Шанхай предприема мерки срещу Хелоуин

Властите в китайския град се опасяват от повторение на тълпите от миналата година
28 окт 2024 16:02, Гергана Попова
22
Шанхай предприема мерки срещу Хелоуин
Снимка: БГНЕС/ EPA

Властите в Шанхай взеха мерки срещу костюмите за Хелоуин поради опасения от повторение на миналогодишното масово събиране, което включваше хора, облечени с политически послания, пише Financial Times.

В събота полицията арестува хора в костюми на улица Джулу, сърцето на празненствата за Хелоуин миналата година във финансовия център на Китай , и ги отведе в административна сграда, за да премахнат грима и тоалетите си. В петък вечерта властите поставиха импровизирани бариери, за да предотвратят повторно събиране на тълпи на пътя Джулу.

Мерките, които идват само дни преди честването на 31 октомври, следват огромно импровизирано събиране на улицата миналата година за празнуване на Хелоуин, широко възприемано като изблик на изразяване след години на блокиране на Covid . Появата на огромен брой млади хора в костюми на пътя Джулу миналата година доведе до значително полицейско присъствие.

Тези празненства на Хелоуин се проведоха на фона на строг политически контрол, включително по-широко потискане на всяка дискусия за тригодишните усилия на правителството за елиминиране на вируса. Тоалетите в Шанхай миналата година включваха костюми за защита - сатирична препратка към политиката на правителството за „нулев COVID“ - и политически фигури от историята на Китай. Снимките им обиколиха социалните мрежи. Събитието дойде по-малко от година след протестите срещу пандемията в края на 2022 г.

Една жена каза, че си е купила "наметало на вещица" в подготовката за Хелоуин, но не се е почувствала в състояние да го носи поради обсъдените репресии. "Наистина го очаквахме с нетърпение", каза тя. "Толкова много хора са се подготвили".

Представител на Информационния офис на Шанхай каза в изявление, че „фестивалните дейности  не трябва да засяга обществения ред“, и каза, че има дейности, свързани с Хелоуин в Дисниленд и Хепи Вали, друг тематичен парк наблизо. „Осъществяваме необходимите насоки и организирано управление в някои многолюдни зони в града, изцяло за да осигурим гладко движение, обществен ред и безопасност на гражданите."

В очакване на ограниченията в интернет се разпространяваха слухове, че алтернативно събиране ще се проведе на няколко километра на адрес в южната част на града. Късно вечерта в събота там нямаше никого, освен две полицейски коли с мигащи светлини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ШанхайполицияХелоуин
Още от Свободно време.
Нумерологична прогноза за 28 октомври - 3 ноември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Еее, на кому-нетата децата учат и живеят в САЩ и на запад, е що не са у чина и раша, а у лошия запад и гледат да се намърдат на някоя службица там.:))
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
щса се маскирам кат прасе още тая вечер - с 5 ракии и ина водка
18
0
 
1
 
! Отговори
Маскирах двама трима преди 40 минути
Награбих един кол и така ги маскирах, че да не могат сами да се познаят!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
и аз съм за забрана на това кощунство - само болни хамерикански мозъци ни го натресоха
16
0
 
4
 
! Отговори
Браво преди 44 минути
Тоя езически празник възхваляващ смъртта трябва да се забрани.
15
0
 
1
 
! Отговори
Намачкай либераста преди 45 минути
Всякакви костюмари и маскаджии, намачкайте ги яко! Да изядат боя к дасе освЕстят.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
Да живее САЩ, най прогресивната държава, дала и на чините технологии и живот. Ако не бяха те, Мао още щеше да ги кара да трепат врабци и да ходят всички/мъже и жени/, в сини дочени дрехи и гумени ботуши, е с кюаркод за разпознаване и контрол....:))
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
От Фащщ родината на сатаната е дошъл тоз т.нар. празник. Анатема и забрана за подобни чудесии.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
е да ама само на тоиа празник моа да трепа и млата безнаказано хора и околните да си мислят че "празнуаме"
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ами чините са много контролирани, това е ком-унисти-чес-ка държава, поне на празник с маски могат да се почувстват свободни хора.
10
1
 
6
 
! Отговори
Трябва да преди 1 час
премахнем това сатанинско сборище.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
тоя дяволския праник само сатанистите го празнуват и искат да научат децата си на сатанизъм, вуду магии и всякви извращения - едно време не се празнуваше и бяхме сто пъти по-добре - сега сатанзъм, скес и извращения на всяка храчка
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Навсякъде ко-муне-тата налагат репресии над хората. Това е най гадния строй. В Бг нежива да се допуска никога повече.
7
1
 
6
 
! Отговори
до 6-ти преди 1 час
Айде айде, видяхме как се реагира на протестите на фермерите в Европа, че и у нас. Спри да се заблуждаваш, че живеем в демокрация. Запада е по-лицемерен всяка диктатура, за която си чувал.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До до 1-виНе, не го осъзнавам защото правиш *** аналогии. Диктаторите не обичат тълпите през цялото време, пандемията е ограничена във времето и въпросните събирания сега се случват навсякъде в ЕС.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тюрмата на народите 2.0
4
1
 
3
 
! Отговори
Бат Баян преди 1 час
Най добре го арестуваните това Хелоуин, и директно в тюрмата!! Хахахаха
3
2
 
6
 
! Отговори
до 1-ви преди 1 час
Осъзнаваш ли как описа ЕС и ковид мерките? :D
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
БПЦ защо мълчи за този развратен сатаиски празник?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Нито една дикатура не обича тълпите. Хората там могат изненадващо да стигнат до извода, че всички са не сходно мнение за доктаторите и от тук нещата стават зле за въпросните. За това, диктатурите предпочитат хората да са изолирани и подплашени, че биват следени през цялото време, че са сами и следва да внимават. Няма значение какви са причините за събиране на тълпата, дали е местен празник, чужд или нещо напълно различно. Просто хората трява да се разпръснат в името на... "обществения ред".

Спонсорирани публикации