Най-новата китайска атомна подводница потъна

Властите опитали да скрият информацията
27 сеп 2024 07:30, Стела Стоянова
210
Най-новата китайска атомна подводница потъна
Снимка БГНЕС, архив

Най-новата китайска атомна подводница е потънала в корабостроителница близо до град Ухан, съобщиха световните агенции, като се позовават на високопоставен американски военен служител.

Властите на Китай са се опитали да скрият информацията за извънредната ситуация, а според медиите инцидентът е станал в периода между края на май и началото на юни. Потънала е подводница клас Zhou, построена от China State Shipbuilding Corp. в корабостроителницата Wuachang. Тя е била първият плавателен съд от този тип. За последен път подводницата е видяна в река Яндзъ в края на май.

Поредица от сателитни изображения от Planet Labs от юни обаче показват кранове в корабостроителницата, разположени за да извадят подводницата от дъното на реката, пише "Сега".

Към края на 2022 г. Китай е разполагал с шест подводници с ядрени балистични ракети, шест щурмови подводници с ядрено захранване и 48 щурмови подводници с дизелов двигател (общо 60), според доклад на Пентагона за китайската армия. Очаква се тази подводна сила да нарасне до общо 65 до 2025 г. и до 80 до 2035 г., твърди министерството на отбраната на САЩ.

Китай вече има най-големия военен флот в света с над 370 кораба и започна производството на ново поколение ядрени подводници.

Не е известно каква е причината за инцидента, няма и информация за пострадали. Не се знае и дали на борда е имало ядрено гориво в онзи момент.

„В допълнение към очевидните въпроси за стандартите за обучение и качеството на оборудването, инцидентът повдига по-дълбоки въпроси за вътрешната отчетност на НОАК (Китайската народноосвободителна армия) и надзора на отбранителната индустрия, която отдавна е засегната от корупция. Не е изненадващо, че военноморските сили на НОАК се опитват да прикрият потъването“, твърди американският военен служител.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че няма информация: „Не сме запознати със ситуацията, която споменахте, и в момента нямаме информация, която да предоставим“, твърди той.

В сряда Китай заяви, че е извършил успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан за първи път от 4 десетилетия - ход, който предизвика международна загриженост относно ядреното натрупване на страната. Китай активно изгражда въоръжените си сили в съответствие с целта на държавния ръководител Си Дзинпин за изграждане на армия от „световна класа“ до 2049 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още по темата: Китайподводница
Още от За да се разбираме
Меркурий във Везни: Какво да очаквате според зодията си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
102 не ти се разбира преди 10 часа
.
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
До 91 мдаа това. Фалира щото шуробаджанаците кат тебе не могат да изобретяват, да мислят, да създават. И по заповед на отвъдокеанските ти приятели също.
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
До 91 Какво си произвеждал бе клоун ? Всички заводи са били на исшяме и кото се направи се доставя на окупатора. Толкова си произвеждал, че г1зоветте си свириха от глад зимата:)) Още ви помня като дете... какви бедни бяхте и ***. Произвеждал .. мисирка 5лв нямахте да си обършетее г1зза
84
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 10 часа
па оно тва им е работа да потъват
83
1
 
1
 
! Отговори
91 мдаа това преди 10 часа
"конкурентно" производство ФАЛИРА сив сергееФф.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Искам да си купа китайска кола. Чувам че са бомба!
81
3
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 10 часа
Тоя се прави на българин и като го настъпиш почва да си бълва украинските опорки
80
2
 
4
 
! Отговори
Ха преди 10 часа
А тези медии даса чували за подземни укрития за подводници.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Небе ли това идеята на една подводница? Да потъне?
78
1
 
1
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 10 часа
Последният запис в корабния дневник: Sum Ting Wong.
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
До Mдаа преди 1989тЪ. Все пак си произвеждал. А сега чакаш на другите та да им развиваш икономиката.
76
5
 
6
 
! Отговори
До 79 преди 10 часа
Смени лозунга бе урко -зомби,че се изтърка,тук не ти е Урколадия да се обясняваш
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
До Анонимен 86. А ти можеш ли ?
74
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 11 часа
...Турски дънки с китайски цип спасиха жена от изнасилване.... :))))))))))))))))))))))
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До Радослав 80. Некадърник, ти си мислиш че ще ме обидиш но не си познал. Ти не си авторитет за да ти обърна внимание. Ти си никой бе. Ти си просто отявлен некадърник и си само за презрение.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
И теяяя щели да правятт нов световен ред заедно с монгголските глупациии. Онея другите пък една кола немогат да направят 80г :))) хвани единия, удари другия. Променяйте си реда у страните тука никой е ви ще.
71
2
 
4
 
! Отговори
Mдаа преди 1989тЪ преди 11 часа
произвеждахме....неща, които НЕ бяха конкурентни НИКЪДЕ...... и въпреки това ги произвеждахме за този, койтоДУХА!
70
4
 
4
 
! Отговори
Факт преди 11 часа
Не се притеснявайте Вие за китайските подводници, нашата къде е?Притеснявайте се, че от Велика република България се превърнахте в треторазрядна септична яма на Фащ начело със св.ни, пра-та, и всеподобна пас.мина от 30 години.Храните 3-то поколение комунисти със трохите за вашите деца.Това да Ви притеснява, те Китай със една и без една все тая......
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До Радослав 80. Некадърник с твоите глупости нищо не постигаш.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До Анонимен 79. Ти кат си работен похвали се с нещо ?