Румъния на референдума: Семейството – що е то?

След слабия първи ден, днес референдумът продължава
Обновена: 7 окт 2018 10:28 | 7 окт 2018 10:18,
13


С изключително ниска избирателна активност завърши първият ден от референдума в Румъния за промяна на дефиницията за семейство в конституцията на страната.

Гражданите на северната ни съседка настояват във върховния закон да бъде записано, че семейството се основава на брак между мъж и жена, а не както е досега - между съпрузи. Гласуването продължава и днес, предава Bulgaria ON AIR.

Право на глас в допитването, организирано от гражданското движение "Коалиция за семейството", имат 19 млн. румънци. Под предложението на коалицията се подписаха 3 милиона румънци и след внасянето му в парламента, конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна.

Още по темата

Правозащитни организации призовават хората да бойкотират референдума, който според тях ще тласне страната по пътя на популизма. Против провеждането му е и румънската православна църква.

По-голямата част от опозицията се включва в предизборната кампания с призив да се гласува с "да". Допитването е определяно като важен тест за румънската демокрация и представителен вот за популярността на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня.

Според анализатори допитването ще има сравнително малък ефект, тъй като еднополовите бракове в Румъния не са законни. Критици на управляващата социалдемократическа партия обаче смятат, че референдумът е опит за отклоняване на вниманието от обвиненията в корупция.

За да бъдат признати резултатите от вота за валидни, трябва да гласуват най-малко 30% от имащите право на глас или около 5 млн. гласоподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест референдума е невалиден и което е по-зле излишен защото в Румъния винаги еднополови бракове са били незаконни.Тоест какво беше това.Опит на правителството да отвлече внимднието от протестите корупцията конфликта на институциите и полицейското насилие по време на протеста но не им се получи това е послание до всички тоталитаристи спрете да ни баламосвате с *** и бежанци не ви щем диктатурата искаме пряка народна демокрация подавайте си оставките и не се правете на бавноразвиващи.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това трябва да се направи и в България. Семейството Е ЕДИНИЦА, ОСНОВАНА НА СЪЮЗ ИЛИ БРАК МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА! Съюзите между *** - алтерирани еднополови съюества не могат да бъдат семейство. Да си измислят друго има, както са си исмислили друга сексуална ориентация, различна от нормалната. А феминистките да ходят да си го патракяват!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен6Естествено, че няма да стигне до пенсия.Вие сегашните пенсионери отдавна ще сте изплюскали и изакали парите за неговата пенсия.
7
7
 
5
 
! Отговори
Гей преди 5 години
"хетеро" мъжете какво пищите, като почти всеки от вас ходи тайно да му правят орална по храстите
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОразни дементирали пенсииСПОКО, ТИ НИКОГА НЯМА ДА СТИГНЕШ ДО ПЕНСИЯ.
5
5
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 години
Много правилен референдум. Той е срещу узаконяването на "третия пол", който не съществува в природата, а е човешка измислица. Австралия била признала третия пол, еди коя си държава го била признала... Хора, това е безумие, лудост! Не може човекът със своите закони да стои над природните! Има си два пола - това си е природен закон!
4
0
 
9
 
! Отговори
ТОВА Е ЛЪЖА преди 5 години
Против провеждането му е и румънската православна църква.------------Лично патриархът гласува и призова всички да гласуват, даваха го и по СНН, а май и по наши телевизии.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1И по-добре Не искам това глупаво население да решава важни проблеми които дори не разбира.
2
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниска активност много ясно :) само на разни дементирали пенсии им пука за тези глупости ;)
1
6
 
9
 
! Отговори
дунава протестира преди 5 години
Поредно нагло престъпно античовешко мероприятие. След отравяне на милиони граждани с спец активни продукти диверсантите са недоволни заради слабия ефект. Румънците пиели 100 000 вида цуйка ядели чисти краставици картофи домати .Всички опити да с еподпали Букурещ засега не давали резултати.целта на референдума е декодиране на милиони с последвало следене през терористични вложки в лични документи .