2019-nCoV: Какво знаем за опасния вирус, тръгнал от Китай?

Вчера СЗО обяви, че вирусът вече е глобална заплаха
Обновена: 31 яну 2020 20:52 | 31 яну 2020 20:35,
33
2019-nCoV: Какво знаем за опасния вирус, тръгнал от Китай?
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация обяви вчера извънредно положение заради новия китайски вирус. Какво обаче знаем за него?

Епидемията от вирусът, чиито симптоми много приличат на пневмония е тръгнал от китайския град Ухан. Заради него няколко града в Китай са буквално блокирани. Авиолиниите от Европа и САЩ отмениха десетки полети от и до Китай, което от своя страна сериозно затрудни търговията и веригата на доставките.

Още по темата

Вчера СЗО обяви, че вирусът вече е глобална заплаха. В същия ден и САЩ издадоха съвет към своите граждани да не посещават Китай, пише Bloomberg.

Откъде тръгва коронавирусът?

Новият коронавирус, който вече е за по-кратко наричан 2019-nCoV се смята, че се е зародил в хранителните пазари в централните китайски мегаполиси. Засега има потвърдени почти 10 000 случая на заразени. Около 220 са починалите, но вероятно тази бройка ще се увеличава, докато епидемията не бъде овладяна.

Китай съобщи за заразата за първи път на 30 декември 2019 г. Повечето от жертвите на вируса са от провинция Хубей, чиято столица е Ухан. Китайските власти ограничиха пътуванията в опит да спрат разпространението на болестта и от 23 януари насам Ухан е под блокада. Финансовите пазари остават затворени до 3 февруари след като почивката заради лунната нова година, когато китайците отбелязват началото на нова година, беше удължена.

Някои градове и провинции, сред които Шанхай и Чонкинг удължиха почивните дни до 10 февруари. В Хубей почивните дни ще са до 14 февруари включително.

Притесненията на експертите са, че първоначално пренебрежимите симптоми на вируса ще накарат преносителите да го предадат на други хора. 10-годишно дете е било диагностицирано с вируса без да е показало симптоми, пише Bloomberg.

Добрите новини

Предишните опасни епидемии, с които светът се сблъска - ебола и ТОРС вирусът, изглежда бяха доста по-смъртоносни. Половината заболели от ебола са починали, а при ТОРС този процент е около 10%. Засега жертвите на коронавируса са около 2,2% от заболелите, базирано на данните от 20 януари насам.

Все още обаче е твърде рано, за да се прецени колко смъртоносна ще се окаже тази болест. В 11-те дни от 20 януари насам повече хора са починали, отколкото са били изписани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми, кво знаем е че е китайско производство. Те си знаят.Лошо нема
27
6
 
6
 
! Отговори
Стига лъжи преди 4 години
Не преувеличавайте. Добре е да се предпазваме, ама това става истерия. Откак откриха вируса от Китай са излетели хиляди самолети с по 300 души на борда. Ако вирусът беше толкова страшен досега целият Свят да е пламнал. А има заболели само стотина души. СЗО е под контрола на корпорациите. Целта е 1.Да осигури печалби2.Да подпомогне търговската война с Китай3.Да се застрахова уж че върши нещо
26
0
 
1
 
! Отговори
Заразно зло преди 4 години
От турските медии съобщиха че има български гражданин който се намира във Вухан.
25
6
 
10
 
! Отговори
Хитлер е моят идол преди 4 години
Евреите пуснаха биологичното оръжие в Китай в форма на риба и сега целия свят ще мре само в Израел няма да има заразени.
24
4
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
на теб не ти работи мозъка защото не четеш за конспирациите.
23
7
 
4
 
! Отговори
пепи преди 4 години
А ако гледам китайско пoрнo ще се заразя ли.Има много хубави клипчета с едни много арни китайски булки.Стройни високи с големи сини очи.Та значи да не гледам .
22
4
 
10
 
! Отговори
Явно преди 4 години
малко сте чели и не знаете богатите тарикати на фащ на какво са способни.Да не говорим за фармацефтите които пратиха кораби с заразена царевица в БГ.Кравите през 94 се разболяха от нея и те предложиха лекарства.Сещате ли се.
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с този "фащ" бе! Има бившо СССР и нова Путинова Русия. Не можеш да изтриваш само едната страна на уравнението. Не работи.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИзлязалЛабораториите са си в същия този Ухан.Оттам е излязло.Виж, в твоите гащо спор няма, американците са се изакали.
19
2
 
9
 
! Отговори
фактология преди 4 години
Има 10000 заразени;Умират 220;Излекувани 180;Смъртност - 55%;9600 са на повикване ;)
18
2
 
5
 
! Отговори
Вярвате преди 4 години
не вярвате дойдели, който оцелее.Дофторите ще правят парса докато излетиш.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте прилепи, змии, плъхове, кучета и котки! Така ще си изградите имунитет.
16
0
 
7
 
! Отговори
До пишещо-четящите преди 4 години
Аз мисля ,че най-важното важното е, да не могат да ни го пратят по телефона!Другото некак си ще го преживеем.
15
4
 
11
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До 15Не съм никакъв спец. Чета чужди медии. Не е нужно да дишаш същия въздух с болния. Можеш да се заразиш от ретината на окото. Маските явно не помагат много. Симптомите се появяват обикновено след две седмици. През това време се чувстваш нормално но сееш зараза наоколо. Ако си болен и носиш маска и я смениш.. Старата маска е в кошчето...до 48 часа тази маска в кошчвто може да зарази здрави хора. Изградения имунитет е краткотраен. Ще има лекарство след 20 месеца.
14
6
 
13
 
! Отговори
Излязал преди 4 години
от лабораториите на фащ да събаря икономики,да избива хора.Просто и ясно.И спина излезе от фащ.
13
6
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Fenasi KerimВъй въй гоулем спец ве...с таймер в ръката ли бе когато отчиташ колко живее извън организма...че и мутирал за минути...въй въй брей ти да видиш.
12
5
 
9
 
! Отговори
М? преди 4 години
Няма ли някой най-после да обяви как е забелязъл Шо рос, маскиран като турист с мустаци на пазара в Ухан да ръси от епруветка въртящите се на шиш печени мишки, плъхове, змии и други твари?
11
5
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Трябва да намалее. Няма как да избягаме от същността си 'по-силният' печели. Закон!
10
6
 
10
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
А някои хора твърдят,че е тръгнал от Бил Гейтс и неговата фондация....какви злобни хора има само.Веднъж, човека каза че трябва да се намали населението на земята и...хоп сега го обвиняват във всякакви неща.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
смъртоносен.води до пневмония и летален изход.създаден в лаборатории за да убива.част от бактериологичната война.