Оставки в кабинета Джонсън: Саджид Джавид се оттегля

От финансовият министър било поискано да уволни екипа си
13 фев 2020 14:52,
9
Оставки в кабинета Джонсън: Саджид Джавид се оттегля
Снимка: БГНЕС

Саджид Джавид подаде оставка като финансов министър насред рокадите, които британският премиер Борис Джонсън извършва след Brexit.

Той е отказал да уволни екипа си от помощници и е заявил, че "нито един себеуважаващ се министър" не може да приеме подобно условие.

Саджид Джавид трябваше да предложи първия си Бюджет като финансов министър на короната след 4 седмици.

Бившият вътрешен министър бе назначен за финансов министър от Борис Джонсън миналия юли, припомня BBC.

Оставката му идва след слухове за напрежение между него и Доминик Къмингс, висш съветник на премиера.

Министър-председателят освободи от длъжност членовете на кабинета Андреа Ледсъм, Естер Маквей, Джулиан Смит и Джофри Кокс. Това е първото сериозно пренареждане на кабинета на Джонсън откакто той спечели изборите през декември 2019 г.

Бившият министър за Северна Ирландия Джулиан Смит беше първият освободен от длъжността си. Той беше последван от ръководителя на министерството за жилищата Маквей и както и от Ледсъм, която отговаряше за бизнеса. По-късно стана ясно, че е освободен и главният прокурор Джофри Кокс, последван от Крис Скидмор, министър на образованието. Накрая уволнен беше и министъра на околната среда Тереза Вилиърс.

По-рано източник на правителството обяви, че като министри ще бъдат назначени нови депутати на торите, които са работили за „промяната, за която хората гласуваха миналата година“.

„Премиерът иска да пренареди основите на правителството сега и за в бъдеще“, твърди правителствен източник. Той допълни, че премиерът иска да използва услугите на „поколение политици с талант“, които да бъдат назначени на министерските постове в идните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
1:0 преди 4 години
Един саджид по-малко.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Trista godini selekcia I pak ne stavat.
6
3
 
9
 
! Отговори
Цървул преди 4 години
Този гологлав британско-индийски Цитиридис беше главен поддръжник на Брекзит и опора на Джонсън! Подозирам че е достатъчно хитър, усетил е че нещата май тръгват устремно към дъното и е решил да не опира пешкира!
5
4
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Англичаните с които контактувам при споменаването на думата Brexit изпадат в делириум, въпреки че външният им вид издава, че и те незнаят какво му е доброто на Brexit-a.Просто се радват като малки деца.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индийците са перлите в короната на Великобритания. Много перли.
3
6
 
6
 
! Отговори
Айде да си преди 4 години
Ходи у Индия и Пакистан...
2
3
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Тепърва ще почнат сами да бягат от кабинета на Жонсън, след като Шотландия внесе искането за провеждането на референдума за независимост. Англичаните са в дълбок амок и умопомрачение на разсъдъка.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приликата с медотиката рижият *** е напълно случайна.