Русия и Украйна с обвинения за инцидент край Крим

Москва блокира Керченския проток, докога - не е ясно
Обновена: 25 ное 2018 21:40 | 25 ное 2018 21:26, Веселина Йорданова
90
Русия и Украйна с обвинения за инцидент край Крим
Снимка: БТА

Русия и Украйна си размениха обвинения заради инцидент, възникнал днес в морето близо до спорния Кримски полуостров, предаде Асошиейтед прес. Това засили напрежението между двете страни и подтикна Москва да блокира движението през Керченския проток.

Руската брегова охрана казва, че три украински военни кораба са навлезли без разрешение в руски териториални води, а Украйна твърди, че един от нейните кораби е бил блъснат от съд на руската брегова охрана.

Спорът възникна, след като украинският военноморски флот заяви, че кораб на руската брегова охрана се е врязал в негов влекач, който се е движел заедно с два украински бронирани катера от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море, минавайки през Керченския проток.

Киев заяви, че руската брегова охрана е действала открито агресивно срещу украинските плавателни съдове и от удара, нанесен от един от нейните катери, е повредено машинното отделение и обшивката на влекача. Загубен е бил и спасителен сал. В съобщението на украинския флот се казва, че руската страна е била своевременно информирана за маршрута на украинските съдове.

След случилото се Русия прегради протока с голям товарен кораб, блокирайки движението. Десетки товарни кораби чакат да минат през пролива.

Керченският проток е единственият воден път, свързващ Черно с Азовско море. Над протока неотдавна бе построен мост, който свързва Крим с Русия. Не е ясно колко време Русия смята да запази блокадата. Ако гражданското корабоплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е равносилно на икономическа блокада на украинските градове на брега на Азовско море, отбелязва Асошиейтед прес.

Руската Федерална служба за сигурност заяви днес, че украинските кораби незаконно са влезли в руски териториални води и обвини украинския военен флот, че е разиграл инцидента с цел провокация. В изявлението на ФСС не се споменава за украинския влекач.

Договор от 2003 определя Керченския проток и Азовско море като общи териториални води на Украйна и Русия, но от 2015 г. Русия упражнява по-голям над движението по него, отбелязва АП.

Руският телевизионен журналист Дмитрий Кисельов заяви тази вечер в предаване по телевизия "Россия", че украинският президент Петро Порошенко, насърчаван от САЩ, се стреми към сблъсък с Русия в Черно море. Според журналиста целта е да се осуети предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, на форума на Г-20 в Аржентина. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Цяла Украйна и народа й се използва за пушечно месо от оня сфинкс Петро, който пък изпълнява каквото му наредят САЩ и компания..
51
0
 
5
 
! Отговори
Вуйчо преди 5 години
Най вероятната истина е, че украйна провокира с надеждата да активира намесата на запада! Дано не се стигне до итуация "който нож вади от нож умира!"
50
1
 
6
 
! Отговори
НеСоросоид преди 5 години
До АнонименУкраинците не си спазиха конституцията и свалиха действащ президент без избори. Западните министри казаха, че ще застанат зад законите и ще се проведат законни избори, но после се отметнаха. Та кой викаш наруши законите... Време е ЕС да загрее, че Русия е голяма държава със самоуважение и е достатъчно силна, за да си позволи да има независима политика. Не видях някой да се загрижи за избитите етнически руснаци я Украйна, или за факта, че доброволческите баталйони носят нацистки симво
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това си е чиста и откровена провокация от страна на Украйна. Даже ми се струва, че леко се отирваха в случая.
48
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските *** както винаги си мислят че могат да правят каквото си искат :)
47
8
 
13
 
! Отговори
рускиня до 66 преди 5 години
Крайно време е да отрежат *** от международната банкова система и да работят само със златни рубли.---------------------------------точно мнение на експерта от Голямо нанадолнище чакат банките. Най-накрая се изходи
46
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е провалена държава....................така стана с Майдана.............скачаш като ***.............после ревеш.............те скъсаха връзките си с майка-Русия за да се харесат на новите си западни господари!!!
45
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика................скоро враговете на България и Русия ще бъдат наказани...........................предателството не може да се прости!!!
44
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Привет от Германии Договор от 2003 определя Керченския проток и Азовско море като общи териториални води на Украйна и Русия,..............................Руските просстаци кога са спазвали договори ,че и този договор да спазват ?!Само санкции докаго изпука от глад и последният гладен и въшшлив руски мизерабъл !Колкото по-изолирани са рускияте просстаци ,толкова по-спокоен е живота в света !
43
3
 
5
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До Анонимен 66мечти....мечти....
42
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да отрежат *** от международната банкова система и да работят само със златни рубли.
41
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гладен мечок хоро играе ли, а у'шанки ?
40
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен блокаж за съветската *** !
39
10
 
29
 
! Отговори
Ще откъснат преди 5 години
Няма да мине много време и укрите ще се усетят и ще откъснат главата на Пърдушенко,който докара страната до просешка тояга продавайки я на американците за жълти стотинки.
38
8
 
24
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Одеса и Мариупол скоро ще са в състава на Руската федерация подобно на Крим,морячетата от украинския черноморски флот ще изберат по добре платената руска служба ,а шоколадовия заяц Порошенко ще се задави с бонбон карамела му
37
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко месеца украинските граничари арестуваха риболовен кораб на рф и го пратиха в затвора . Конфискуваха кораба бил влязъл в техните териториални води. Историята се повтаря ама на обратно. )))
36
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко, че няма да се сбият. Украинците ще пореват малко на меркелското рамо, а после Меркел ще посрещне Путин за следващата сделка, полезна за Германия. На Никой от ЕС, НАТО или по света не го интересува Украйна.
35
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мостът има две цели - да свързва Крим с Русия и да прегражда протока за украински кораби. Украинците още не са разбрали за втората цел на моста. Време е да я разберат.
34
5
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Жалко,че една група от управляващи в Украйна са послушници и са вредни за държавата ,украйнците и руснаците са едно но платената управляваща мафия са виновни за това.В западна Украина около Лвов има хора които се смятат за поляци и говорят с полски диалект защото тази част е била известно време полска там са тъй наречените бандеровци останалото са руснаци.
33
8
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Мачкай, Путин!