

Резултатите от генетичните изследвания показват, че последните мамути на планетата, мамути на остров Врангел, страдали от много генетични дефекти, които биха могли да попречат на тяхното развитие и възпроизводство. Статия, в която е описано изследването, е публикувана в списанието Genome Biology and Evolution, предава РИА Новости, цитирана от „Фокус“.

Още по темата

Вълнестите мамути (Mammuthus primigenius) в по-голямата си част са изчезнали преди около 10-11 хиляди години. Но на арктическия остров Врангел край бреговете на Чукотка изолирана популация от представители на този вид продължава да съществува още шест хилядолетия.

Американски учени, водени от Винсент Линч(Vincent Lynch), откриха от какви болести страдат последните мамути и от какво са измрели преди 4 хиляди години.

През 2017 г. други учени откриха в гените на мамути от острова Врангел потенциално вредни генетични мутации. Предвид малкия размер на популацията - от 100 до 300 индивида - те предположиха, че тези мутации са причинили изчезването на вида.

Авторите на това изследване решиха да проверят хипотезата. Учените наистина открили вредни мутации в гените, участващи в редица важни функции, като мъжкия фертилитет, неврологичното развитие и обонянието.

Учените смятат, че изолираната островна среда е помогнала на мамутите на остров Врангел да избягат от хищници и хора, но е причинила натрупването на генетични дефекти, водещи до изчезване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свещен ГущерНа гущерите , като им откъснат опашката, им израства нова. Вика му се регенерация.Интересува ме, какво става, като им откъснеш главата!Гади ми се от мисълта за инцеста, довел до освещаването на гущера!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ново попадение на "журналиста" - мъжки фертилитет. Направо си го представих в новините по телевизията - "мъжки фърчиличет". Чудни неща се раждат в днеса.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не е спин ... само да не е спин че тогава съм обречен
7
0
 
1
 
! Отговори
х. преди 4 години
Изтровили са ги с ***.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои учени са се пенсионирали,докато го осени тая мисъл,а други наследили тяхната мисъл станали професори!
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е фючър могила на Шиши и Тиквата!
4
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
мамутски *у* за БСП.
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите са наследили гените на мамутите от остров Врангел и популацията им намалява.Разликата от предшествениците им е, че изчезването им е съпроводено от силна агресивност.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
демек в крайна сметка не са открили нищо. Да изследваш изолирана група е предварително от ясно-по-ясно че ще даде такива резултати. Само че тези резултати нямат общо с причините защо цялата популация от мамути на планетата е изчезнала
1
9
 
10
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Просто е имало брутален инцест.Кой кого сварвал и осемеявал и затова им се е скапало поколението като например брат се сношава със сестра си.....нормално за руските степи.