Метеоролози очакват екстремни явления през 2020 г.

2019 г. – втората най-топла в историята на наблюденията
16 яну 2020 16:53, Елка Василева
31
Метеоролози очакват екстремни явления през 2020 г.
Петери Таалас. Снимка: архив, БГНЕС

Световната общност може да бъде изправена през 2020 г. и през последващото десетилетие с по-сериозни по своите последици екстремни явления, отколкото досега. Това заяви в Женева генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас, цитиран от ТАСС.

Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на емисиите парникови газове, към края на настоящия век температурата ще се повиши с 3-5 градуса, предупреди Таалас.

"2020 г. започна с това, с което приключи 2019 г. - събития, оказващи силно влияние на времето и свързани с климата", констатира Таалас. Той обърна внимание на мащабните пожари в Австралия, за която страна миналата година беше най-топлата и суха за цялото време на наблюденията.

"За съжаление очакваме да видим много по-екстремно време през 2020 г. и предстоящите десетилетия", каза Таалас. Той припомни за регистрираните рекордни нива на парникови газове, които задържат топлината в атмосферата.

По данни на Световната метеорологична организация изминалата година е втората най-топла в историята на наблюденията, като отстъпва само на 2016 г. Средната глобална температура през 2019 г. е била с 1,1 градуса по-висока от средната за 1850-1900 г.

От 1980 г. всяко десетилетие е било по-топло от предходното и тази тенденция се очаква да продължи поради рекордните нива на парниковите газове в атмосферата, констатират експерти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
М..да. Ще валят краставици и домати за ракийката. Дай боже и малко кромидец...
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До @И какво като има ве? Имало е и преди - и ледникови периоди, и топли. <Климатът е цикличен, това е нещото, за което гретатунберговците не искат да се знаед много-много. Ако изведнъж настъпи рязко захлаждане, това на какво ще го отдадеш? Или давай да унижожаваме цели индусгтрии заради болните амбиции на шепа овластени ултра-либер.асти...
21
3
 
1
 
! Отговори
бакшенди бак преди 4 години
БАКИВИЕАДЖИК АШКОЛСУН КУПУЛА НА ПЛОСКАТА ЗЕМЯ НЕ ПУСКА ПУШАЦИТЕ И МИЗЕРИИТЕ КОИТО ВЪРШИТЕ
20
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Ерго, очаквайте градушки през зимата!
19
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Ерго, очаквайте градушки през зимата!
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, очаква се америка да достигне по размери Виетнам и американците да се изселят в монтана и аляска.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Абсолютно си прав доказано е че дори при ядрена война ,ще продължи живота е хората не но скорпиони ,*** и други ще продължават развитието си .
16
3
 
8
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Дрън дрън та пляс.Щели да позеленеят ама не пустините а ушоте ти.Слънчевата активност намалява всяка секунда.Сиречь ако не е човешката дейност ще настъпва отсега нататък само студ и лед.А това не се случва заради въглищата нефта и примитивните китайски и немски индустриални сектори.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, човечеството оцеля и тази година , може и следващата да оцелее и по следващата и така нататък , иначе е ясно че все някога ще се мре.Е в интерес на истината има видове които за разлика от човека не оцеляха тази година, но това са подробности.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по-топло става, толкова повече влага и облаци ще има в атмосферата. Пустините ще позеленеят. Както е било и преди 100млн. години. Затоплистите са злонамерени, лъжат и фабрикуват "научни" твърдения.Отделно изваждането и изгарянето на нефт, газ и въглища само помага на живота на планетата.Мислете с главите си и не вярвайте на самозвани пророци!
13
2
 
14
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Единственото спасение е да се садят много дървета и да се сече по малко.Но никой не искат да го направи, защото никой не иска да се реши проблема. Политиците и компаниите просто искат да печелят от климатичните промени.
12
12
 
4
 
! Отговори
@ преди 4 години
Пълно е с картуни! Ледници се топят, океанът се затопля, огромни територии търпят невиждана суша, ама глобално затопляне няма!Добре, че нищичко не зависи от картуните.
11
4
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
То е ясно, че нищо няма да направим! Ората са такива кат увсите! Моеш да ги водиш на заколение и те ше си върят и върят и само мое отвреме наврене некое беее да се чуе! *** ретко и от време на време само! Апък ако има и сено по пътя съвсем ше отече работата!Инак Никой не верва в климатичните промени! Повечето под задните им части гори *** те си мислят, че ше се оправят ей така като се изчуркат на огъня! Та така!!!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как 7 милиарда е населението и му се налагат консуматорски принципи, защото капитализма е водеща сила. Просто ресурсите на планетата са ограничени. И не са само газовете виновни, но пак ще се извърти, така че да има някои които да използват ситуацията за свои цели. Римляните са казали "Доброто старо време".
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климатичните промени са съвсем реални и със сигурност приноса на хората е много по голям от колкото си мислим. Ако не се реформират основите на системата в глобален мащаб, след 20 години голяма част сушата къето сега е разпожено повечето население ще стане необитаема пустиня. Хората ще трябва да мигрират на север в Русия, Канада и към арктическите острови. Гренландия също ще стане атрактивно място за живее след като стопят ледовете.
8
4
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
2019 не е втората най-топла година в историята, а от когато има архиви т.е някъде от 1890. Ей драскачите светът да не би е сътворен преди 130 години за да пишета такива глупости. То бива фалшиви новини и лъжи, но вече прекалявате...
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната глобална температура се е повишила с около 0.8 градуса от 1800 до сега, при всички условности, че през 19 век данните не са надежни и не са събирани от всички точки не света, а главно в Европа - тук се намесват пробите от артическите ледове, но и те не сама ориентир. Да не говорим, че в края на 18 век имаме мини ледников период. Повишение с 3-5 градуса в рамките на 80 години е в сферата на фантастиката. Какво означава екстремни явления? Екоталибански клетви и всяване на паника.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямото хленчене сериалът продължава.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След холограмата на Тупак и Фреди Меркюри защо и някое наществие на извънземни или астероид да дойде.Важно е глупаците да плащат за вредните емисии на олигопола . Народа вече вярва на всичко каквото му покажат или кажат .
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брех мамаму стара .