Кои са най-ефективните маски в борбата с коронавируса?

Най-голямата защита се осигуряват от петслойните медицински маски N95
14 дек 2020 07:22, Нели Христова
11
Кои са най-ефективните маски в борбата с коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Американски учени проведоха проучване и установиха колко ефективни са различните видове маски срещу коронавирус, пише изданието „Eurekalert”. Оказа се, че различните защитни средства се различават коренно помежду си по степен на ефективност. Така че, най-голямата защита се осигурява от петслойните медицински маски N95 - 98%.

Най-добри резултати показват медицинските изделия - в зависимост от вида на фиксирането, хирургичните маски осигуряват от 38,5 до 80% от защитата. Ефективността се увеличава рязко от 38% на 60%, ако продуктът се притисне максимално към лицето, със стегнати ушни ластици.

От домашно направените маски най-ефективни са двуслойните найлонови маски: в зависимост от наличието на нетъкана вложка, те осигуряват 74 до 79% защита. Памучните маски дават по-скромен резултат - около 50%, полиестерни маски - почти 40%, а обикновените текстилни - 38%. Маските от нетъкан полипропилен показаха резултат от 28,6%, а от трислоен памук - само 26,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
маскираният преди 3 години
Една от тези сините я премяткам от март и още не съм се ''заразил''!
9
1
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Дамските прашки защо ги няма в класациота за маските?
8
2
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Плетенните на две куки!
7
19
 
6
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Перфектната маска е несложената такава! Такъв фарс с това нищо и никакво грипче никога не е имало (и надали ще има скоро). Живейте си живота, събирайте се с приятели, ако имате възможност - ходете и в чужбина. Аз маска в магазин до тук не съм слагал. Един-два пъти ме извърлиха от Лайдл и Калфланд по тая причина, ама понеже имам пари и свободно време, така леко ги поосъдих и спряха да ми нарушават правата!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хирургичните маски за еднократна употреба са направени от нетъкан полипропилен,това означава ли че защита им е само 28.6%????
5
2
 
8
 
! Отговори
Маската на жоро преди 3 години
Задълбочените изследвания на американските учени показват, че маски от типа Батман и Робокоп не са особено ефективни, докато тези от типа спайдърмен осигуряват над 95% защита.За 100% защита е необходимо да се носи респираторни маска, като на Дарт Вейдър.
4
1
 
9
 
! Отговори
89580 преди 3 години
Най-ефективни са маските, които се носят.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-ефективната маска е здрава лигавица на дихателните пътища. Всичко друго е неефективно
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Противогазите с маркуч
1
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз март месец си купих една за тридесет стотинки. До ден днешен си я ползвам и кьорав вирус не е пропуснала. Смених и връзките, че много се късаха и ми омръзна да правя възелчета, като сложих едни от стари обувки на детето. Перфектна е. Мисля да карам с нея, докато цирка с коварният вирус приключи.