Почина великата ни цигуларка Стойка Миланова

Тя си отиде на 79-годишна възраст
29 сеп 2024 18:40, Красимир Ангелов
17
Почина великата ни цигуларка Стойка Миланова
Снимка: БГНЕС

Почина световноизвестната българска цигуларка Стойка Миланова, съобщиха нейни близки в социалната мрежа.

Тя е родена на 5 август 1945 г. в семейството на цигуларя Трендафил Миланов в Пловдив. Завършва цигулка в консерваторията в Москва. Изнася концерти с не по-малко прочутата си сестра Дора Миланова.

Партньори на Стойка Миланова са били именити цигулари като Давид Ойстрах и Йехуди Менухин. Концертирала е в Европа, Америка и Азия.

Преподавала е 5 години в държавна консерватория във Венецуела от 2005 до 2010. Тя е професор в Националната музикална академия.

По повод на нейната кончина Веско Пантелеев Ешкенази написа: „Светъл вечен път, Стойка Миланова. Цигулар и музикант от международна величина, повлиял на българската цигулковата и изпълнителска школа по магистрален начин. Огромен изпълнителски талант, който ще остане и след нея. Поклон.“

Поклон пред паметта й!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Музика
Честър Бенингтън водил жестока битка с алкохола преди смъртта си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
до 667 преди 4 минути
Вашите "световни оркестри" имат мнооооооого ограничен репертоар. Кой ги е обявил за "световни"? Те самите? И как човек на щат от такъв оркестър би могъл да се кротне и да научи ново произведение, даже да си поддържа нивото за придобит преди репертоар?А по какъв начин разбирате кои изпълнители са най?
16
0
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 23 минути
За да "е известна на българите", първо, трябва да иска. Самият оркестър, в който е, както се вижда от сайта им, повече пътува, отколкото да си стои във Виена. Когато един оркестър си стои в града, той не може да си позволи да свири едно и също по няколко пъти в месеца, даже в годината, трябва да има богат репертоар. А които щъкат насам-натам, изпълняват малко на брой неща. Това съвсем не значи, че са по-качествени. Може из заради това да имат малко жени.М/у другото, 1/2 от репертоара са руснаци.
15
0
 
2
 
! Отговори
667 преди 27 минути
До 13Там са трима концерт майсторите. Първият е съпругът на Данаилова, две деца имат. После е тя и третият е гост концерт майстор, не е на щат в филхармонията. Виенската филхармония наистина не си пада по многообразието , писах че в консервативна в всички направления. Това не и пречи да е в 3ката на световните оркестри. Само берлинската и холандската концертгебау са и в категорията.
14
2
 
2
 
! Отговори
667 преди 36 минути
до 9Господ ме опазил да ги сравнявам. Отбелязвам просто ,че г-жа Данаилова е някъде в топ 5 от живите цигулари на планетата, но е тотално неизвестна на българите. Знаем я само тесен кръг, които се интересуваме от класика.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
На мен цигуларката Албена Данаилова не ми е известна, съжалявам, от провинцията съм, от град с филхармония, сега симфониета,нямам спомен да е била в афиша.Докато Стойка Миланова е идвала лично в нашия град.Погледнах в сайта на Винер Филхармоникер и видях,че преди А. Данаилова има снимки като концертнайстори на двама мъже, има и още едно място без снимка. Което ме навежда на мисълта, че тя не е първият човек от оркестъра. В сайта ми направи впечатление и малкото композитори,които се свирят....
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
До Анонимен 11 - Ами, преди да задаваш т..пи въпроси, просто отвори речник и виж значението на думите.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Защо за едни хора пишат "почина", а за пилотите които похабиха един самолет на данъкоплатците пишат "загина"??? Това "загина", някак демонстрира друга степен някак си. Все едно геройски е загинал, а не че е бил с наднормено тегло за пилот във ВВС и им намираме на някои хора роднините по търсачките за агенти на Държавна сигурност.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Бог да я прости.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 667 - Не е вярно, известна е Албена, но тя е млада и тепърва има време да се доказва и да прави кариера, независимо, че е във Виенската филхармония. Тук става въпрос за отишъл си възрастен човек с голям принос към страната. Сравненията са излишни.
8
5
 
1
 
! Отговори
667 преди 1 час
г-жа Албена Данаилова е най-малкото на същото ниво , но е напълно неизвестна за широката . Един от тримата водачи на щрайха на силно консервативната Виенска филхармония. Там няма 6-5, женски квоти и подобни глупости.
7
2
 
10
 
! Отговори
При комунизма преди 1 час
Имаше цигуларки като Стойка Миланова. При демокрацията имаме рапъра Криско и куп фолк фурии.
6
10
 
2
 
! Отговори
Цигу мигу преди 1 час
Цигу мигу . Това идва от Германия. Тука има около 20 хиляди цигулари . Не е доходно .
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Една от тези, които създаваха имидж на България и прославяха името и по света. Светъл път на г-жа Миланова!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Наистина чудесна цигуларка! (Сайтът този път се е погрижил за снимка, това е похвално!)
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Бог да я прости! Велика българка!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Светлина по пътя й. Бог да я прости.
1
12
 
2
 
! Отговори
Македонка преди 1 час
Беше .